Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 2 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2022» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Για τα σχολεία και τις άλλες ανάγκες του λαού δεν φτάνουν, για τις επιχειρήσεις και τα συμφέροντά τους περισσεύουν

Από συμμετοχή μαθητών του Πειραιά σε κινητοποιήσεις για τα προβλήματα που οξύνονται στην Εκπαίδευση
Από συμμετοχή μαθητών του Πειραιά σε κινητοποιήσεις για τα προβλήματα που οξύνονται στην Εκπαίδευση
Η ψήφιση από τη δημοτική αρχή Πειραιά (Μώραλης - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ) του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2022 αποκάλυψε για μια ακόμη χρονιά τις προτεραιότητες που υπηρετεί υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

Η δημοτική αρχή υλοποιεί με συνέπεια το σχέδιο ανάδειξης του Πειραιά σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών και Ενέργειας, ναυτιλιακό κέντρο, τουριστικό - πολιτιστικό πόλο, μέσω των αστικών αναπλάσεων και της «βελτίωσης του περιβάλλοντος» του αστικού ιστού του δήμου.

Κομβικής σημασίας ζητήματα, που βρίσκουν την υποστήριξη της δημοτικής αρχής, αλλά και της ΝΔ (που συνδιοικεί) και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η επένδυση της COSCO στο λιμάνι, η εκμετάλλευση μέρους του κτιριακού αποθέματος της πρώην βιομηχανικής ζώνης (Θηβών - Πειραιώς - Αλιπέδου - Παπαστράτος) από το κεφάλαιο, το φτιάξιμο της «βιτρίνας» (παραλιακό μέτωπο, πύργος Πειραιά), προκειμένου οι επενδύσεις «να πιάσουν τόπο» και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου (π.χ. ηλεκτροφωτισμός, πράσινο κ.λπ.).

Πακτωλός εκατομμυρίων ευρώ έχει δοθεί μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, ΟΧΕ, Πράσινο Ταμείο κ.ά.) όλα αυτά τα χρόνια, την ίδια στιγμή που τα δημοτικά τέλη είναι πανάκριβα και ο λαός του Πειραιά χαρατσώνεται κανονικά, ενώ μια σειρά ζωτικής σημασίας έργα που έχει ανάγκη η εργατική - λαϊκή οικογένεια, όπως σχολεία, παιδικοί σταθμοί, αθλητικοί χώροι, χώροι αναψυχής κ.ά., γίνονται με το σταγονόμετρο, με αποσπασματικότητα και με τεράστια καθυστέρηση.

Ψίχουλα για τη σχολική στέγη και τις ανάγκες των σχολείων

Μαθητές διαμαρτύρονται έξω από το δημαρχείο για την πτώση σοβάδων στα σχολεία τους
Μαθητές διαμαρτύρονται έξω από το δημαρχείο για την πτώση σοβάδων στα σχολεία τους
Οπως σε όλους τους δήμους, έτσι και στον Πειραιά, από τα Τεχνικά Προγράμματα που ψηφίζουν οι πλειοψηφίες απουσιάζουν έργα και δαπάνες για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, για τη σχολική στέγη, τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αντίθετα, περισσεύουν κονδύλια για έργα που συνδράμουν τον σχεδιασμό του κεφαλαίου, με τον Πειραιά να πρωτοπορεί, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της «πράσινης» ανάπτυξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022, στο Τμήμα Σχολικών Κτιρίων αναλογούν μόλις 6.300.000 ευρώ, ενώ την τριετία 2019 - 2021, παρά τις τεράστιες ανάγκες, έχουν πληρωθεί μόλις 420.000 ευρώ. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, την ίδια περίοδο πληρώθηκαν για αστικές αναπλάσεις 18.400.000 ευρώ, ενώ το Τεχνικό Πρόγραμμα για τη χρονιά που ξεκινάει προβλέπει άλλα 39.500.000 ευρώ για τον ίδιο σκοπό και 21.300.000 ευρώ ως μποναμά στον ιδιώτη που έχει αναλάβει τον ηλεκτροφωτισμό.

Ολα αυτά σε μια πόλη όπου η πλειοψηφία των σχολικών κτιρίων είναι γερασμένα, άνω της τριακονταετίας, με παντελή έλλειψη στατικών μελετών και αντισεισμικής θωράκισης, με ελλείψεις σε θέματα ασφάλειας και συντήρησης, ενώ έχει προηγηθεί ο σεισμός του 2019, που προκάλεσε επιπρόσθετα προβλήματα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το 7ο Γυμνάσιο, που μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν σε προπολεμικό κτίριο, το Μουσικό Σχολείο, η Ιωνίδειος (ανελκυστήρας σε διαρκή βλάβη, πτώση σοβάδων το 2019), το 41ο Δημοτικό Σχολείο (έξοδος διαφυγής σε «τυφλό» σημείο), το 26ο Δημοτικό Σχολείο στην Καλλίπολη, το Ειδικό Σχολείο ΑμεΑ στην Παλιά Κοκκινιά, με τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας για τους μαθητές.

Στα περισσότερα απ' αυτά τα ζητήματα η στάση της δημοτικής αρχής είναι ότι «δεν ευθυνόμαστε εμείς, το θέμα της σχολικής στέγης είναι θέμα της ΚΤΥΠ». Δεν εξηγεί όμως:

  • Για ποιο λόγο δεν έχει κάνει ούτε τις στοιχειώδεις δαπάνες για τη συντήρηση των σχολείων, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών;
  • Για ποιο λόγο τη διετία 2020 - 2021, χρονιές που λόγω Covid τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν διέθεσε παρά μόλις 100.000 ευρώ για κρίσιμα έργα στα σχολικά κτίρια, που είναι της αρμοδιότητας του δήμου;
  • Για ποιο λόγο εκκρεμούν ακόμα 180.000 ευρώ από τα 230.000 ευρώ που προβλέπονταν για τα συστήματα πυρασφάλειας στα σχολεία, κονδύλι που είναι εγκεκριμένο από το 2019;
  • Για ποιο λόγο δεν διεκδικεί από την ΚΤΥΠ και το υπουργείο Παιδείας την επίλυση του οξυμένου προβλήματος της σχολικής στέγης, εδώ και 7 χρόνια που διοικεί τον δήμο;
Πόλη - πρότυπο για το κεφάλαιο

Τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Η δημοτική αρχή στηρίζει και υπηρετεί όλες τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον χώρο της Τοπικής Διοίκησης την τελευταία δεκαετία, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της στον αστικό σχεδιασμό για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Πειραιά σε πρόσφατη δήλωσή του στο συνέδριο «Thessaloniki Summit 2021», πλειοδότησε προς αυτήν την κατεύθυνση, τονίζοντας ότι «η κεντρική εξουσία δεν επιθυμεί να αφήσει την Αυτοδιοίκηση να παίξει τον ρόλο που μπορεί στην ανάπτυξη της χώρας» και ότι «οι δήμοι, εάν τους δοθούν τα εργαλεία, έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν με ταχύτητα του φωτός, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη. Οι δήμοι είμαστε έτοιμοι, θέλουμε, μπορούμε να το κάνουμε, αρκεί να έχουμε τα κατάλληλα εφόδια».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι στόχος της δημοτικής αρχής είναι η οικονομική αυτάρκεια του δήμου μέσω της αύξησης των «ιδίων εσόδων», δηλαδή με το χαράτσωμα των δημοτών, προκειμένου να χρηματοδοτεί με «ζεστό» χρήμα τα μονοπώλια και να φτιάξει τον «παράδεισο» των επενδύσεων. Την ίδια στιγμή, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα του Πειραιά στενάζουν υπό το βάρος της πολιτικής του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης.

Γι' αυτό, άλλωστε, ίδρυσε τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του δήμου Πειραιά. Στο όνομα μάλιστα της έλλειψης προσωπικού, δίνει σε εργολάβους και εταιρείες τις μελέτες και τα έργα που χρειάζονται τα μονοπώλια.

Δεν περνάει εξάλλου απαρατήρητο ότι τα Τεχνικά Προγράμματα, όλα αυτά τα χρόνια, ψηφίστηκαν από τη δημοτική αρχή Μώραλη, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, δείγμα της στρατηγικής τους σύμπλευσης στο σχέδιο ανάδειξης του Πειραιά σε πόλη - πρότυπο για το κεφάλαιο, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Γι' αυτό προκρίνουν από κοινού σχέδια αστικών αναπλάσεων σε περιοχές όπου αξιοποιείται κτιριακό και γηπεδικό απόθεμα, όπως τα Καμίνια, ο Αγιος Διονύσης και το παραλιακό μέτωπο, την ίδια στιγμή που γειτονιές του Πειραιά, όπως η Αγία Σοφία και η Παλιά Κοκκινιά, υποβαθμίζονται, ενώ οι δημότες πληρώνουν βαριά δημοτικά τέλη.

«Στυλοβάτες» στον αστικό σχεδιασμό

Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει ρόλο «εργολάβου» σε όλα τα «μεγαλόπνοα» έργα που είναι αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικά τα εξής παραδείγματα:

-- Στήριξε τη σύσταση του «Αναπτυξιακού Οργανισμού ΑΕ» του δήμου, με την προσωπική συμμετοχή του επικεφαλής του στο ΔΣ, που θα προχωρήσει στην απεμπλοκή μιας σειράς έργων από την αποκλειστική ευθύνη των υπηρεσιών του δήμου και ουσιαστικά θα συνάπτει συμβάσεις για μελέτες και έργα με ιδιώτες και κατασκευαστικές. Αρα, καραμπινάτη ιδιωτικοποίηση, παρά τις εντονότατες αντιδράσεις σχεδόν όλων των Σωματείων Εργαζομένων του δήμου Πειραιά.

-- Ψήφισε τα Τεχνικά Προγράμματα του δήμου για τα έτη 2020 - 2021, όπου περιλαμβάνεται το σχέδιο για μια σειρά από αστικές αναπλάσεις και παρεμβάσεις για τη μετατροπή του Πειραιά σε κόμβο Ενέργειας - μεταφοράς εμπορευμάτων, ναυτιλιακό κέντρο και τουριστικό πόλο (Μικρολίμανο, Αγιος Διονύσης, πύργος κ.ά.).

-- Ψήφισε δεκάδες σημειακές τροποποιήσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την αλλαγή χρήσεων γης προς όφελος επενδυτικών σχεδίων, που επισφραγίστηκε από τη συμμετοχή του επικεφαλής της δημοτικής του παράταξης στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

-- Συνολικά, δεν διαφωνεί με τον πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής από τους δήμους, αναπαράγοντας την «ανάγκη» να προχωρήσουν μια σειρά παρεμβάσεις, από τις οποίες θα βγουν τάχα όλοι ωφελούμενοι. Σε αυτήν την κατεύθυνση, προσπαθεί με επιμέρους και αποσπασματικές διαφοροποιήσεις, που δεν αλλάζουν την ουσία, να προβάλει μια δήθεν «κοινωνική πολιτική», όπως κάνει, για παράδειγμα, στη σχολική στέγη.

Οι αντιφάσεις και η υποκρισία τους, όμως, αποκαλύπτονται όταν ψηφίζουν τα Τεχνικά Προγράμματα, όπου τα κονδύλια για τα σχολεία είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Αλλά και όταν τα καταψηφίζουν, όπως έκαναν για το 2022, με το επιχείρημα ότι δεν περιλήφθηκαν οι προτάσεις τους για τη σχολική στέγη, όταν ο συνολικότερος σχεδιασμός που υπηρετούν τα Τεχνικά Προγράμματα είναι στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Εδώ και τώρα λύσεις στα οξυμένα προβλήματα

Οι λαϊκές ανάγκες για ολόπλευρη μόρφωση, για σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, με μόνιμο προσωπικό και με ολιγομελή τμήματα, δεν μπορούν να συμβιβαστούν ούτε να χωρέσουν στο σημερινό σύστημα, που τις αντιμετωπίζει ως «κόστος», από το οποίο προσπαθεί διαρκώς να απαλλαγεί.

Γι' αυτό η δημοτική αρχή κλείνει απαξιωτικά τα αυτιά στις φωνές των Συλλόγων Γονέων, 15μελών και της ΕΛΜΕ Πειραιά, που διεκδικούν εδώ και τώρα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να κατασκευαστούν σχολεία στον Πειραιά. Είναι αποκαλυπτικό ότι το τελευταίο καινούργιο σχολικό κτίριο στον δήμο ήταν η Ράλλειος, χτισμένη το 2014, την ίδια στιγμή που πουλιούνται δεκάδες κτίρια και οικόπεδα για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέδειξαν και αποκάλυψαν όλα αυτά τα χρόνια την αντιδραστική πολιτική της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Καταψήφισαν τα Τεχνικά Προγράμματα του δήμου, πραγματοποίησαν δεκάδες περιοδείες και συναντήσεις με συλλόγους διδασκόντων και γονέων, διεκδικώντας εδώ και τώρα να δοθεί λύση στο οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Πειραιά, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις σωματείων και φορέων για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.


Α. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ