Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Η Βρετανία ανακοίνωσε χτες ότι θα συνδιοργανώσει μαζί με τον ΟΗΕ τον επόμενο μήνα μια διεθνή διάσκεψη «βοήθειας» για το Αφγανιστάν, με στόχο τη συγκέντρωση 4,4 δισ. δολαρίων. Καθώς οι όροι για την παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας» εξακολουθούν να αποτελούν βασικό «μοχλό» στα ιμπεριαλιστικά παζάρια για την «επόμενη μέρα» στο Αφγανιστάν, οι ανακοινώσεις του Λονδίνου έγιναν στον απόηχο της απόφασης της κυβέρνησης Μπάιντεν να κατασχέσει αποθεματικά 7 δισ. δολαρίων της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν που βρίσκονται στις ΗΠΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κίνας και της Ρωσίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς όρισε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα στις 3 Απρίλη. Την ίδια μέρα θα γίνουν οι τοπικές εκλογές, ενώ ο Βούτσιτς αναμένεται να ορίσει στις 3 Απρίλη και τις προεδρικές εκλογές. Το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς αναμένεται να επικρατήσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές, ο Σέρβος Πρόεδρος ανέφερε ότι «αυτό θα είναι άλλο ένα βήμα στο δημοκρατικό και ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ακόμη ένας διαδηλωτής δολοφονήθηκε προχτές στο Χαρτούμ, κατά την καταστολή νέας μαζικής διαδήλωσης ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα. Οι νεκροί διαδηλωτές από τον Οκτώβρη έως σήμερα ξεπερνούν τους 70.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Το αιθιοπικό κοινοβούλιο αποφάσισε χτες την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στη χώρα τον Νοέμβρη του 2021, όταν οι ένοπλοι του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου Τιγκράι απειλούσαν να φτάσουν έως την Αντίς Αμπέμπα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η αμερικανική οπλοβιομηχανία «Remington» κατέληξε χτες σε συμφωνία με τις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού στο «Sandy Hook» το 2012. Σύμφωνα με ΜΜΕ, η συμφωνία προβλέπει το ποσό των 73 εκατ. δολαρίων. Οι οικογένειες των θυμάτων είχαν καταθέσει μηνύσεις κατά της κατασκευάστριας εταιρείας όπλων και της θυγατρικής της «Bushmaster», υποστηρίζοντας ότι πούλησε μετά λόγου γνώσεως μια εκδοχή ενός ημιαυτόματου τυφεκίου AR-15, ένα «εντελώς ακατάλληλο» στρατιωτικού τύπου όπλο, σε ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ