Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Κατήγγειλε τη λογική αποδοχής της χρήσης ναρκωτικών

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στην Πρόληψη
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στην Πρόληψη
Κρίσιμες παρεμβάσεις έκαναν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας του δήμου Αθηναίων με τον ΟΚΑΝΑ για τη δημιουργία πέντε κινητών χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών που ψήφισαν οι άλλες παρατάξεις, επεσήμανε: «Πριν μπούμε στην ουσία της αντίθεσής μας για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης (ΧΕΧ), άλλωστε είναι γνωστές οι θέσεις μας, ας φανταστούμε λίγο την εικόνα. Πέντε οχήματα μεγέθους λεωφορείου παρκάρουν σε πλατείες και πάρκα της Αθήνας και περιμένουν τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται στη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Και εννοείται ότι η υπόλοιπη πιάτσα ακολουθεί... Φυσικά, εδώ η δημοτική αρχή δεν πάει στη δημιουργία μόνιμων χώρων, γιατί υπάρχει κόστος και υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά ακολουθεί τη λογική αυτοί να κινούνται.

Ουσιαστικά, με βάση την πολιτική της μείωσης της βλάβης, των κυβερνήσεων και της ΕΕ, ο δήμος κάνει ένα ακόμα βήμα που δεν έχει καμία σχέση με την "κοινωνική ένταξη" που αναφέρεται στα εισηγητικά. Για ποια ένταξη μιλάμε, όταν θέλετε η κοινωνία να αποδέχεται τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών; Δεν μιλάτε για πρόληψη και, όταν δέχεστε επίσημα τη χρήση, ουσιαστικά υπονομεύετε την πρόληψη».

Και πρόσθεσε ακόμα ότι σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη χρήση των ναρκωτικών αναφέρεται ρητά η χαμηλή αποτελεσματικότητα των ΧΕΧ στο να οδηγούν κόσμο σε προγράμματα πρόληψης και θεραπευτικά προγράμματα.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι η παράταξη καταψηφίζει «γιατί θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι ένα ακόμα βήμα στη ναρκοθέτηση της πρόληψης. Η λειτουργία των ΧΕΧ ενισχύει μία λογική κοινωνικής αποδοχής της χρήσης και υποβαθμίζει το κίνητρο για θεραπεία. Η μείωση των θεραπευτικών προγραμμάτων σήμερα εξηγείται και από τη γενίκευση αυτής της πολιτικής μείωσης της βλάβης.

Φυσικά, παντού στην εισήγηση γίνεται αναφορά και στην τουριστική Αθήνα. Αλλωστε, τέτοια πειράματα έχουν γίνει σε αντίστοιχες πρωτεύουσες που θέλουν να διαφυλάξουν το τουριστικό τους προϊόν.

Με αυτή την έννοια καταψηφίζουμε και θεωρούμε ότι οι αντιδράσεις στη λειτουργία των ΧΕΧ πρέπει να συνδεθούν με τη διεκδίκηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη, όσο κι αν αυτό είναι δύσκολο. Δεν χωράει κανένας συμβιβασμός».

Για τη δομή στον Ελαιώνα

Ακόμα, για το ζήτημα της διακοπής λειτουργίας της δεύτερης δομής φιλοξενίας προσφύγων, που είχε δημιουργηθεί πριν από περίπου ένα χρόνο στην περιοχή του Ελαιώνα, που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αιτιολογώντας τους λόγους που την καταψηφίζει υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Για τη δομή του Ελαιώνα από το 2017 καταψηφίζουμε την ετήσια, συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα παράταση της σύμβασης. Ουσιαστικά μονιμοποιεί ένα καθεστώς στέγασης προσφύγων στη λογική της φαβέλας.

Οι εικόνες της υπάρχουσας κατάστασης στηρίζονται όχι στην απουσία πολιτικής, αλλά σε μία εχθρική πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που υλοποιείται με ευθύνη τόσο της προηγούμενης και της σημερινή δημοτικής αρχής, όσο και της προηγούμενης και σημερινής κυβέρνησης.

Το θέμα για εμάς δεν είναι η διακοπή μιας δομής την οποία άνοιξε ο δήμος πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά η ευθύνη για τη συνολική διαχείριση μιας πολιτικής εχθρικής προς τους μετανάστες, μιας πολιτικής η οποία ουσιαστικά τους καταδίκαζε να ζούνε είτε σε κοντέινερ για τρία ή τέσσερα χρόνια, είτε σε σκηνές, είτε σε χαρτόκουτα.

Εμείς δεν θέλουμε να συνεχίζεται αυτό το καθεστώς. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη στο σύνολό της. Ο δήμος, όμως, έχει τη δική του ευθύνη στο να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα στέγασης. Ενα πρόγραμμα διαβαθμισμένο και για τους αιτούντες άσυλο αλλά και γι' αυτούς που βρίσκονται σε καθεστώς ασύλου, που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας και μπαίνουν σε μία διαδικασία επαφής με τη χώρα, τη γλώσσα, τις δουλειές. Υπάρχει η δυνατότητα να φτιαχτούν ειδικά προγράμματα ώστε να μην μένουν πλέον έρμαιο στην τύχη τους και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία».

Επίσης υπογραμμίζει ότι ο σχεδιασμός σχετίζεται με την ανάπλαση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, το οποίο ψήφισαν όλες οι παρατάξεις στην Οικονομική Επιτροπή, εκτός από την «Λαϊκή Συσπείρωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ