Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Λογική κατηγοριοποίησης, με επιπτώσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Ερώτηση του ΚΚΕ για την εισήγηση μετατροπής του 26ου Γυμνασίου Αθηνών σε Πειραματικό

Να ανακληθεί η εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας για μετατροπή του 26ου Γυμνασίου Αθήνας σε Πειραματικό, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, επισημαίνοντας τις συνέπειες για τους μαθητές.

Τη βδομάδα που τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας, ο προϊστάμενος της Α' Διεύθυνσης ΔΕ Αθηνών αποφάσισε να προτείνει στο υπουργείο Παιδείας τη μετατροπή του 26ου Γυμνασίου σε Πειραματικό και κοινοποίησε με έγγραφό του την απόφαση αυτή στον γυμνασιάρχη. «Στην περίπτωση που μια τέτοια εισήγηση γίνει αποδεκτή και υλοποιηθεί, το αποτέλεσμα θα είναι να μείνει μια ολόκληρη περιοχή χωρίς συμβατικό δημόσιο Γυμνάσιο. Συνεπώς η πλειοψηφία των παιδιών, που είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής Νεάπολης - Λυκαβηττού - Κολωνακίου και φοιτούν κατά κύριο λόγο στο 15ο, στο 16ο και στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, θα αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά μακριά από τον τόπο κατοικίας τους για να φοιτήσουν σε σχολεία γειτονικών συνοικιών», υπογραμμίζεται στην Ερώτηση. Επισημαίνεται παράλληλα ότι στην εν λόγω περιοχή λειτουργούν ήδη το Πειραματικό Σχολείο στη Σκουφά (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), το Πρότυπο Γυμνάσιο - Λύκειο στην Πλάκα και το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο στην περιοχή των Αμπελοκήπων, πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

«Η απόφαση της Α' Διεύθυνσης ΔΕ Αθηνών κινείται στη λογική της κατηγοριοποίησης των σχολείων και του διαχωρισμού των μαθητών, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της ακολουθούμενης πολιτικής τόσο της τωρινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων. Η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, ο διαχωρισμός των μαθητών σε "άριστους" και "κακούς", έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών όσο και στους μαθητές των σχολείων αυτών. Χαρακτηριστικά, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, οι οργανικές θέσεις στα σχολεία αυτά επί της ουσίας καταργούνται και αρκετοί εκπαιδευτικοί που δεν επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτά, ή που θα αξιολογηθούν αρνητικά, θα βρεθούν σε καθεστώς κινητικότητας, αναζητώντας οργανικές θέσεις, κάποιοι μάλιστα λίγο πριν τη συνταξιοδότησή τους.

Την ίδια ώρα οι μαθητές που ήδη φοιτούν σε αυτά τα σχολεία και δεν θα επιλεγούν για τα Πειραματικά ή θα αποτύχουν στις εξετάσεις για τα Πρότυπα, θα αναγκαστούν να φοιτήσουν σε άλλες σχολικές μονάδες, αρκετά χιλιόμετρα από το σπίτι τους, αφού θα έχουν χάσει το σχολείο της γειτονιάς τους. Αυτό ακριβώς θα συμβεί αν υλοποιηθεί η εν λόγω εισήγηση για το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών», αναφέρουν οι βουλευτές Θ. Παφίλης, Γ. Γκιόκας, Λ. Κανέλλη, Χρ. Κατσώτης και Δ. Μανωλάκου, που υπογράφουν την Ερώτηση, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη εισήγηση έχει προκαλέσει ήδη μεγάλο κύμα διαμαρτυριών από τον Σύλλογο Διδασκόντων του 26ου Γυμνασίου, από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου Γυμνασίου και του 15ου Δημοτικού, καθώς και από το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του 26ου Γυμνασίου, ενώ αντίθεση έχουν ήδη εκφράσει και τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ