Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΕΔΣΝΑ
Προχωρούν τον επικίνδυνο σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων

Με διαδικασίες με τις οποίες δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα, και πλέον συνιστούν μια φαρσοκωμωδία, προωθείται ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των αποβλήτων. Κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή Αττικής υπό τον εκλεκτό της ΝΔ Γ. Πατούλη και διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) προωθούν το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) για την Αττική. Το σχέδιο αυτό και το σχέδιο που είχε ψηφίσει η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή ρότα, έχουν ως αφετηρία τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και όχι την προστασία της υγείας, της ποιότητας ζωής και του εισοδήματος του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον στοιχεία του νέου ΠΕΣΔΑ είναι:

-- Η αξιοποίηση του δρόμου προς την καύση που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ («ενεργειακή αξιοποίηση» του RDF/SRF στις τσιμεντοβιομηχανίες) και τον ολοκληρώνει η ΝΔ και με την καρκινογόνο καύση των σύμμεικτων υπολειμμάτων των ΜΕΑ σε εργοστάσια καύσης αποβλήτων.

-- Η υιοθέτηση και για την Αττική των ΣΔΙΤ, που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προωθούσε κατά προτεραιότητα στην υπόλοιπη χώρα.

Σε προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΝΑ εγκρίθηκε «ομοφώνως και ομοθύμως» αυτό το σχέδιο και αναμένεται να διαβιβαστεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος για γνωμοδότηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του νόμου 4819/2021. Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται η έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εντός δύο μηνών. Αν όμως παρέλθει άπρακτη αυτή η προθεσμία, αρκεί απλά μια απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για την έγκρισή του. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια, με ευθύνη του περιφερειάρχη, όχι μόνο δεν έχει έρθει για συζήτηση το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπως επανειλημμένα έχουν ζητήσει οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αλλά επιπλέον από τότε που συγκροτήθηκε σε Σώμα το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, τον Γενάρη του 2020, έχει γίνει μόλις μία συνεδρίαση και όλες οι αποφάσεις παίρνονται με fast track διαδικασίες από την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου.

Στο επίκεντρο του ΠΕΣΔΑ παραμένει η διαιώνιση του καταστροφικού για την υγεία και το περιβάλλον αίσχους της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής, ενώ προβλέπεται νέα χωματερή τύπου Φυλής στο Σχιστό, και όλα αυτά βαφτίζονται με τον παραπλανητικό τίτλο «Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας». Στην πραγματικότητα τα περιβόητα 6 «πάρκα κυκλικής οικονομίας» - που παραμένει άγνωστο πού θα γίνουν! - είναι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν ανακύκλωση και καύση. Χαρακτηριστικό είναι το πέπλο μυστηρίου γύρω από τη χωροθέτηση της εγκατάστασης για τον Κεντρικό Τομέα, δείχνοντας ότι στην πράξη μιλάμε για την επέκταση του ΟΕΔΑ Φυλής.

Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις ο λαός του Λεκανοπεδίου οργανώνει τον αγώνα του για να σταματήσει το έγκλημα στη Φυλή, για να μη γίνουν νέα εγκλήματα τύπου Φυλής ούτε στην Αττική ούτε πουθενά αλλού στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ