Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ετοιμάζονται για αυλαία
Δέσποινα Μπεμπεδέλη - Αιμιλία Υψηλάντη, στο θέατρο «Αργώ»
Δέσποινα Μπεμπεδέλη - Αιμιλία Υψηλάντη, στο θέατρο «Αργώ»
  • Για τη μοναξιά και την αλλοτρίωση του ανθρώπου που αποφασίζει να ζήσει σε ξένο τόπο, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι βρήκε τη γη της επαγγελίας, μιλά το βραβευμένο έργο του Παναγιώτη Μέντη «Ξένοι», που θα ανέβει στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στις 8 του Μάρτη, σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα. Κεντρικό πρόσωπο του έργου είναι μια μάνα και η αγωνία της να κρατήσει τη σχέση της με τους τέσσερις γιους της, χρησιμοποιώντας τη μητρική αγάπη και αφοσίωση σαν όπλο. Η εύθραυστη οικογενειακή ισορροπία κινδυνεύει όταν ένας από τους γιους φέρνει στο σπίτι μια νεαρή Ρωσίδα. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική επιμέλεια της Ολυμπίας Κυριακάκη και οι φωτισμοί του Σπύρου Κάρδαρη. Παίζουν: Μπέττυ Βαλάση, Κώστας Σπυρόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Νίκος Δαδινόπουλος, Παναγιώτης Μέντης, Σοφία Κακαρελίδου, κ.ά.
  • Η παράσταση με τίτλο «Ακρόπολη τώρα» παρουσιάζεται για 25 μόνο παραστάσεις στο «Από Μηχανής Θέατρο» από το θίασο «Συν Αθηνά». Η «Ακρόπολη» γίνεται ο τόπος απόδρασης επτά φυλακισμένων ψυχών, που κινούνται γύρω από αυτήν και μέσα στο χώρο και το χρόνο ψάχνουν τη χαμένη αίσθηση της ζωής. Είναι ένα θέαμα με γκροτέσκ καταστάσεις, αυτοσχεδιασμό και ζωντανή μουσική και τραγούδια, όπου κυριαρχεί το συναίσθημα και οι καθημερινές στιγμές της ζωής. Η σκηνοθεσία είναι των Αντριαν Φρίλινγκ, Αθηνά Παππά, τα σκηνικά - κοστούμια της Σοφία Ζούμπερη, η μουσική του Νίκου Πιπινέλη. Παίζουν: Αθηνά Παππά, Αντριαν Φρίλινγκ, Γιώργος Σουξές, Ντόρα Ζαχαροπούλου, Δημήτρης Μαχαίρας, Στέλλα Καραμπεροπούλου, Νίκος Πιπινέλης. Μουσική παίζουν ζωντανά: Γιώργος Σουξές, Νίκος Πιπινέλης και Στέλλα Καραμπεροπούλου.
  • Το πρώτο έργο του Εργαστηρίου Νέων Συγγραφέων του «Θεάτρου του Νότου», η «Πίστη», ανεβαίνει στον Εξώστη του «Αμόρε», στις 19 του Φλεβάρη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Η «Πίστη» των Βίλια Χατζοπούλου, Ανδρέα Φλουράκη και Γιάννη Δούμου, είναι ένα έργο σπονδυλωτό, όπου η καθημερινότητα συναντά τη φαντασία, η βία την αγάπη, οι σχέσεις τη μοναξιά. Παίζουν: Αννα Μάσχα, Δέσποινα Κούρτη, Φάνης Μουρατίδης και Αντώνης Καρυστινός. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Ελλης Παπαγεωργακοπούλου.
  • Στις 21 του Φλεβάρη, ανοίγει η αυλαία του νέου Θεάτρου «Αργώ», με το έργο «Καληνύχτα μητέρα» της Μάρσα Νόρμαν, με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη και την Αιμιλία Υψηλάντη. Το Θέατρο «Αργώ» βρίσκεται στη στάση του Μετρό «Μεταξουργείο», στην οδό Ελευσινίων 15. Το «Καληνύχτα Μητέρα» είναι η ιστορία μιας μητέρας και της κόρης της, λίγο πριν η τελευταία αποφασίσει να αυτοκτονήσει. Πρόκειται για την πρώτη θεατρική σκηνοθεσία του Χρήστου Δήμα, ενώ τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Κικής Πίττα.
  • Η ομάδα «Εξέδρα» και το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» θα ανεβάσουν, στις 15 του Φλεβάρη, στον Κάτω Χώρο, σε πανελλήνια πρώτη, το έργο του Hugo Claus «Ο Ζυλ και η νύχτα». Με τον Ζυλ ντε Ράι, Στρατάρχη της Γαλλίας και σύντροφο της Ζαν ντ' Αρκ, έχουν ασχοληθεί συγγραφείς όπως ο Battaille, ο Huysmans και ο Tournier. Ο ντε Ράι οφείλει τη φήμη του στα αποτρόπαια εγκλήματά του και θεωρείται ο «πιο ειδεχθής εγκληματίας όλων των εποχών». Το έργο του Φλαμανδού Hugo Claus στηρίζεται στα αυθεντικά πρακτικά της δίκης του. Η συγκλονιστική απολογία του ντε Ράι ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης, όπως τη μεταφέρει στη σκηνή ο Claus, αποτελεί ένα ανελέητο κατηγορώ της εποχής του και συγχρόνως αποκαλύπτει τις συνθήκες που επιτρέπουν και ενθαρρύνουν τη διαστροφή. Πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία το Καλό και το Κακό ενώνονται μέχρι τελικής συγχύσεως. Το ρόλο του Ζυλ ντε Ράι θα ερμηνεύσει η Δήμητρα Χατούπη. Παίζουν επίσης ο Κώστας Χατζηδημητρίου και ο Παναγιώτης Θωμαΐδης. Η μετάφραση είναι της Μαρίας Ευσταθιάδη, η σκηνοθεσία της Φωτεινής Σισκοπούλου, τα σκηνικά - κοστούμια της Γιούλας Ζωιοπούλου, η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αποψινές επιλογές (2012-06-23 00:00:00.0)
Οι αποψινές επιλογές (2012-06-23 00:00:00.0)
Γιορτάστε με θέατρο (2009-12-20 00:00:00.0)
Διπλή σύγκρουση (2005-03-24 00:00:00.0)
Φιλοξενία στη σκηνή του «Ανετον» (2002-01-29 00:00:00.0)
Πρεμιέρες σε Εθνικό και ΚΘΒΕ (1995-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ