Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κλιμακώνουν την πολύμορφη δράση για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Στις 19 Δεκέμβρη η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας

Στην Καρδίτσα
Στην Καρδίτσα
Με συσκέψεις, μηχανοκίνητες πορείες, παραστάσεις διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ και σε καταστήματα του ΕΛΓΑ και με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι εντείνουν την πολύμορφη δράση τους, διεκδικώντας δίκαια αιτήματα επιβίωσης απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Σταθμό στη δράση τους θα αποτελέσει η πανελλαδική σύσκεψη στις 19 Δεκέμβρη, στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας, όπου καλούνται να πάρουν μέρος Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα πάλης των αγροτών.

Μηχανοκίνητη πορεία από τους αγρότες της Αγιάς

Δεκάδες αγρότες του δήμου Αγιάς συμμετείχαν το απόγευμα της Παρασκευής στη μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από την Αγιά και κατέληξε έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου πρώην δήμου Νέσσωνα και Ελάτειας.

Οι αγρότες διεκδίκησαν για μια ακόμη φορά να μη γίνει περικοπή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, να ενισχυθούν για την απώλεια εισοδήματός τους μέσα στην πανδημία, να παρθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, να προχωρήσει άμεσα η καταβολή προκαταβολών αλλά και αποζημιώσεων στο 100% για τις καταστροφές από τους παγετούς που σημειώθηκαν 8 μήνες πριν.

Στη Λάρισα
Στη Λάρισα
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα δεχτούμε να χαθούν συνδεδεμένες, και απ' ό,τι φαίνεται δεν θα χαθούν. Και αυτό είναι αποτέλεσμα και κέρδος αυτού του αγώνα μας, του αγώνα που έχουμε δώσει εδώ και έναν μήνα, με συλλαλητήριο στην Αγιά και με κάθοδο στην Αθήνα».

Σχετικά με την ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας, οι αγρότες κατέθεσαν υπόμνημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που αποτυπώνει την αναγκαιότητα αυτή, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία.

Ενδεικτικά σημειώνουν πως «για την καλλιέργεια ενός στρέμματος μηλοκαλλιέργειας το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 1.295 ευρώ. Ενα στρέμμα μηλοκαλλιέργειας παράγει μέσο όρο 4 τόνους μήλα και με μέση τιμή πώλησης 0,35 ευρώ ο παραγωγός λαμβάνει 1.400 ευρώ το στρέμμα. Καλείται λοιπόν ο αγρότης να ζήσει τη χρονιά με κέρδος 105 ευρώ το στρέμμα και από εκεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ, χαράτσι ΕΝΦΙΑ και γενικά όλα τα έξοδα διαβίωσης μιας οικογένειας, πράγμα αδύνατον».

Σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα της ΔΕΗ πραγματοποίησαν οι αγρότες των Τρικάλων και της Καρδίτσας, διεκδικώντας μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, που επιβαρύνει κατά 50% την τιμή του ρεύματος.

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, κάλεσε «η κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει πλάτες για την εξασφάλιση των υπερκερδών των επιχειρηματιών της "πράσινης ανάπτυξης" (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά) που θησαυρίζουν στις δικές μας πλάτες, από την κατάργηση του λιγνίτη, αλλά και των funds που έχουν εξαγοράσει τη ΔΕΗ. Να πάψει το γνωστό "διαίρει και βασίλευε" με αγρότες πολλών ταχυτήτων, να κόψει τις κοροϊδίες με αναστολή του ΥΚΩ για 4 μήνες και να πάρει άμεσα μέτρα που θα προστατεύουν το αγροτικό εισόδημα και θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση στα χωριά μας».

Αλλες πρωτοβουλίες

Οι αγωνιστικές δράσεις συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες. Ενδεικτικά έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις:

  • Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» σήμερα στις 10 π.μ. στο υποκατάστημα της ΔΕΗ.
  • Ο Αγροτικός Σύλλογος Μακρακώμης αύριο Τετάρτη στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας στη Μακρακώμη. Συμμετέχει και ο Επαγγελματοβιοτεχνικός Σύλλογος
  • Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά επίσης αύριο, στις 10 π.μ. στην Εφορία Λαγκαδά.
  • Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη στη ΔΕΗ.
  • Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας επίσης την Πέμπτη, στις 11 π.μ., στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ