Σάββατο 15 Γενάρη 2022 - Κυριακή 16 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2022
Διαγκωνισμός για κάθε είδους στήριξη στο κεφάλαιο

Το Παρίσι επιχειρεί να αξιοποιήσει και την 6μηνη προεδρία της ΕΕ για την αποφασιστικότερη προώθηση των προτεραιοτήτων που ιεραρχεί το γαλλικό κεφάλαιο

Copyright 2022 The Associated

Το Παρίσι επιχειρεί να αξιοποιήσει και την 6μηνη προεδρία της ΕΕ για την αποφασιστικότερη προώθηση των προτεραιοτήτων που ιεραρχεί το γαλλικό κεφάλαιο
Τους τελευταίους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Απρίλη (10/4 ο 1ος γύρος) διανύει η Γαλλία, με το βλέμμα στραμμένο στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής και οικονομικής θέσης της, μέσα και από την ΕΕ, της οποίας την προεδρία ανάλαβε την 1η Γενάρη.

Μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg», ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μακρόν, Μπρουνό Λε Μερ, υπερθεμάτισε για την ικανότητα του κυβερνώντος σχήματος να διεκδικήσει και νέα θητεία, παρότι ακόμα ο Μακρόν δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του. Περηφανεύτηκε ότι το 2017 η φορολόγηση των εταιρειών κυμαινόταν κατά μέσο όρο στο 33,3% αλλά «εμείς τη μειώσαμε στο 25% για όλες τις εταιρείες». Ανήγγειλε επίσης νέα μέτρα μείωσης του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» σε κλάδους και αντικείμενα που βρίσκονται στο επίκεντρο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, αναφέροντας: «Υπάρχει ανάγκη να συνεχίσουμε να μειώνουμε το επίπεδο των κοινωνικών επιβαρύνσεων στους υψηλούς μισθούς, αν θέλουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στις τεχνολογικές βιομηχανίες».

Διαμήνυσε τέλος ότι θα συνεχιστούν περαιτέρω αντεργατικές ανατροπές, όπως αυτές που έγιναν όλη την 5ετία (με περαιτέρω ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων, νέες ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.), απαντώντας και σε ερώτημα για το αν η Γαλλία μπορεί να γίνει όσο ανταγωνιστική είναι η Γερμανία: «Προχωρήσαμε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ανάγκη να γίνουν περισσότερα, αλλά κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, βελτιώνοντας αυτό που η Γαλλία προσφέρει». Κατέληξε δε ότι «είναι ανάγκη να υπάρχει περισσότερη σταθερότητα στην πολιτική ζωή της Γαλλίας».

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η «OpinionWay» έδωσε πάλι προβάδισμα στον Μακρόν, με 26% στον 1ο γύρο, ενώ ακολουθούν με 16% η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων («κεντροδεξιά) Βαλερί Πεκρές και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Η ίδια δημοσκόπηση δίνει 13% στον δημοσιογράφο Ερίκ Ζεμούρ (πολλοί τον χαρακτηρίζουν «Τραμπ της Γαλλίας» και έχει ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και της σύσφιξης των σχέσεων της Γαλλίας με τη Ρωσία).

Αλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας «Ifop-Fiducial», με παρόμοια με τα παραπάνω ποσοστά στον 1ο γύρο, δίνει στον 2ο γύρο προβάδισμα στον Μακρόν με 57% έναντι 43% της Λεπέν και με 53% έναντι 47% της Πεκρές. Οσον αφορά τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, η δημοσκόπηση έδινε το μεγαλύτερο ποσοστό στον Ζαν Λικ Μελανσόν (9%), ακολουθούσε ο «πράσινος» Γιανίκ Ζαντό (6,5%), ενώ η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αν Ινταλγκό, συγκέντρωνε μόλις 4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ