Σάββατο 15 Γενάρη 2022 - Κυριακή 16 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ
Εθεσε θέμα για τη μεταφορά στρατευμάτων μέσω Αλεξανδρούπολης

Σε μία ακόμα έμμεση προειδοποίηση ότι η μετατροπή της χώρας μας σε απέραντη αμερικανική βάση υποκρύπτει τον κίνδυνο στοχοποίησής της σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας προχώρησε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ.

Ερωτηθείς σχετικά με πρόσφατες αναφορές του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ για τη μεταφορά εξοπλισμού στην Ουκρανία μέσω και της βάσης της Αλεξανδρούπολης, ο Λαβρόφ, χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Μόσχας για τη χρησιμοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως πύλης εισόδου των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

«Κατανοώ ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Ομως, επίσης, βλέπουμε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ακολουθήσει την οδό της επιδείνωσης των αντιρωσικών κυρώσεων, η Ελλάδα καταρχάς δεν αισθάνεται ικανοποίηση από όσα τώρα συμβαίνουν μεταξύ Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εμπιστευόμαστε τους Ελληνες φίλους μας ότι με τη σοφία τους θα κάνουν την επιλογή που ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις τους», είπε ο Ρώσος υπουργός και πρόσθεσε πως κατά την πρόσφατη «πολύ καλή» τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Δένδια «ναι, θίξαμε το θέμα των νέων βημάτων που έγιναν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την ενίσχυση του καθεστώτος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τους σκοπούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, και ναι, φυσικά, διαβάσαμε σε ποιες κατευθύνσεις θα χρησιμοποιήσουν αυτό το λιμάνι οι Αμερικανοί».

Η Μόσχα ζητά «διευκρινίσεις» από την Αγκυρα για τον ΟΣΣΑ

Στο μεταξύ, «διευκρινίσεις» ζήτησε η Μόσχα από την Αγκυρα με αφορμή δήλωση που είχε κάνει ο Ι. Σενέρ, σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, για την παρουσία των στρατευμάτων του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) στο Καζακστάν.

«Στην Αγκυρα έγινε, για να το θέσω ήπια, μια ακατανόητη δήλωση από έναν από τους συμβούλους του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος απλώς καταδίκασε τις ενέργειες του Καζακστάν να προσκαλέσει τον ΟΣΣΑ. Ζητήσαμε τώρα από τους Τούρκους συναδέλφους μας να μας εξηγήσουν τι σημαίνει αυτό», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του έθεσε Αρμένιος δημοσιογράφος, τόνισε ότι δεν έχει παρατηρήσει καμία «νευρική αντίδραση» εκ μέρους των επίσημων αξιωματούχων του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας σχετικά με την αποστολή «ειρηνευτικών» δυνάμεων του ΟΣΣΑ στο Καζακστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ