Τρίτη 18 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φιέστα στην Τανάγρα, διαβεβαιώσεις στο Παρίσι

«Η Ελλάδα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Υποσαχάρια Αφρική», λέει ο υπουργός Εξωτερικών

Φιέστα ετοιμάζει η κυβέρνηση αύριο στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, για την υποδοχή των πρώτων 6 από τα συνολικά 24 «Rafale» που παρήγγειλε από τη Γαλλία (με συνολικό κόστος άνω των 3 δισ. ευρώ για αεροσκάφη, όπλα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά), ενισχύοντας το οπλοστάσιο της ντόπιας αστικής τάξης, ώστε να παίξει «στα γεμάτα» στους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου στην Ανατ. Μεσόγειο για τα μερίδια της καπιταλιστικής «λείας».

Τα μαχητικά προγραμματίζεται να απογειωθούν νωρίς το πρωί από βάση της γαλλικής Αεροπορίας στο Ιστρ και να πετάξουν χωρίς στάση για την Ελλάδα. Αναμένεται να προσγειωθούν μετά το μεσημέρι στην Τανάγρα, στην 114 ΠΜ, όπου θα είναι η βάση τους.

Σημειωτέον, χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μ. Βαρβιτσιώτη, συμμετείχε σε «πρωινό εργασίας» που οργάνωσε η γαλλική πρεσβεία, με τη συμμετοχή επίσης των πρέσβεων των κρατών - μελών της ΕΕ, με την ευκαιρία της έναρξης της γαλλικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός μίλησε για τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το 2022, ενώ αργότερα, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι «η συνεργασία με τη σύμμαχο Γαλλία ενισχύεται, πρέπει να πω, καθημερινά και σε όλους τους τομείς». Πρόσθεσε πως έδωσε «έμφαση στα ανοίγματα που κάνει η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική (...) και στο μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα πλέον για την Υποσαχάρια Αφρική, στην οποία η Γαλλία, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, είναι εξαιρετικά δραστήρια», προλειαίνοντας το έδαφος για συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στις ιμπεριαλιστικές αποστολές ΕΕ και Γαλλίας στην εν λόγω ζώνη, όπως προβλέπει και η επιθετική Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας.

Ο δε Μ. Βαρβιτσιώτης στάθηκε στη συζήτηση για τη λεγόμενη «Στρατηγική Αυτονομία» της ΕΕ, η οποία θα οδηγήσει στο «να αποκτήσει η Ευρώπη χαρακτηριστικά μεγάλης δύναμης», τα οποία, όπως τόνισε, «σήμερα μπορεί να έχει σε επίπεδο αριθμών, αλλά δεν κατέχει σε επίπεδο ουσίας», βασικά στρατιωτικής ισχύος για αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ