Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για τη «δημοσιογραφία του πολιτισμού»

Η «Στοά του Βιβλίου» (Φιλεκπαιδευτική Εταιρία) εγκαινιάζει από φέτος κύκλο εκδηλώσεων, αφιερωμένων στις πολιτιστικές σελίδες των αθηναϊκών εφημερίδων, οι οποίες δημοσιεύουν «ειδήσεις, συνεντεύξεις, καταθέσεις ιδεών, οτιδήποτε έχει σχέση με τα πάσης φύσεως πολιτιστικά δρώμενα στον τόπο μας και παγκοσμίως». Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι, όπως αναφέρει ανακοίνωση της «Στοάς του Βιβλίου», «αφ' ενός, να τονιστεί η συμβολή των εν λόγω εντύπων στη διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου και, αφ' ετέρου, να προβληματίσει κατά πόσον η πληροφόρηση αυτή επηρεάζει τον τελικό αποδέκτη». Επιδίωξη των οργανωτών είναι να δημιουργήσουν «ένα θεσμικό πυρήνα δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων, όπου να τίθεται, να αναλύεται, να αξιολογείται και να αναδεικνύεται η προσφορά του έντυπου πολιτισμού, με βάση τα κριτήρια που ανακύπτουν παγκοσμίως από τις πολυπολιτισμικές διαμορφώσεις και τις νέες ανάγκες του ανθρώπου της τρίτης χιλιετίας».

Στα πλαίσια αυτών των αφιερωμάτων, οργανώνεται συμπόσιο (18-22/2), αφιερωμένο στα πολιτιστικά ένθετα των εφημερίδων, με θέμα «Η Δημοσιογραφία του Πολιτισμού». Το συμπόσιο θα πλαισιωθεί με έκθεση των πολιτιστικών ενθέτων των εφημερίδων. Τα εγκαίνια της έκθεσης και η έναρξη του συμποσίου θα γίνουν στις 18/2 (12.30 μ.μ.). Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Γ. Μπαμπινιώτης, ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, ο υφυπουργός Τύπου, Τ. Χυτήρης, η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Φ. Πετραλιά. Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Για μια οικειότητα με τον πολιτισμό μέσω του Τύπου». Συντονιστής, ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Μ. Μεϊμάρης. Ομιλητές οι Π. Καψής («Τα Νέα»), Σ. Φυντανίδης («Ελευθεροτυπία»), Γ. Ρωμαίος, Δ. Μπενέκος («Εθνος»), Αν. Καρκαγιάννης. Σχολιαστής ο Γ. Βέλτσος.

Στις 20/2 (12.30 μ.μ.), με θέμα «Πολιτιστικές σελίδες και ένθετα. Ανάγκη ύπαρξης και απήχηση», με συντονιστή τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Δ. Ποταμιάνο, θα μιλήσουν οι: Τ. Καμπύλης («Τα Νέα»), Φ. Απέργης (κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία»), Κ. Γιούργος «Καθημερινή»), Α. Ελληνούδη («Ριζοσπάστης»), Αγ. Ελεφάντης («Πολίτης»), Ν. Ξυδάκης («Καθημερινή»). Σχολιαστές, οι καθηγητές Χρ. Γιανναράς, Β. Καραποστόλης.

Στις 22/2 (12.30 μ.μ.), με θέμα «Ο πολιτισμός του βιβλίου μέσα από τις σελίδες και τα ένθετα των εφημερίδων και η συμβολή τους στη δημιουργία αναγνωστών» και συντονιστή τον καθηγητή του Παντείου Δ. Δημηρούλη, θα μιλήσουν οι Β. Καλαμαράς, («Ελευθεροτυπία»), Λ. Κέζα («Βήμα»), Ε. Μπέλλα («Βραδυνή»), Στ. Μαυροειδής «Αυγή»), Ο. Σελλά («Καθημερινή»). Σχολιαστής, ο συγγραφέας Α. Μαραγκόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ