Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΗ
Ξανά «στο μηδέν» δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας

Νοσηλείες και θάνατοι αυξάνονται, τα νοσοκομεία πιέζονται και τα περιοριστικά μέτρα επανέρχονται, ενώ η «Ομικρον» θα επιδεινώσει την κατάσταση

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, και ενώ υπάρχουν όλα τα επιστημονικά εργαλεία για την αντιμετώπισή της, σημειώνεται νέα έξαρση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων, ακόμα και σε κράτη της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, σε πολλά κράτη της ΕΕ επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα, η τηλεργασία, το κλείσιμο των σχολείων, π.χ. σε Δανία και Ολλανδία. Τα δημόσια συστήματα Υγείας έχουν «γονατίσει» για άλλη μια φορά, όπως στη Γερμανία, που «διαφημίζεται» για τα δεκάδες χιλιάδες κρεβάτια ΜΕΘ που διαθέτει αλλά δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει, ή στην Ολλανδία, όπου ακυρώνονται επεμβάσεις και θεραπείες στα νοσοκομεία. Η δε Βρετανία, με περίπου 147.000 νεκρούς από την πανδημία, τις τελευταίες μέρες βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «παλιρροϊκό κύμα» κρουσμάτων.

Η παραλλαγή «Ομικρον» θα προκαλέσει πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, επιπλέον αυτών που αναμένονταν ήδη σε προηγούμενες προβλέψεις που λαμβάνουν υπόψη μόνο τη «Δέλτα», προέβλεψε την περασμένη βδομάδα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα, ωστόσο, ακόμα κι αν η σοβαρότητα της νόσου από την εν λόγω μετάλλαξη είναι ίση ή χαμηλότερη από αυτή της «Δέλτα», η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων θα οδηγήσουν γρήγορα σε αύξηση νοσηλειών και θανάτων, αναφέρεται.

Εξάλλου, το ECDC υπολογίζει ότι στις αρχές του 2022 η μετάλλαξη «Ομικρον» πιθανότατα θα είναι κυρίαρχη στην Ευρώπη.

Επιπλέον, εξακολουθούν να μην υπάρχουν επαρκή δεδομένα από την πραγματική ζωή σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ σε σχέση με τη μετάλλαξη «Ομικρον», αλλά οι αναμνηστικές δόσεις αναμένεται να αυξήσουν την προστασία.

Σε ενδείξεις ότι η παραλλαγή «Ομικρον» του κορονοϊού, η οποία έχει εμφανιστεί σε τουλάχιστον 63 χώρες, διαφεύγει την προστασία των εμβολίων, αναφέρεται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Ακόμα κι αν είναι λιγότερο σοβαρή από τη "Δέλτα", αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης μετάδοσης. Περισσότερες νοσηλείες απειλούν να επιβαρύνουν τα συστήματα Υγείας και να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους», διαπιστώνει για μία ακόμα φορά ο ΠΟΥ.

Στο μεταξύ, στο ισχυρότερο καπιταλιστικό κράτος στον κόσμο, στις ΗΠΑ, στις αρχές της βδομάδας οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπέρασαν τις 800.000, ενώ στην πραγματικότητα είναι περισσότεροι.

Είναι ενδεικτικό για την εξέλιξη και την αντιλαϊκή αντιμετώπιση της πανδημίας ότι φέτος στις ΗΠΑ καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι από τον κορονοϊό (πάνω από 450.000) απ' ό,τι το 2020, που δεν είχαν ακόμη κυκλοφορήσει εμβόλια. Μέχρι σήμερα, πλήρως έχει εμβολιαστεί χονδρικά το 60% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), και οι περισσότεροι ασθενείς που πέθαναν ήταν ανεμβολίαστοι.

Οι θάνατοι αυξήθηκαν παρότι οι μέθοδοι θεραπείας βελτιώθηκαν και παρότι θεωρητικά θα έπρεπε να υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις για τη φροντίδα των ασθενών, για προληπτικά μέτρα μείωσης της διασποράς.

Αυτή η κατάσταση, και μάλιστα στα ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη, επιβεβαιώνει ότι απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, από την Πρόληψη μέχρι τα νοσοκομεία, μέτρα μείωσης της διασποράς σε χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, ΜΜΜ κ.λπ., παράλληλα με ολοκληρωμένα εμβολιαστικά προγράμματα, εξατομικευμένη ενημέρωση, φαρμακοεπαγρύπνηση, ιατρική παρακολούθηση.

Ολα αυτά τα αναγκαία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής μέτρα, παρά την πρόοδο της επιστήμης, δεν συζητιούνται καν από καμία κυβέρνηση, επειδή αποτελούν κόστος για την καπιταλιστική οικονομία και τα κράτη. Σε αυτόν τον «βωμό» θυσιάζονται εκατομμύρια άνθρωποι, με τα επίσημα καταγεγραμμένα θύματα της πανδημίας να ξεπερνούν τα 5,350 εκατ. σε όλο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ