Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
Θέατρο
Αυτοβιογραφία και απολογισμός

Πρεμιέρα, αύριο, στο θέατρο «Ροές», με το έργο του Αρθουρ Μίλερ «Οι σχέσεις του κύριου Πήτερς», που ανεβαίνει, από τη «νέα ΣΚΗΝΗ». Στις «σχέσεις του Κυρίου Πήτερς», ο Αρθουρ Μίλερ ανακεφαλαιώνει ουσιαστικά το έργο του, κινούμενος στο διπλό επίπεδο της ατομικής εμπειρίας και της ιστορίας, της καθημερινότητας και της ονειρικής πραγματικότητας, της φαντασίωσης - ανάμεσα στο επίπεδο της χειροπιαστής πραγματικότητας και της μεταφορικής. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το έργο είναι ταυτόχρονα αυτοβιογραφία και απολογισμός του συγγραφέα για το έργο του και την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα του αμερικάνικου 20ού αιώνα.

Ο κύριος Πήτερς, πρώην πιλότος της «Παναμέρικαν», συνταξιούχος τώρα, κάνει έναν εναγώνιο απολογισμό ζωής. Ανακαλώντας πρόσωπα και καταστάσεις που τη σημάδεψαν, βλέπει το παρόν του μέσα από το παρελθόν και το παρελθόν του μέσα από το παρόν συμπυκνώνοντας όσα του έχει ενσταλάξει η ζωή του μέσα στην κοινωνία. Ο έρωτας, η λαγνεία, οι ηθικές αξίες, η ιστορία, η πολιτική και σε τελευταία ανάλυση η δημιουργία είναι μερικά από τα θέματα - νοήματα στα οποία πηγαινοέρχεται διαρκώς αναζητώντας μια οριστική (;) απάντηση, μέσα από τον κόσμο που έζησε και μέσα από τον εαυτό του.

Η μετάφραση είναι της Μαρίας Λαϊνά, η σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, η μουσική είναι του Νίκου Κυπουργού. Παίζουν: Λευτέρης Βογιατζής, Γιάννης Νταλιάνης, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Θεοδώρα Τζήμου, Γεράσιμος Μιχελής κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ