Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ενιαίος, συντονισμένος αγώνας για τα ΤΕΙ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι φοιτητές σπουδαστές αντέδρασαν στην υποβάθμιση των σπουδών τους και την υπαγωγή στα κελεύσματα της «αγοράς»
Οι φοιτητές σπουδαστές αντέδρασαν στην υποβάθμιση των σπουδών τους και την υπαγωγή στα κελεύσματα της «αγοράς»
Για το κρίσιμο πρόβλημα των ΤΕΙ, που έχει έρθει εκ νέου στην επιφάνεια με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών τους, ενώ έχει αποδειχτεί το ψευδεπίγραφο της ανωτατοποίησης των ιδρυμάτων, παρεμβαίνει το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής του Επιτροπής. Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Λίγους μήνες μετά και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου αποδείχνεται ότι η λεγόμενη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ είναι ψευδεπίγραφη. Οχι μόνο δεν έφερε την εκπαίδευση και τους λειτουργούς της ένα βήμα πιο μπροστά, αλλά αντίθετα μας πάει προς τα πίσω.

Ενώ τα ΤΕΙ υποβαθμίζονται σταθερά και απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το περιεχόμενο μιας ουσιαστικά ανώτατης εκπαίδευσης, η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας του διδακτικού προσωπικού επιδοκιμάζει το νόμο και διαπραγματεύεται δευτερεύουσες πτυχές του.

Καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορεί, στο πλαίσιό του, να υπάρξει λύση στα σοβαρά προβλήματα του διδακτικού προσωπικού και συμβάλλει, μέσα από συντεχνιακά αιτήματα και λογικές, στην αναπαραγωγή του αδιεξόδου των ΤΕΙ, ως υποδεέστερων των ΑΕΙ ιδρυμάτων, που θα παρέχουν φτηνή και χαμηλής ποιότητας τεχνολογική εκπαίδευση.

Ανατροφοδοτεί την υποκριτική τακτική της κυβέρνησης, ώστε να εμφανίζεται ως ανυποχώρητος υπερασπιστής του "ανώτατου" επιπέδου των ΤΕΙ, την ίδια στιγμή που στο όνομα των "κοινών πτυχίων" της ΕΕ υποβιβάζει τις σπουδές στο επίπεδο των τρίχρονων "μπάτσελορ", παραπέμποντας την ανώτατη εκπαίδευση σε ορισμένα μεταπτυχιακά για λίγους. Προσφέρει άλλοθι στην κυβέρνηση να καμώνεται ότι ενδιαφέρεται για την "εύρυθμη λειτουργία" των ΤΕΙ, ενώ ταυτόχρονα με την πολιτική της τα αποδιοργανώνει.

Το ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, επισημαίνει ότι όσο παραμένει συγκεχυμένος και αδιευκρίνιστος ο χαρακτήρας και ο ρόλος των ΤΕΙ, όσο διατηρείται η αναχρονιστική διάκριση της ανώτατης εκπαίδευσης σε πανεπιστημιακή και μη, όσο δεν ανοίγει η συζήτηση για την αποσαφήνιση των επιστημονικών αντικειμένων και την αναπροσαρμογή των προγραμμάτων, ώστε να κατοχυρώνεται ο ανώτατος χαρακτήρας των σπουδών, τα ΤΕΙ θα παραμένουν δέσμια της υποβάθμισης και το διδακτικό τους προσωπικό μετέωρο και εξαρτημένο. Μόνο στο πλαίσιο μιας Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, χωρίς κύκλους σπουδών και ταξικούς διαχωρισμούς, που θα συνενώνει τη βαθιά θεωρητική γνώση με την εφαρμογή και την τεχνολογία, τη διδασκαλία με την πρακτική κοινωνική δραστηριότητα, την εκπαίδευση με την έρευνα, μπορεί να εξασφαλίσει μια υψηλού επιπέδου επιστημονική ειδίκευση και επαγγελματική ικανότητα για όλους τους σπουδαστές, μια ανεμπόδιστη επιστημονική - ακαδημαϊκή εξέλιξη για όλους τους διδάσκοντες.

Στην ενιαία επίθεση, που δέχονται σπουδαστές και καθηγητές, η μόνη απάντηση είναι ο ενιαίος αγώνας τους με μορφές που θα διευκολύνουν το συντονισμό της δράσης τους. Μόνο μέσα από έναν τέτοιο προσανατολισμό μπορεί να αποκαλυφθεί ο κυβερνητικός εμπαιγμός, να ανεβεί η μαζικότητα και η αποτελεσματικότητα του αγώνα και προπαντός να εξασφαλιστεί η στήριξή του από όλες εκείνες τις λαϊκές δυνάμεις, που αντικειμενικά ενδιαφέρονται για μια ανώτατη εκπαίδευση που θα υπηρετεί την κοινωνική της αποστολή, αντί για τα στενά συμφέροντα της "αγοράς" και των "δυνάμεών" της».

Σήμερα η συνάντηση Ευθυμίου - ΟΣΕΠ

Η ηγεσία της Ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ), συναντιέται σήμερα το πρωί με τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου, ενώ τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας παραμένουν κλειστά για τέταρτη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ