Τετάρτη 5 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Διαβεβαιώνει για τον «εκσυγχρονισμό» του πυρηνικού της οπλοστασίου

...ενώ νέο Προεδρικό Διάταγμα προωθεί την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με βάση «το μεταβαλλόμενο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας»

Από τις δηλώσεις του στελέχους του κινεζικού ΥΠΕΞ αναφορικά με τα πυρηνικά οπλοστάσια

Copyright 2022 The Associated

Από τις δηλώσεις του στελέχους του κινεζικού ΥΠΕΞ αναφορικά με τα πυρηνικά οπλοστάσια
Μία μόλις μέρα μετά την κοινή ανακοίνωση των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), με τις δήθεν «δεσμεύσεις» περί... μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, άρχισαν οι διαβεβαιώσεις για την περαιτέρω ενίσχυση και «εκσυγχρονισμό» των πυρηνικών οπλοστασίων, με φόντο τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Καθώς όλες οι πλευρές «τρέχουν» τέτοιους επικίνδυνους σχεδιασμούς, την «αρχή» σε αυτές τις διαβεβαιώσεις έκανε η Κίνα, με τον γενικό διευθυντή της υπηρεσίας ελέγχου των εξοπλισμών στο υπουργείο Εξωτερικών, Φου Κονγκ, να ξεκαθαρίζει ότι «η Κίνα θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως προς τα ζητήματα της αξιοπιστίας και της ασφάλειας. Τα πυρηνικά όπλα γερνούν κι αυτά. Πρέπει να εγγυόμαστε πως τα δικά μας είναι καλά συντηρημένα και μπορούν να αποτελέσουν μέσο αποτροπής».

Κατά τ' άλλα, κατήγγειλε την Ουάσιγκτον ότι κατηγορεί «ψευδώς» το Πεκίνο πως μεγεθύνει με ταχύ ρυθμό το δικό του πυρηνικό οπλοστάσιο, σημειώνοντας ότι «η Κίνα έχει υιοθετήσει εξαρχής πολιτική που προβλέπει πως δεν θα καταφύγει πρώτη στη χρήση πυρηνικών όπλων (...) Θα διατηρήσουμε τις πυρηνικές δυνατότητές μας στο ελάχιστο δυνατό απαιτούμενο επίπεδο για την εθνική μας ασφάλεια».

Ακόμα, με φόντο και τα παζάρια ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία που απλώνονται σε πολλά πεδία - μεταξύ άλλων και με συχνές εκκλήσεις προς το Πεκίνο να ενταχθεί σε συμφωνίες «στρατηγικής σταθερότητας» και «ελέγχου των εξοπλισμών» - το στέλεχος του κινεζικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι ΗΠΑ και Ρωσία, που «κατέχουν ακόμη το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον πλανήτη, θα όφειλαν να μειώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο κατά τρόπο αμετάκλητο και νομικά δεσμευτικό».

Στο μεταξύ, το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε χτες ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ - και ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) - υπέγραψε το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) του 2022, που αφορά την άμεση έναρξη νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Σώματα των ΕΔ, λαμβάνοντας υπόψη «το μεταβαλλόμενο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας και των συνθηκών μάχης» που «πρέπει να γίνουν κατανοητά με ακρίβεια». Μεταξύ άλλων το ΠΔ αναφέρει ότι οι ΕΔ πρέπει να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της τεχνολογίας, των συνθηκών αναμέτρησης και των αντιπάλων. Ακόμα, να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να συνδυάσουν με τον καλύτερο τρόπο την εκπαίδευση με τις επιχειρήσεις μάχης και να δυναμώσουν τη συστηματική εκπαίδευση και τη χρήση των τεχνολογιών ώστε να αναπτυχθεί μια ανώτερη δύναμη, ικανή να αναμετριέται και να κερδίζει τους πολέμους...

Αμερικανικές «ανησυχίες» για την Καμπότζη

Στο μεταξύ, ενώ δυναμώνουν οι διεργασίες γύρω από παλιές και νέες συμμαχίες στον Ειρηνικό, ΗΠΑ και Κίνα διατηρούν το «ενδιαφέρον» τους έντονο ειδικά για τη νοτιοανατολική Ασία, δυναμώνοντας τις προσπάθειες για στενότερη «σύνδεση» με μέλη της ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, καταγράφονται και παρεμβάσεις όπως η ...«ανησυχία» που εξέφρασε η αμερικανική πρεσβεία στην Πνομ Πενχ, πρωτεύουσα της Καμπότζης, για... την κρατική καταστολή απέναντι σε απεργούς εργαζόμενους σε καζίνο της πόλης οι οποίοι απαιτούν να επαναπροσληφθούν συνάδελφοί τους που απολύθηκαν. Σε σχετική της ανάρτηση η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέφρασε συμπάθεια σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές, ζητώντας από τις αρχές της χώρας «να ακούει τους πολίτες, όχι να τους κάνει να σιωπούν» και σχολιάζοντας ότι «το Σύνταγμα της Καμπότζης προστατεύει τις ελευθερίες του λόγου, της συνάθροισης και της οργάνωσης».

Ο... «φιλεργατικός» οίστρος της αμερικανικής πρεσβείας, βέβαια, δεν προέκυψε από το πουθενά: Η Καμπότζη είναι ένα από τα μέλη της ASEAN που συνεργάζεται όλο και πιο στενά με την Κίνα, στην οποία μάλιστα αναγνώρισε νέους, ακόμα πιο προνομιακούς όρους για την ανάπτυξη στρατευμάτων σε εδάφη της «αν χρειαστεί» (πολλοί μιλούν και για τη «δημιουργία κινεζικής βάσης στην Καμπότζη»), ενώ από την άλλη πλευρά η Πνομ Πενχ ουσιαστικά τερμάτισε συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια με τις ΗΠΑ.

  • Τη στενή αλληλεξάρτηση μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών επενδυτικών συμφερόντων, όπως και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της αστικής τάξης των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε η ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας «Tesla» ότι άνοιξε έναν νέο εκθεσιακό χώρο στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας. Η «Tesla» προχώρησε σε αυτήν την κίνηση παρότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποιούν ως ένα από τα βασικά «χαρτιά» στην αντιπαράθεσή τους με την Κίνα - και στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της - τις κατηγορίες για «καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων» σε βάρος των μουσουλμάνων Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ. Το δε Πεκίνο καταγγέλλει την ύπαρξη αυτονομιστικού κινήματος σε αυτήν τη δυτική κινεζική επαρχία και «εξωτερικές παρεμβάσεις» που στοχεύουν την εδαφική κυριαρχία του. Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων, μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές μουσουλμανικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, επέκρινε την «Tesla» ότι στηρίζει τη «γενοκτονία των Ουιγούρων».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ