Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για παρακράτηση ευρωενωσιακών πόρων

Το Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε τις προσφυγές των δύο κρατών - μελών

Ανοίγει ο δρόμος για τις Βρυξέλλες για την παρακράτηση ευρωενωσιακών πόρων που προορίζονται για την Ουγγαρία και την Πολωνία, μετά τη χτεσινή απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, το οποίο απέρριψε τις προσφυγές των δύο κρατών - μελών κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας που συνδέει τη χορήγηση των ευρωενωσιακών πόρων με την τήρηση των αρχών του «κράτους δικαίου».

Η απόφαση αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη στην ολοένα και πιο έντονη αντιπαράθεση των Βρυξελλών με τις κυβερνήσεις Ουγγαρίας και Πολωνίας - με γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις - με αιχμή το «κράτος δικαίου», την υπεροχή του ευρωενωσιακού Δικαίου και τη δικαστική «ανεξαρτησία».

Το Δικαστήριο της ΕΕ αναφέρει ότι ο νέος μηχανισμός, ο οποίος επιδιώκει να προστατεύσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ από παραβιάσεις των κρατών - μελών, είναι νομικά συμβατός με τις Συνθήκες της ΕΕ και η Κομισιόν μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων.

Ετσι, μέρος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης που προοριζόταν για την Ουγγαρία και την Πολωνία θα μπορεί να παρακρατηθεί.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι οι αξιωματούχοι θα αναλύσουν την απόφαση του Δικαστηρίου προτού εγκρίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές τις επόμενες βδομάδες που θα καλύπτουν τον τρόπο εφαρμογής του μηχανισμού στην πράξη.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρ. Μέτσολα, είπε ότι αναμένει από την Επιτροπή να εφαρμόσει τους κανόνες «γρήγορα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ