Τετάρτη 5 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Νέες «εκκλήσεις» για να προχωρήσει συμβιβασμός

«Είναι αδιανόητο η ΕΕ να δεχτεί νέα κράτη - μέλη που δεν αναγνωρίζουν το ένα το άλλο, γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να εισάγει διαφωνίες στην οικογένειά της». Με τις παραπάνω δηλώσεις του πρέσβη της Γερμανίας στην Πρίστινα, Γερν Ρόντε, αναφορικά με τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου, συνεχίστηκαν οι «εκκλήσεις» του Βερολίνου και των Βρυξελλών για έναν άμεσο συμβιβασμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει αναγνώριση του προτεκτοράτου του Κοσόβου από το Βελιγράδι, προκειμένου να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Ρόντε σχολίασε ακόμα ότι Σερβία και Κόσοβο «δεν έχουν συνδεθεί στο δρόμο προς την ΕΕ».

Νέο κάλεσμα για διμερή συμβιβασμό απηύθυνε πρόσφατα και η ΕΕ, όταν στα μέσα Δεκέμβρη ανακοίνωσε ότι «ανοίγουν» νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία. Επαναλαμβάνοντας ότι η «εξομάλυνση» των σχέσεων Κοσόβου - Σερβίας είναι βασικός όρος για το μέλλον των σχέσεών τους με τις Βρυξέλλες, η επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ τότε τόνιζε ότι το Κόσοβο πρέπει «να εμπλακεί σε έναν διάλογο που θα διευκολύνει η ΕΕ καλή πίστει και με πνεύμα συμβιβασμού, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα δεσμεύει τις δύο πλευρές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο (...) Είναι κρίσιμο ώστε Κόσοβο και Σερβία να προχωρήσουν στο δρόμο τους προς την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ισχυρή του προσδοκία ότι όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί θα γίνουν σεβαστές και θα τεθούν σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση. Και οι δύο πλευρές πρέπει να αποφύγουν ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα και μια ρητορική που δεν βοηθά στο διάλογο».

Στο μεταξύ, την περασμένη βδομάδα 47 εκπρόσωποι «οργανώσεων πολιτών», εταιρειών κ.τ.λ. από Σερβία αλλά και Κόσοβο εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για μια «ανησυχητική κατάσταση» στην περιοχή και κάλεσαν τις δύο κυβερνήσεις να καταβάλουν «μεγαλύτερη προσπάθεια» και να ξεκινήσουν διάλογο με «ουσιαστικό και βιώσιμο τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ