Παρασκευή 28 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Ακαρπη ήταν και η χτεσινή τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία. Οι αποχές έφτασαν τις 441 και οι λευκές ψήφοι τις 261, όπως είχαν προαναγγείλει τα «δεξιά» κόμματα «Φόρτσα Ιτάλια», «Λέγκα» και «Αδελφοί της Ιταλίας", από τη μία, και το Δημοκρατικό Κόμμα και τα «Πέντε Αστέρια» από την άλλη. Παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης και γύρω από την υποψηφιότητα του νυν πρωθυπουργού, Μ. Ντράγκι.

ΚΙΕΒΟ.-- Στρατιώτης της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας άνοιξε πυρ χτες τα ξημερώματα και σκότωσε πέντε ανθρώπους, μεταξύ τους και τέσσερις συναδέλφους του, σε εργοστάσιο του ομίλου «Γιουζμάς» στην πόλη Ντνίπρο. Το εργοστάσιο παράγει πυραύλους - φορείς διαστημοπλοίων, συμβατικούς πυραύλους για τις Ενοπλες Δυνάμεις, οχήματα, βιομηχανικά εργαλεία κ.ά. Ο δράστης, που αργότερα συνελήφθη, άνοιξε πυρ με τουφέκι εφόδου τύπου «Καλάσνικοφ» εναντίον των φρουρών του εργοστασίου, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί τα κίνητρα της πράξης του.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ρώσος επιστήμονας σε πανεπιστήμιο της Βαυαρίας κατηγορείται ότι κατασκόπευε το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα «Ariane» για λογαριασμό της Μόσχας, ανακοίνωσε η γερμανική Εισαγγελία. Συνελήφθη τον περασμένο Ιούνη και κατηγορείται ότι στρατολογήθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών «το αργότερο το φθινόπωρο του 2019».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η απόφαση του 83χρονου δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Στ. Μπράιερ να παραιτηθεί από τη θέση του μέχρι το καλοκαίρι, για να συνταξιοδοτηθεί, ανοίγει τον δρόμο στον Πρόεδρο της χώρας Τζο Μπάιντεν να διορίσει νέο μέλος του δικαστικού σώματος, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι «εξακολουθεί να ισχύει» η προεκλογική υπόσχεση για διορισμό μίας Αφροαμερικανίδας στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων είναι η 51χρονη Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, την οποία ο Μπάιντεν διόρισε στο Ομοσπονδιακό Εφετείο της Ουάσιγκτον.

ΑΜΜΑΝ.-- Ο ιορδανικός στρατός σκότωσε 27 λαθρεμπόρους που προσπαθούσαν να εισαγάγουν λαθραία μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από τη Συρία. Στα μέσα Γενάρη είχε ανακοινωθεί ότι ένας αξιωματικός και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με λαθρεμπόρους ναρκωτικών στα σύνορα με τη Συρία.

ΜΑΪΑΜΙ.-- Πέντε πτώματα και μόνο ένας επιζών είχαν εντοπιστεί μέχρι αργά χτες το βράδυ από το πλοίο που μετέφερε 40 μετανάστες και ναυάγησε την περασμένη Κυριακή στα ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα. Ο μοναδικός επιζών είπε ότι κανένας από τους μετανάστες δεν διέθετε σωσίβιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ