Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ανανέωση «διαπιστευτηρίων» στις ΗΠΑ

Την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωατλαντικές δεσμεύσεις, στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής όλων των αστικών κομμάτων για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης στην περιοχή, επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες μέρες, σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, Γ. Κατρούγκαλος και Θ. Τζάκρη, σε συναντήσεις που είχαν με υψηλόβαθμα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αξιωματούχους του ΟΗΕ, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, «think tanks» και εκπροσώπους της ομογένειας με επίκεντρο «διμερή ζητήματα, τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και την Τουρκία».

Σε μια περίοδο που σε όλα αυτά τα σημεία οξύνονται οι ανταγωνισμοί και στον απόηχο της «ανανέωσης» της Συμφωνίας για τις βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα σε απέραντο ευρωατλαντικό ορμητήριο, Κατρούγκαλος και Τζάκρη πραγματοποίησαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συναντήσεις εργασίας με όλους τους αναπληρωτές βοηθούς υπουργούς Εξωτερικών για την περιοχή και συγκεκριμένα με τους Joey Hood, για Υποθέσεις Εγγύς Ανατολής, Hady Arm, για θέματα Ισραήλ και Παλαιστινίων, Karen Sasahara, για τη Βόρεια Αφρική και Erica Olsοn, για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ, «οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα», και πώς αλλιώς άλλωστε, αφού για τους Αμερικανούς είναι ανεκτίμητη η συνεισφορά του στην προώθηση των σχεδιασμών τους στην περιοχή, στους οποίους εντασσόταν και η Συμφωνία των Πρεσπών, που «εκατέρωθεν αναγνωρίσθηκε ο ιστορικός της χαρακτήρας». Τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση της ευρωατλαντικής ατζέντας φρόντισε άλλωστε να υπενθυμίσει η ίδια η αντιπροσωπεία του στους συνομιλητές της, τονίζοντας ότι «η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε επίπεδο στρατηγικού διαλόγου έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με κριτήριο την αμοιβαιότητα και σύγκλιση συμφερόντων, που πρέπει να είναι πάντοτε η βάση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκαν στα γραφεία της Οργάνωσης AHEPA στις ΗΠΑ και συναντήθηκαν με τον εκτελεστικό διευθυντή, με τον οποίο «συζήτησαν ενέργειες για τον καλύτερο συντονισμό και συνεργασία», ενώ υπήρξαν επαφές με εκπροσώπους του ελληνικού λόμπι και διακεκριμένων «think tanks». Στη Νέα Υόρκη ο Γ. Κατρούγκαλος είχε συναντήσεις και με αξιωματούχους του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ