Τρίτη 18 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υπερεξουσίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που προβληματίζουν

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τον «εκσυγχρονισμό του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή» και την ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ «για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών - μελών, ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς».

Από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη επιχειρήθηκε να εμφανιστούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ως μέτρα που θα βοηθήσουν στην ανάσχεση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του Γ. Σαρακιώτης χρέωσε στην κυβέρνηση ανικανότητα και «ανεύθυνη στρατηγική» και κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός του, υποτίθεται για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, όπως μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα «κατώτερα επίπεδα» που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» για τις επιχειρήσεις και άλλα μέτρα που όμως, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, δεν ξεφεύγουν ρούπι από τις «αντοχές της οικονομίας», δηλαδή της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελ. Λύση επιφυλάχθηκαν όσον αφορά την ψήφο τους για την Ολομέλεια. Καταψήφισε το ΜέΡΑ25, προτείνοντας τις δικές του προτάσεις για την υγιή επιχειρηματικότητα.

«Ο ανταγωνισμός είναι και θα είναι κινητήρια δύναμη της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης, είτε είναι υγιής είτε μη υγιής, και ο στόχος είναι ένας, η εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους των μονοπωλιακών επιχειρήσεων», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, τονίζοντας ότι σε αυτό συμφωνούν και επαυξάνουν όλα τα αστικά κόμματα, με την κυβέρνηση της ΝΔ «να λέει ανοιχτά ότι είναι υπεράνω όλων ο δημοσιονομικός χώρος για το κεφάλαιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τείνει χείρα βοηθείας, ζητώντας μέτρα στα όρια της ΕΕ».

Ειδικά για το νομοσχέδιο σημείωσε ότι «δίνονται απλόχερα υπερεξουσίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με ιδιαίτερα ανησυχητικό τρόπο. Μπορούν να παρεμβαίνουν στα δικαστήρια, να διεξάγουν μυστικές συνεδριάσεις, ενώ τα μέλη της απολαμβάνουν το ακαταδίωκτο για κάθε τους πράξη. Θα έχει τη δυνατότητα επιβολής ασφαλιστικών μέτρων αυτεπαγγέλτως, όταν διασαλεύονται "τα ιερά και τα όσια" του ανταγωνισμού. Προβλέπει προγράμματα καταδοτισμού και πληροφοριοδοτών για όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, χτυπώντας το καμπανάκι για τους μικρούς επιχειρηματίες, ενώ οι πάντες υποχρεώνονται να δίνουν πληροφορίες και να γίνονται όργανα εκβιασμού». Και σημείωσε ότι «διαμορφώνεται ένας ακόμη μηχανισμός σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και των υπαλλήλων της Επιτροπής Ανταγωνισμού». Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε ο Μ. Συντυχάκης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κινείται πάντα στο πλαίσιο των κανόνων της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού», σύμφωνα με την αντιλαϊκή πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ