Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΤΟ 2017
Την Παρασκευή επαναλαμβάνεται η δίκη για τις εγληματικές ευθύνες

Η Μάνδρα είχε μετατραπεί σε λίμνη

Eurokinissi

Η Μάνδρα είχε μετατραπεί σε λίμνη
Πάνω από τέσσερα χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την καταστροφική πλημμύρα της Μάνδρας. Το πρωί της 15ης Νοέμβρη του 2017, μετά από έντονη βροχόπτωση, πλημμυρικά φαινόμενα έπνιξαν τη Δυτική Αττική και ιδίως τη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο, τη Μαγούλα και την Ελευσίνα, προκαλώντας 25 θανάτους, 13 τραυματισμούς και μεγάλες υλικές καταστροφές.

Χτες, δύο χρόνια μετά την έναρξή της, ξεκίνησε και πάλι η δίκη για τους υπεύθυνους της καταστροφής της Μάνδρας, ωστόσο λόγω ασθένειας ενός μέλους του δικαστηρίου από κορονοϊό η διαδικασία πήρε αναβολή. Οι απολογίες των 21 κατηγορουμένων ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου αναμένονται να ξεκινήσουν την Παρασκευή, με πρώτη την Ρένα Δούρου, τότε περιφερειάρχη Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, και θα ακολουθήσουν οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων, στελέχη της Πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, της σωματικής βλάβης εξ αμελείας, της πλημμύρας εξ αμελείας και της παράβασης καθήκοντος.

Ενα διαρκές έγκλημα

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες στη Μάνδρα το 2017, όταν υπερχείλισαν δύο μεγάλα ρέματα, οι Σούρες και η Αγία Αικατερίνη, ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ενός εγκλήματος με βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις, μαζί με την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, όπου τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας (όπως και αντιπυρικής και αντισεισμικής) δεν είναι επιλέξιμα έργα, γιατί δεν αποφέρουν κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια ώρα η καπιταλιστική ιδιοκτησία στη γη, οι ανταγωνισμοί για τις χρήσεις της και η εμπορευματοποίηση του νερού καθιστούν αδύνατο τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε επίπεδο Αττικής και πανελλαδικά για τη διαχείριση των βουνών και των δασικών οικοσυστημάτων, των υδάτινων πόρων.

Στη Μάνδρα, από την πρώτη στιγμή της πλημμύρας, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στάθηκαν στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και λαϊκές περιουσίες. Και τότε οι κάτοικοι αντιμετώπισαν το προκλητικό κούνημα του δαχτύλου της «ατομικής ευθύνης», πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων, και μάλιστα τη στιγμή που λίγες μέρες πριν από την καταστροφή τα ίδια «αρμόδια χείλη» διαβεβαίωναν ότι υπάρχει ετοιμότητα να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα που συμβαίνουν ακόμα και μια φορά στα 100 χρόνια! Στη συνέχεια επιστρατεύτηκαν και πάλι τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και η κλιματική αλλαγή, όπως εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.

Σύμφωνα με τις αυτοψίες στην περιοχή της Μάνδρας είχαν καταγραφεί τότε 1.064 καταστροφές κτιρίων, από τα οποία 794 ήταν κατοικίες, τα 126 επαγγελματικοί χώροι, τα 8 δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια. Στις περιοχές των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, 448 καταστροφές κτιρίων, με τα 228 να είναι κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί χώροι, τα 6 δημόσια κτίρια και τα άλλα αποθηκευτικοί χώροι. Οι «πληγές» των κατοίκων μετά τη μεγάλη καταστροφή είναι ακόμα ανοιχτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ