Τετάρτη 5 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Απαιτεί να διασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση των λαϊκών νοικοκυριών

Οι τεράστιες αυξήσεις τιμών καθιστούν απαγορευτική την παροχή ρεύματος και τη θέρμανση για χιλιάδες οικογένειες

Από κινητοποίηση του ΚΚ Τουρκίας στη Σμύρνη έξω από την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού
Από κινητοποίηση του ΚΚ Τουρκίας στη Σμύρνη έξω από την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού
Τις τεράστιες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες που βυθίζουν στην εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στη χώρα καταγγέλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (ΤΚΡ), οργανώνοντας αγωνιστικές διαμαρτυρίες και απαιτώντας να διασφαλιστεί πρώτα από όλα η ηλεκτροδότηση των λαϊκών νοικοκυριών.

Σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει ότι «εδώ και μήνες ο λαός βυθίζεται στην εξαθλίωση. Κάθε βασική ανάγκη, από το ψωμί μέχρι το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τη μετακίνηση, είναι εξαιρετικά ακριβή. Αυτοί που απηχούν την κυβέρνηση του AKP ξεδιάντροπα καλούν τον λαό να αποταμιεύει, να τρώει λιγότερο, να μην κάνει άσκοπες μετακινήσεις...».

Οπως καταγγέλλει, μόνο τον Δεκέμβρη βασικά τρόφιμα ακρίβυναν κατά 25%, ενώ τις πρώτες μέρες του 2022 οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά έφτασαν κατά μέσο όρο το 75%!

Ολα αυτά ενώ, όπως τονίζει το ΚΚ Τουρκίας, η κυβέρνηση ξεδιάντροπα περηφανεύεται ότι έδωσε αρκετά χρήματα από τον προϋπολογισμό ώστε αυτές οι ανατιμήσεις να «απορροφηθούν» για τις μεγάλες εταιρείες, ώστε να μην «πληγεί» η ανταγωνιστικότητά τους...

Καθόλου τυχαία, υπογραμμίζει το ΤΚΡ, μια σειρά επιχειρηματικές οργανώσεις (Sabanci, Cengiz, Limak, Kolin) εξέφρασαν ικανοποίηση για τα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ «οι εργάτες, στον αντίποδα, αρχίσαμε να υπολογίζουμε πώς θα ξεχειμωνιάσουμε μειώνοντας τη θέρμανση και την κατανάλωση ρεύματος».

Και η σχετική ανακοίνωση καταλήγει: «Η παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να είναι υπόθεση του κράτους και η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος να διακηρυχθεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη (...) Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα έπρεπε να αποτελεί πηγή κέρδους. Τα εργοστάσια παραγωγής και διανομής ρεύματος πρέπει να εθνικοποιηθούν! Ο φωτισμός, η θέρμανση και η υδροδότηση αποτελούν βασικά δικαιώματα και δεν μπορούν να πωλούνται!».

«Σωστό δρόμο» βλέπει ο Ερντογάν επικαλούμενος τις εξαγωγές...

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ισχυρίστηκε χτες ότι κυβέρνηση και χώρα πορεύονται «στον σωστό δρόμο», επικαλούμενος τα στοιχεία για τις εξαγωγές της χώρας για το 2021, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ξεπέρασαν τα 225 δισ. δολάρια.

Μιλώντας σε συνάντηση στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «επίδοση ρεκόρ» στις εξαγωγές και μίλησε για «πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια» που ξεκινάει τώρα, υποστηρίζοντας ότι «πλέον κάνουμε τα βήματα που θα καταστήσουν την Τουρκία μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο». Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε πάλι αυξήσεις σε μισθούς (πρόσφατα έγινε αύξηση στον κατώτατο μισθό, που όμως εξαϋλώνεται από τον πληθωρισμό που καλπάζει...).

Στο μεταξύ, μετά από προχτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε λύπη για τα επίπεδα του πληθωρισμού - που πλέον πλησιάζει το 30% ακόμα και με επίσημα στοιχεία - και δεσμεύτηκε για την υποχώρησή του σε μονοψήφιο νούμερο «το συντομότερο δυνατόν». Είπε ακόμα ότι θα «ερευνηθούν» οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ