Τρίτη 8 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με επιτυχία η εκδήλωση για τους αγώνες των αναπήρων στην Κατοχή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν την Κυριακή 6 Φλεβάρη στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, οι Κομματικές Οργανώσεις Πρόνοιας και Αναπήρων του ΚΚΕ για τους αγώνες των αναπήρων την περίοδο 1940 - 1944.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γιώργος Νάνος, μέλος του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο, Γιώργο Κατημερτζή, ενώ εκ μέρους του προεδρείου του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Ζαγγανάς.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Στρατής Δουνιάς, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος ανέδειξε την ηρωική συμβολή των αναπήρων στον αγώνα ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις και τους συνεργάτες τους, μεταξύ άλλων και με τα μεγάλα συλλαλητήρια των αναπήρων στις 8 και 26 Γενάρη 1942, τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια ματαίωσης της επιστράτευσης κ.ά.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα, στο πώς ένας μεγάλος αριθμός των τραυματιών, των αναπήρων συγκεντρώθηκε στην Αθήνα μετά την κάθοδο των Γερμανών, στην ίδρυση του Εθνικού Συνδέσμου Αναπήρων Πολέμου 1940 - '41 και στα σημαντικά βήματα που έγιναν με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ Αθήνας με τη συγκρότηση επιτροπών στα νοσοκομεία οι οποίες «πήρανε στα χέρια τους τη διαχείριση των φαρμάκων και των τροφίμων» και έκαναν πέρα τις διοικήσεις που είχαν διορίσει οι κατοχικές κυβερνήσεις.

Ολα τα παραπάνω συντέλεσαν στην απόφαση των κατοχικών αρχών να χτυπήσουν τα νοσοκομεία, με το μεγάλο έγκλημα, το πογκρόμ σε βάρος των αναπήρων που διέπραξαν τα Τάγματα Ασφαλείας τη νύχτα της 29ης προς 30ή Νοέμβρη 1943. Λίγες μέρες μετά, στις 13 Γενάρη 1944, 324 από τους συλληφθέντες αναπήρους και τραυματίες μεταφέρθηκαν από τις φυλακές Χατζηκώστα στο Χαϊδάρι και παραδόθηκαν στους Γερμανούς. Αργότερα μεταφέρθηκαν εκεί και άλλοι, συνολικά 850. Απ' αυτούς 280 εκτελέστηκαν και 170 στάλθηκαν στη Γερμανία.

Αναφερόμενος στη δύναμη και τη θέληση που διακατείχε τον αγώνα των αναπήρων ο Στρ. Δουνιάς τόνισε: «Η ορμή, η δύναμη, τα "φτερά" τους πήγαζαν από την αφοσίωσή τους στον αγώνα για την επαναστατική ανατροπή, από τη συντροφικότητα, από τη συνείδηση και βαθιά πίστη στον σκοπό της πάλης τους, στο ιδανικό για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για μια δίκαιη κοινωνία, για την κοινωνική απελευθέρωση.

Η ίδια δύναμη εμπνέει και τον δικό μας, τον δικό σας αγώνα - με τις επιπλέον δυσκολίες και προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλετε, τα "φτερά" όμως που μας δίνει η συλλογικότητα, η ομορφιά του αγώνα, η ιστορική γνώση και εμπειρία και τα συμπεράσματα που απορρέουν απ' αυτή...».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αυθεντικά κείμενα της εποχής για τους αγώνες των αναπήρων από εφημερίδες αλλά και μαρτυρίες αγωνιστών, τα οποία αντλήθηκαν από το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» και το Αρχείο του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, κρατώντας σημαίες του ΚΚΕ, κατευθύνθηκαν με πορεία στον χώρο των εκτελέσεων. Πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο θυσιαστήριο της λευτεριάς από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, από αντιπροσωπεία των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα συγκίνησης και υπόσχεσης αγώνα, κρατώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ανάπηρων αγωνιστών και θυμάτων της Κατοχής, ενώ ακουγόταν το «Επέσατε θύματα...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ