Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανοίγει ιδιωτικό πανεπιστήμιο!

Με «καμάρι» παρουσίασε ο Σωκράτης Κόκκαλης, το νέο ιδιωτικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα που ίδρυσε και θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβρη

Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα; Ποιος είπε ότι δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία τους και ότι όποιο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών διαφημίζει ότι δίνει πανεπιστημιακά πτυχία θα διώκεται;

Ο όμιλος INTRACOM ανακοίνωσε ότι το Athens Information Technology (ΑΙΤ), ένα Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών που έχει ιδρύσει θα προσφέρει, σε συνεργασία με το Carnegie Mellon University, των ΗΠΑ «μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, διάρκειας 16 μηνών, το οποίο θα οδηγεί στην απονομή πτυχίου Master of Science in Information Networking σε φοιτητές από την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Ο πρώτος κύκλος σπουδών του μάλιστα, θα αρχίσει το Σεπτέμβρη του 2002. Είναι φανερό πως ό,τι και να υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας για «μη ακαδημαϊκή αναγνώριση», η ιδιωτική ανώτατη Παιδεία αναπτύσσεται ραγδαία, χωρίς να έχει την πρόθεση η κυβέρνηση να ανακόψει αυτή την τάση.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ίδιας της εταιρίας, το ΑΙΤ «θα παρέχει προγράμματα σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου και θα διενεργεί επιστημονική έρευνα στους τομείς των Τηλεπικοινωνιών, της Πληροφορικής και των Ολοκληρωμένων Συστημάτων». Το πρόγραμμα αυτό θα παρακολουθούν 30-50 σπουδαστές, απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών και άλλων Πανεπιστημιακών σχολών θετικής κατεύθυνσης, που θα επιλέγονται με βάση το βαθμό του πτυχίου τους, ενώ προγραμματίζεται η στέγαση των δραστηριοτήτων του σε εγκαταστάσεις 11.500 τ.μ. στην Παιανία Αττικής. Η εταιρία υπόσχεται στους επιτυχώς αποφοιτούντες σπουδαστές «δυνατότητα εργασίας στις εταιρίες του ομίλου», πράγμα ενδεικτικό και για το είδος και το σκοπό της «επιστημονικής» κατάρτισης που θα λαμβάνουν.

Χαρακτηριστική δε, είναι και η δήλωση του ίδιου του προέδρου της INTRACOM, Σ. Κόκκαλη κατά την υπογραφή της συμφωνίας με το Carnegie Mellon University: «το όραμά μας - είπε - είναι η δημιουργία ενός Επιστημονικού - Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας στους τομείς των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής, το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης εξαίρετων σπουδαστών και στελεχών επιχειρήσεων από τη Νοτιανατολική Ευρώπη και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής».

Δηλαδή, δεν πρόκειται μόνο για ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, που θα δίνει μάλιστα μόνο μεταπτυχιακούς τίτλους, αλλά φιλοδοξεί να γίνει και ίδρυμα της ευρωπαϊκής ελίτ, που θα επιμορφώνει τους καλύτερους αποφοίτους των πανεπιστημίων, για να δουλέψουν αργότερα στην εταιρία και να «αυγατύνουν τα κεφάλαια» του κ. Κόκκαλη, που συμβάλλει στην... «ευημερία της περιοχής».

Οσο για τον πρόεδρο του Carnegie Mellon University, κ. J.L.Cohon, που είναι φαίνεται πιο... συνηθισμένος στην είσοδο των επιχειρήσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, είπε ότι «η συνεργασία μας με το ΑΙΤ είναι ένα παράδειγμα του τρόπου, με τον οποίο το Πανεπιστήμιό μας ενώνει τις δυνάμεις του με τη βιομηχανία». Κάτι σαν πανεπιστήμια και επιχειρήσεις - «μια φωνή και μια γροθιά»(!), γιατί αν δεν κάνουν τέτοιου είδους εμπορικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις αυτού του είδους τα πανεπιστήμια δε θα μπορέσουν να βρουν την αναγκαία χρηματοδότηση και να επιβιώσουν.

Και όταν μιλάμε για μια ιδιωτική επιχείρηση δεν πείθουν οι ισχυρισμοί για «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» και υποτροφίες στους σπουδαστές, γιατί πέρα από το κόστος των σπουδών, οι επιπτώσεις στην ίδια την εκπαίδευση είναι δραματικές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιορτές ανοιχτού θεάτρου (2014-07-03 00:00:00.0)
Να μην περάσουν οι αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση (2010-07-07 00:00:00.0)
Αγοραία μεταπτυχιακά! (2008-03-09 00:00:00.0)
Εντονη συζήτηση στις σχολές και κινητοποιήσεις (2007-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ