Σάββατο 13 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 14 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ COSCO"
8ΣΕΛΙΔΟ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ COSCO
Αλληλεγγύη από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης

Κωνσταντινούπολη
Κωνσταντινούπολη
Ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας ο δίκαιος αγώνας των λιμενεργατών στον Πειραιά, δίνοντας κουράγιο σε χιλιάδες εργάτες σε όλο τον κόσμο, με συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης να στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης, ακόμα και να παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν τη στήριξή τους το Ευρωπαϊκό Γραφείο και η Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Μεταφορών - Επικοινωνιών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό στη Στοκχόλμη, η Συντεχνία Εργατοϋπαλλήλων Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών - Επικοινωνιών Λ. Αμερικής (FUTAC), το Συνδικάτο Εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση Βαρκελώνης (SAPB CGT), το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Εμπόριο Αιγύπτου (GTUCW), το Συνδικάτο LAB από τη Χώρα των Βάσκων, τα Συνδικάτα του Καζακστάν ΖΑΝΑΡΤΟΥ, ΟΝΤΑΚ, Ανθρακωρύχων, Εργαζομένων στα Τρένα, Εργαζομένων στις Μεταφορές, Τοπικό Συνδικάτο Ανατ. Καζακστάν, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Πορτογαλίας, το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου της Intersindical στη Βαλένθια (STM), η FECTRANS (Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών και Επικοινωνιών - οργάνωση της CGTP-IN, Γενικής Συνομοσπονδίας Πορτογάλων Εργαζομένων), η USB Ιταλίας, η Συνδικαλιστική Οργάνωση AITUC - GOA από την Ινδία, η AST (Alternativa Sindical de Trabajadores) από την Ισπανία.

Στάση εργασίας στη Βέρα Κρους, στο Μεξικό
Στάση εργασίας στη Βέρα Κρους, στο Μεξικό
Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους απεργούς λιμενεργάτες του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν στο Λιβόρνο και στην Κωνσταντινούπολη, από το Σωματείο Λιμενεργατών του Λιβόρνο, μέλος της συνδικαλιστικής οργάνωσης USB, και το Συνδικάτο Μεταφορών Τουρκίας Nakliyat-Is. Εκπρόσωποι του πρώτου σωματείου απηύθυναν και τηλεφωνικό χαιρετισμό στη μεγάλη συγκέντρωση στο ΣΕΜΠΟ, τονίζοντας ότι «ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας».

Σε 4ωρη στάση εργασίας προχώρησε την Πέμπτη 4/11 το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών του λιμανιού της Βέρα Κρους του Μεξικού, πραγματοποιώντας και κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της COSCO, που δραστηριοποιείται και στο συγκεκριμένο λιμάνι.

Την ίδια μέρα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της COSCO στην Κοπεγχάγη μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους απεργούς.

Κορυφαία στιγμή έκφρασης αλληλεγγύης ήταν όταν στη Γενική Συνέλευση των λιμενεργατών της COSCO την Παρασκευή 5/11 παρευρέθηκαν συνδικαλιστές από Τουρκία και Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα, απηύθυναν χαιρετισμούς ο Αλί Ριζά από το Συνδικάτο Μεταφορών Nakliyat-Is Τουρκίας (μέλος της ΠΣΟ) και ο Eugene Christo Foroux, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας.

«Με τη δική σας δύναμη καταφέρατε να αναδείξετε ότι οι εργάτες με τον αγώνα τους μπορούν να κερδίσουν. Σας ευχαριστούμε, γιατί μας δώσατε τη δυνατότητα να νιώσουμε υπερήφανοι σαν εργάτες», σημείωσαν μεταξύ άλλων.

Κοπεγχάγη
Κοπεγχάγη
Ο Αλί Ριζά μετέφερε μάλιστα τον διάλογο που είχαν με εκπρόσωπο της εργοδοσίας στην Τουρκία όταν έκαναν την κινητοποίηση συμπαράστασης. Η εργοδοσία ρώτησε τους εργάτες γιατί συμπαραστέκονται σε Ελληνες εργαζόμενους. «Του απαντήσαμε ότι δεν έχει σημασία αν είσαι Τούρκος ή Ελληνας εργάτης. Σημασία έχει ότι καταφέρατε να νικήσετε την COSCO, που εμφανιζόταν ότι ήταν ανίκητη. Δώσατε ελπίδα ότι οι εργάτες θα φτιάξουν έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», σημείωσε μιλώντας στους Ελληνες συναδέλφους του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ