Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
«Οχι» στην αστυνόμευση, «ναι» στη μονιμοποίηση

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, Αντ. Σκυλλάκος και Τ. Τσιόγκας

Τη μονιμοποίηση των ήδη εργαζομένων στη φύλαξη των σχολικών κτιρίων, την πρόσληψη ενός σημαντικού αριθμού ακόμα, καθώς και την απαλλαγή των σχολικών φυλάκων από το ρόλο της αστυνόμευσης της σχολικής ζωής, ζητούν από τον υπουργό Παιδείας, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, Αντώνης Σκυλλάκος και Τάκης Τσιόγκας.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος "Απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων στη φύλαξη σχολικών κτιρίων", είχαν προσληφθεί 3.300 άνεργοι, ως φύλακες σχολικών κτιρίων, χωρίς κατοχυρωμένη σχέση εργασίας και ασφάλιση, με την υπόσχεση πως στο μέλλον θα μονιμοποιηθούν», επισημαίνουν οι βουλευτές. Το ΚΚΕ, τονίζουν, «έγκαιρα έχει επισημάνει πως στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν ήταν η πρόσληψη φυλάκων για τα σχολικά κτίρια, αλλά η ανάθεση αυτής της ευθύνης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς τους ανάλογους πόρους».

Ταυτόχρονα, «είχαμε καταγγείλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια της κυβέρνησης, μέσα από τον καθορισμό των καθηκόντων των φυλάκων των σχολικών κτιρίων, να τους εντάξει στο μηχανισμό αστυνόμευσης της σχολικής ζωής και καταστολής των μαθητικών αγώνων», επισημαίνουν.

«Μέσα στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα που λειτούργησε το πρόγραμμα, οι εκτιμήσεις του Κόμματός μας επιβεβαιώθηκαν. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που το "Βιβλίο Συμβάντων" χρησιμοποιήθηκε σε βάρος αγωνιστών μαθητών, κάτι που οδήγησε στην έμπρακτη αντίδραση και των ίδιων των σχολικών φυλάκων, ενώ με το τέλος της σχολικής χρονιάς, που λήγουν οι συμβάσεις τους, οι 3.300 σχολικοί φύλακες απειλούνται με απόλυση, αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση (με "δικούς" της πόρους, δηλαδή νέους φόρους) δεν αναλάβει την ευθύνη για τη μισθοδοσία τους», σημειώνουν.

Ετσι, ρωτούν τον υπουργό Παιδείας:

  • Αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των ήδη εργαζομένων σχολικών φυλάκων και στην πρόσληψη ενός σημαντικού αριθμού ακόμη, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης όλων των σχολικών κτιρίων κατά τις ώρες που δε λειτουργούν.
  • Αν βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης η απαλλαγή των σχολικών φυλάκων από το ρόλο της αστυνόμευσης της σχολικής ζωής, τον οποίο τους είχε αναθέσει, και ο περιορισμός των καθηκόντων τους στην αποτελεσματική φύλαξη των σχολικών κτιρίων.
  • Αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη όλου του υπόλοιπου αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (είτε στο επίπεδο της σχολικής μονάδας είτε στο επίπεδο του δήμου ή της νομαρχίας), για την ομαλή λειτουργία των σχολείων (παιδίατροι, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, διαιτολόγοι, παρασκευαστές, βιβλιοθηκονόμοι, κηπουροί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, καθαρίστριες, μαγείρισσες κλπ.), όπως επιβάλλουν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ