Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επεκτείνεται η στρατιωτική συνεργασία με τη Βρετανία

Αναφορές για αποστολή Βρετανών στρατιωτών και «εκπαιδευτών» της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία

Από τη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου με τον Βρετανό υπουργό Αμυνας

Ukrainian Presidential Press O

Από τη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου με τον Βρετανό υπουργό Αμυνας
Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία της Ουκρανίας με τη Βρετανία, αλλά και με Τουρκία και ΕΕ, καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ενισχύουν συστηματικά τη στρατιωτική τους παρουσία σε Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα, ενώ παράλληλα τις τελευταίες μέρες κάνουν λόγο για «ανησυχητική» συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Χτες οι υπουργοί Αμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας και της Ουκρανίας, Ολέξιι Ρεσνίκοφ, συναντήθηκαν στο Κίεβο, εκφράζοντας «ανησυχία για τη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας και για τη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας». Παράλληλα ισχυρίστηκαν πως οι κυβερνήσεις τους «δεν επιδιώκουν να περικυκλώσουν ή να υπονομεύσουν τη Ρωσία».

Τον περασμένο Ιούνη, η Βρετανία, η Ουκρανία και εκπρόσωποι της αμυντικής βιομηχανίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενίσχυση του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού. Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη βδομάδα υπεγράφη στο Λονδίνο μια Διακυβερνητική Συμφωνία - Πλαίσιο και χτες στο Κίεβο επιβεβαιώθηκαν τα επόμενα βήματα σε κοινά έργα για την ανάπτυξη των ικανοτήτων του ουκρανικού Ναυτικού.

Η Διακυβερνητική Συμφωνία προβλέπει δάνειο 1,7 δισ. λιρών προς το Κίεβο, για την κατασκευή 8 πλοίων οπλισμένων με πυραύλους, την αγορά βρετανικών σκαφών και τη δημιουργία δύο ναυτικών βάσεων στην Ουκρανία.

Σημειώνεται επίσης ότι η εφημερίδα «Mirror» έγραψε ότι μια εκπαιδευμένη ομάδα έως και 600 Βρετανών στρατιωτών είναι έτοιμη να αναπτυχθεί στην Ουκρανία, εξαιτίας «φόβων ότι η Μόσχα προετοιμάζει στρατιωτική εισβολή στη γειτονική χώρα». Ρεπορτάζ ανέφεραν πως το βρετανικό υπουργείο Αμυνας και οι υπηρεσίες πληροφοριών της MI6 ενημέρωσαν τη βρετανική κυβέρνηση «για προφανή και πραγματικό κίνδυνο για την Ουκρανία και τις δυτικές χώρες».

Από την πλευρά της, η Ρωσία θεωρεί τη Διακυβερνητική Συμφωνία «ως άλλη μια απόδειξη της αυξανόμενης στρατιωτικής δραστηριότητας της Βρετανίας σε χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στην Ουκρανία» και ως «βέβαιο παράγοντα αστάθειας και αποσταθεροποίησης», όπως σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Ενώ προηγουμένως «το επίμαχο σημείο ήταν η βοήθεια του Λονδίνου στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού στο πλαίσιο της επιχείρησης ORBITAL», τώρα «η αλληλεπίδραση εξαπλώνεται στο ναυτικό και τις προμήθειες όπλων», συμπλήρωσε.

Επικοινωνία Ζελένσκι - Ερντογάν

«Η στρατηγική εταιρική σχέση ενισχύει ήδη τις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο κρατών», τόνισαν στο μεταξύ σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Σημείωσαν την υλοποίηση σειράς σημαντικών έργων στην κατασκευή αεροσκαφών και την ανάπτυξη των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών, καθώς και τις προοπτικές εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας. Το Κίεβο έχει ήδη αγοράσει και αναπτύξει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Ρωσίας.

Αναφέρεται ακόμα ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις για την «ενίσχυση της ασφάλειας» στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε τη συνεχή υποστήριξη της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και την ενεργή συμμετοχή της στον νέο διεθνή μηχανισμό «Πλατφόρμα της Κριμαίας».

Η σύμπραξη με την Τουρκία βαθαίνει πολύπλευρα: «Ηδη ενισχύει τις Ενοπλες Δυνάμεις των χωρών μας. Η αναμενόμενη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών θα συνεισφέρει επίσης στην οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Η ΕΕ ετοιμάζει Κέντρο Εκπαίδευσης στρατιωτών

«Τις φιλοδοξίες της ΕΕ να συμβάλει στην ασφάλεια και την κυριαρχία της Ουκρανίας», δηλαδή να έχει μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή, υπογράμμισε χτες ο Σουηδός υπουργός Αμυνας, Π. Χούλτκβιστ, προσθέτοντας ότι η Σουηδία εξετάζει το πώς μπορεί να συνεισφέρει.

Σουηδοί στρατιώτες ενδέχεται να σταλούν στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσουν ουκρανικά στρατεύματα, είπε ο υπουργός Αμυνας, υπενθυμίζοντας ότι η Σουηδία τάχθηκε εξαρχής υπέρ της ανάπτυξης «εκπαιδευτικής» στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ στην Ουκρανία. Αυτό είχε ανακοινωθεί κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας στο Κίεβο, από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε μια φάση που η ΕΕ προχωρά πιο αποφασιστικά στην ενίσχυση της στρατιωτικής της «αυτοτέλειας» στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η Στοκχόλμη θεωρεί ότι απαιτείται ισχυρή ΕΕ που «θα προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια, με δεδομένη την τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση» και «τέτοιες εκπαιδευτικές αποστολές θα βοηθούσαν χώρες αντιμέτωπες με προκλήσεις για την ασφάλειά τους», σημειώνει το σουηδικό υπουργείο Αμυνας.

Επαφές ΗΠΑ - Ρωσίας ενώ εντείνεται η αντιπαράθεση

Την ίδια στιγμή, ενώ οι εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία επιβεβαιώνουν την εντεινόμενη αντιπαράθεση Δύσης - Μόσχας, προχωρούν και οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας.

Χτες ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ, και ο σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου επί θεμάτων Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία συμφώνησαν να εργαστούν «για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων και την αναβάθμιση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών».

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επικείμενων επαφών των δύο χωρών σε υψηλό επίπεδο, με ενδεχόμενη τηλεδιάσκεψη των Προέδρων Βλ. Πούτιν και Τζο Μπάιντεν μέχρι το τέλος του έτους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση σε Ουάσιγκτον και Κίεβο (2023-12-07 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ και ΕΕ προετοιμάζουν κοινά «αμυντικά προγράμματα» με το Κίεβο (2023-12-02 00:00:00.0)
Εντείνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση σε Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα (2023-09-05 00:00:00.0)
Νέες αποστολές ΝΑΤΟικών εξοπλισμών ενώ συσσωρεύεται «καύσιμη ύλη» στην ευρύτερη περιοχή (2022-07-12 00:00:00.0)
Στην ημερήσια διάταξη η προετοιμασία στρατών «για να πολεμήσουν στην Ευρώπη για άλλη μια φορά»... (2022-06-21 00:00:00.0)
Ανεβάζουν την ένταση για Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία (2021-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ