Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σταυρός, που θύμιζε... σβάστικα

«Ταρακούνησε» τα «νερά» η ταινία του Κώστα Γαβρά, «Αμήν», η οποία προβλήθηκε προχτές στο διαγωνιστικό τμήμα του 52ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βερολίνου.

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο θεατρικό έργο του Ρολφ Χόχουτ «Ο εκπρόσωπος» και καταγγέλλει την εγκληματική σιωπή του Βατικανού στις ναζιστικές θηριωδίες και ειδικότερα στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ο πραγματικός αξιωματικός των Ες Ες, Κουρτ Γκέρσταϊν, χημικός, που προμήθευε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με το θανατηφόρο αέριο «Ζάικλον-Β», και ο φανταστικός Ρικάρντο, Ιησουίτης ιερέας, που προσπαθεί να πείσει τον Πάπα να πάρει θέση. Ο Πίος ΧΙΙ, όμως, ως γνωστόν, κάλυπτε τα φασιστικά εγκλήματα και με τη σιωπή του και με την αναγνώριση του Γ` Ράιχ...

Να σημειωθεί ότι ενώ σιωπούσε το «φιλεύσπλαχνο» Βατικανό, ο ναζί Γκέρσταϊν προσπαθούσε να πείσει τον Πάπα να παρέμβει για να σταματήσει το έγκλημα, στο οποίο ο ίδιος ο ναζί συνεργούσε άμεσα!

Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι ενώ θα έπρεπε έστω σήμερα, η καθολική εκκλησία να πάρει θέση, ο πρόεδρος της Επισκοπικής Συνόδου Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ρικάρ, επιτέθηκε στην ταινία με αφορμή την αφίσα της (τη φιλοτέχνησε ο Ολιβιέρο Τοσκάνι), η οποία παρουσιάζει ένα σταυρό, που στην κορυφή του μετατρέπεται σε αγκυλωτό. Ο επίσκοπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η αφίσα προκαλεί μία «απαράδεκτη ταύτιση του συμβόλου της θρησκευτικής πίστης με αυτό της ναζιστικής βαρβαρότητας».

«Η ταινία που καταγγέλλει τη σιωπή του Βατικανού και ειδικά του Πάπα Πίου ΧΙΙ στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς δεν είναι μια ταινία εναντίον της θρησκείας, αλλά εναντίον της αδιαφορίας», απάντησε ο Κώστας Γαβράς. «Δε γύρισα την ταινία για να διηγηθώ μια ιστορία του παρελθόντος, αλλά για να μιλήσω για την αδιαφορία της κοινωνίας μας, τη δική μας, των ηγετών του κόσμου. Γυρίζουμε την πλάτη σε πολλά πράγματα ή προσποιούμαστε ότι ενδιαφερόμαστε, αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνουμε τίποτε. Η παθητικότητά μας είναι εγκληματική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ