Τρίτη 8 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να στρατευτούμε όλοι στον αγώνα για την προστασία του παιδιού

Τασούλα Παπαδογιαννάκη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού «Η Μητέρα»

Είναι φανερό σε όλους ότι η πανδημία δεν βρήκε μόνο το σύστημα Υγείας σε συνθήκες σοβαρής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, αλλά και την Πρόνοια και συγκεκριμένα το κακοποιημένο παιδί, το παιδί χωρίς οικογένεια.

Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό: Κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, γιατροί, βρεφοκόμοι, βοηθητικό προσωπικό, φύλαξη, καθαριότητα (...) Εργαζόμενοι αναλώσιμοι που όμως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Με τον αγώνα μας, με τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων, οι συνάδελφοι επικουρικοί δεν απολύθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Εφαρμόζουν και αυτοί και οι προηγούμενοι την πολιτική της ΕΕ που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, που είναι συνυφασμένα με τα δικαιώματα των παιδιών.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το 2018 δεν αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές της προστασίας παιδιού (...) Ανοίγει τον δρόμο για άμεση εμπλοκή των διαφόρων ΜΚΟ και γενικότερα του ιδιωτικού τομέα στον ευαίσθητο αυτό τομέα, εγκυμονώντας κινδύνους για τα ίδια τα παιδιά και τους εργαζόμενους.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα παιδιά στο «Μητέρα», από περίπου 80 που ήταν πρόπερσι, έχουν μείνει περίπου 50 φέτος.

Η υπουργός - προστάτης των παιδιών, Μιχαηλίδου, όπου βρεθεί και όπου σταθεί διακηρύττει «τα παιδιά έξω από τα ιδρύματα» και σηκώνει τη ρομφαία της κάθαρσης (καταγγελίες για την κακοποίηση παιδιών σε ιδιωτική δομή για εγκαταλελειμμένα - κακοποιημένα παιδιά), σε μια κατάσταση για την οποία έχει ακέραιη την ευθύνη. Χρηματοδοτούσαν τόσα χρόνια μια ιδιωτική δομή που το κράτος τη χρησιμοποιούσε ως κέντρο υποδοχής κακοποιημένων παιδιών (...) Αποδεικνύεται περίτρανα το πόσο δίκιο είχαμε οι εργαζόμενοι σε χώρους Πρόνοιας, το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, οι γονείς ΑμεΑ όταν λέγαμε ότι είναι άκρως επικίνδυνο η ζωή των κακοποιημένων παιδιών, των παιδιών χωρίς οικογένεια και ανθρώπων που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, να αφήνεται στα χέρια ιδιωτών.

(...) Αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής, της υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της Πρόνοιας, είναι η συρρίκνωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών του «Μητέρα» και των άλλων δημόσιων δομών στην προστασία παιδιού (...) με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι υιοθεσίες στο Δημόσιο για να ανοίξει ο δρόμος μεθοδικά και βήμα βήμα στις ιδιωτικές υιοθεσίες που έχουν φροντίσει να ενισχύσουν το νομικό πλαίσιο προς αυτήν την κατεύθυνση όλες οι κυβερνήσεις (...)

Καλούμε τα σωματεία, την ΠΟΕΔΗΝ, τους ειδικούς επιστήμονες, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της προστασίας του παιδιού, τα ταξικά συνδικάτα, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, να στρατευτούμε όλοι στον αγώνα για την προστασία του παιδιού.

Να μπει τέρμα στην απαξίωση, στην υποβάθμιση των δημόσιων δομών γιατί μόνο ένας δημόσιος φορέας που θα λειτουργεί με συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια μπορεί να εξασφαλίσει την πραγματική προστασία αυτών των παιδιών.

Να μπει τέρμα, να απαγορευτεί να αφήνονται παιδιά (...) στα χέρια ιδιωτών.

Τα ιδρύματα που καταγγέλλει η κυρία Μιχαηλίδου είναι κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του συστήματός τους, απτά παραδείγματα της βαρβαρότητας της πολιτικής τους.

- Ιδρυση τώρα δημόσιου πανελλαδικού φορέα που θα έχει στην αποκλειστική του ευθύνη την προστασία του παιδιού, του παιδιού χωρίς οικογένεια, του παραμελημένου και κακοποιημένου παιδιού, του παιδιού με ακατάλληλο ή επικίνδυνο οικογενειακό περιβάλλον. Σε αυτόν τον φορέα να εντάσσονται όλες οι υπάρχουσες δημόσιες δομές, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μαζί με τις ιδιωτικές δομές που έχουν σύγχρονες προδιαγραφές.

- Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων και εργολαβικών. Να ανοίξουν οι κλειστές πτέρυγες στο «Μητέρα» και στο αναρρωτήριο Πεντέλης και άλλες δημόσιες δομές με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Αυτός ο πανελλαδικός φορέας να έχει και την αποκλειστική ευθύνη, λαμβάνοντας υπόψη τις κατακτήσεις της επιστήμης και την εμπειρία για την υιοθεσία και την αναδοχή.

Ο οργανωμένος αγώνας είναι η μόνη διέξοδος. Με τον αγώνα μας μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα και θα τα αλλάξουμε! Μόνο ο λαός μπορεί να προστατέψει τον λαό!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ