Σάββατο 15 Γενάρη 2022 - Κυριακή 16 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προβλέψεις για σημαντική μείωση στους ρυθμούς ανάπτυξης

...και δημοσκοπήσεις με πτώση των ποσοστών Ερντογάν - ΑΚΡ

Νέες προβλέψεις για επιδείνωση των δεικτών ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας καταγράφηκαν την περασμένη βδομάδα.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), φέτος αναμένεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 2% και το 2023 στο 3%. Στην προηγούμενη έκθεση της ΠΤ (τον Ιούνη), υπήρχε πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 4,5%, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023. Πάντως, οι εκτιμήσεις της Τράπεζας για όλο το 2021 είναι ότι η ανάπτυξη θα «κλείσει» στο 9,5% (από τις αρχικές εκτιμήσεις για 5%), ενώ ο επίσημος πληθωρισμός τον Δεκέμβρη «έτρεχε» με 36%, τσακίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Την ίδια στιγμή, δημοσκοπήσεις που συνεχίζονται ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2023, καταγράφουν πτώση των ποσοστών του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, και του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ.

Δημοσκόπηση της «Metropoll Research» κατέγραψε τη δημοτικότητα του Ερντογάν στο 38,6% (η χαμηλότερη όλων των τελευταίων χρόνων). Ο δήμαρχος της Αγκυρας, Μ. Γιαβάς, και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ε. Ιμάμογλου, που προέρχονται από το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), συγκεντρώνουν 60% και 51%, αντίστοιχα.

Ακόμα, δημοσκόπηση από το Sosyo Politik Field Research Center καταγράφει τη στήριξη στο AKP στο 27% (στις βουλευτικές εκλογές του 2018 πήρε 37%) ενώ του συμμάχου του, εθνικιστικού MHP, στο 6,3% (από 7,3% το 2018).

Το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) συγκεντρώνει 22,9% και το «Καλό Κόμμα» IYI (που συνεργάζεται με το CHP) 10,3%. Τέλος, το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) καταγράφεται στο 9,4%. Πάνω από το 11% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Αλλη έρευνα της «Metropoll» έδειξε ότι το 36,7% πιστεύει πως ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης είναι ο καταλληλότερος για τη διαχείριση της οικονομίας, έναντι 35,4% που θεωρεί καταλληλότερο τον συνασπισμό των AKP - MHP.

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των ενδοαστικών διεργασιών είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του «Κόμματος του Μέλλοντος» (GP - το ίδρυσε ο Α. Νταβούτογλου αποχωρώντας από το ΑΚΡ), Σ. Ουζντάγ, ότι το κόμμα του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με 40 βουλευτές από το AKP, που, όπως υποστήριξε, αναγνωρίζουν ότι το κόμμα τους μπορεί να χάσει στις επόμενες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ