Τρίτη 15 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επικίνδυνος εφησυχασμός, με φόντο τις ετοιμασίες για διερευνητικές

Από τους προηγούμενους γύρους των διερευνητικών
Από τους προηγούμενους γύρους των διερευνητικών
Τον επικίνδυνο εφησυχασμό επιστρατεύει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών γίνονται οι τελευταίες ετοιμασίες για τις διερευνητικές επαφές που δρομολογούνται στις 22/2 να γίνουν στην Αθήνα, μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, σε αναζήτηση συμβιβασμών για τα μερίδα της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με διευθετήσεις για μπίζνες επώδυνες για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που θέτουν θέμα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών στο Ανατ. Αιγαίο, θέτοντας μάλιστα και ζήτημα κυριαρχίας σε αυτά, απάντησε ότι «δεν έχω κανέναν λόγο να μπω σε ένα παιχνίδι φραστικών αντιπαραθέσεων με την ηγεσία της Τουρκίας», επιστρατεύοντας πάλι ως δήθεν εξήγηση για τις πάγιες και «εφ' όλης της ύλης» απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης που διαρκώς αναβαθμίζονται, «κάποια εσωτερική πίεση» και την προσπάθεια «να αλλάξουν την ατζέντα από τα πολλά προβλήματα που έχει η τουρκική οικονομία». «Αυτά τα οποία ακούμε τελευταία, δεν είναι απλά ανυπόστατα. Είναι παντελώς παράλογα, νομικά και πολιτικά», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «έχουν απαντηθεί με κάθε τρόπο και θα απαντιούνται σε όλα τα διεθνή fora».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών Μιλ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στην εφημερίδα της Ρόδου «Δημοκρατική», σημείωσε ότι «δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε να μεταφέρουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία στο πεδίο» και επιχειρώντας να αναδείξει τη χρησιμότητα της χώρας για τις διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου και στον τέτοιο ανταγωνισμό με την Αγκυρα, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είναι «πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, σε αντίθεση με την Τουρκία που έχει εμπλακεί σε όλα τα ενεργά μέτωπα της περιοχής, από τη Συρία ως τη Λιβύη και από την Ανατολική Μεσόγειο ως τον Καύκασο», παίρνοντας βέβαια τα ΝΑΤΟικά «εύσημα» για την εμπλοκή αυτή.

Ανησυχίες για «αντιπαραγωγικές δηλώσεις»

Την ίδια ώρα, η Αγκυρα διατηρεί στο ακέραιο τις αξιώσεις της, ενώ φουντώνει ένα πολύπλευρο παζάρι με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε πολλά κρίσιμα μέτωπα (μεταξύ άλλων και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία). Ετσι, «τουρκικές πηγές ασφαλείας» σημείωναν στη «Χουριέτ» πως «ως δύο σύμμαχοι γείτονες, έχουμε πολλαπλασιάσει τα εργαλεία διαλόγου όπως τις διερευνητικές συνομιλίες, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ. Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα μέσω αυτών των μηχανισμών».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, αντιδρώντας σε επισκέψεις του Ελληνα υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Ν. Χαρδαλιά σε Κω και Σύμη, η Αγκυρα προχώρησε σε παρενόχληση - διά ασυρμάτου - του ελικοπτέρου που τον μετέφερε, ενώ έκανε λόγο για «στρατιωτική δραστηριότητα σε νησιά τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης», την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «ξεκάθαρη παραβίαση των Συνθηκών Λοζάνης και Παρισίων», διευρύνοντας ουσιαστικά την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Ολα αυτά ενώ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για πρόσφατη, αντίστοιχη τοποθέτηση Τσαβούσογλου, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Ο δε εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές» τις δηλώσεις Τσαβούσογλου «που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της» και «έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπληρώνοντας πως «η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αναμφισβήτητη» και καταλήγοντας ότι «η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Το δε βρετανικό ΥΠΕΞ εκτίμησε μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι «δεν θεωρούμε ότι αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Η Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν στενοί φίλοι και σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου».

  • Στο μεταξύ, δύο εμπλοκές σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν σκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που παραβίασαν 22 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχει» το παζάρι σε πλατφόρμα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (2023-03-21 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη το ιμπεριαλιστικό παζάρι που μεγαλώνει τους κινδύνους για τους λαούς (2022-09-07 00:00:00.0)
Διάλογο άνευ προϋποθέσεων ζήτησε ο Τσαβούσογλου (2020-09-11 00:00:00.0)
Ανοιχτές όλες οι «εναλλακτικές» για το Αιγαίο, λέει ο Μ. Τσαβούσογλου (2017-12-21 00:00:00.0)
Παγιδευμένοι στη ΝΑΤΟική λογική (2000-10-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ