Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιερωματικά λευκώματα του ΕΚΕΒΙ

Το 2001, λόγω των πενήντα χρόνων από το θάνατο των Αγγελου Σικελιανού και Γρηγορίου Ξενόπουλου και των εκατόν πενήντα από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (EKEBI), στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργάνωσε για τις τρεις επετείους, κυκλοφόρησε και τρία αξιόλογα και καλαίσθητα βιο-εργογραφικά λευκώματα για τους τρεις μεγάλους δημιουργούς.

Το λεύκωμα «Δεν αγαπώ τα σύννεφα και τα σκοτάδια» για τον Ξενόπουλο, φιλολογικά, επιμελήθηκε η Βίκη Πάτσιου και καλλιτεχνικά η Βάσω Αβραμοπούλου. Στις 48 σελίδες του, περιλαμβάνεται αναλυτικό χρονολόγιο, αποσπάσματα - δημοσιεύματα - κριτικές -εκδόσεις - μελέτες και παραστάσεις έργων του.

Το λεύκωμα «...μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» (48 σελ.), σε φιλολογική επιμέλεια Φώτη Δημητρακόπολου και καλλιτεχνική επιμέλεια Παναγιώτη Αναστασόπουλου, περιλαμβάνει αναλυτικό χρονολόγιο, πλήρη εργογραφία, επιλογή βασικής βιβλιοθήκης με όλα τα σημαντικά δημοσιεύματα, ανθολόγιο έργων του και πλούσια εικονογράφηση (σχέδια, πίνακες, ντοκουμέντα, χειρόγραφα, εκδόσεις, φωτογραφίες).

Το λεύκωμα για τον Σικελιανό, «Γιατί βαθιά μου δίψασα» (56 σελ.), που φιλολογικά επιμελήθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ποιητής Νάσος Βαγενάς και καλλιτεχνικά η Βάσω Αβραμοπούλου, περιλαμβάνει αναλυτικό βιο-εργογραφικό χρονολόγιο, επιλογή βασικής βιβλιογραφίας (μελέτες, άρθρα, κριτικές) και ανθολόγιο από το έργο του Σικελιανού.

Να σημειώσουμε ότι προς τιμήν των τριών λογοτεχνών, οργανώθηκαν και κινητές εκθέσεις (εργογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, χειρόγραφα και φωτογραφίες τους). Οι εκθέσεις διακινούνται και φέτος από το ΕΚΕΒΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο ΕΚΕΒΙ (Αθανασίου Διάκου 4, 11742, Αθήνα, τηλ.: 010 92.00.320-1).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ