Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ψηφοδέλτιο μάχης η «Νέα Αγωνιστική Κίνηση»

Την Κυριακή 24 και τη Δευτέρα 25 του Φλεβάρη οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης ψηφίζουν για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου τους. Στις εκλογές συμμετέχουν 12 παρατάξεις εκ των οποίων οι 10 κατεβάζουν και υποψήφιο για πρόεδρο, ο οποίος θα εκλεγεί μέσα από επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή 3 του Μάρτη.

Ο συνδυασμός της «Νέας Αγωνιστικής Κίνησης Δικηγόρων» απευθύνεται σε όσους πιστεύουν ότι ο δρόμος της λύσης των προβλημάτων δεν είναι η διαχείριση αλλά η διεκδίκηση μέσα από τη συλλογική δράση, κόντρα στις συντεχνιακές αντιλήψεις και στον ατομικισμό, και τους καλεί να στηρίξουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν: Ανέστης Αϊβαζίδης, Λίνα Καλλίνη, Στάνα Καραπίτσα - Ντεκουμέ, Μαρία Κυριαζίδου - Αφαλή, Βασίλης Ματσιώρης, Χρήστος Ματσιώρης, Σόνια Μελανεφίδου, Μαρία Μόσχου - Νικολαΐδου, Χαρίκλεια Οκλαλιώτου, Χριστίνα Σίμου και Αναστάσιος Χατζηβασιλειάδης.

Στην Επιτροπή Στήριξης του ψηφοδελτίου συμμετέχουν: Θανάσης Γιαννούσης, Βασίλης Δεμουρτζίδης, Στάθης Δημητριάδης, Καλλιόπη Καρπαθάκη, Θεοφανία Κυριαζίδου, Ελένη Κωστίκα, Χρήστος Μπιμπίκας, Νικόλαος Παπαθανασίου, Βέτα Σύκου, Μαρία Χαραλαμπίδου και Γιώργος Χατζηαθανασίου.

Η «Νέα Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων» διεκδικεί αξιοπρεπή δικηγορία με τον δικηγόρο ισότιμο παράγοντα της Δικαιοσύνης, μέτρα στήριξης του μικρομεσαίου και του νέου δικηγόρου, μείωση των εισφορών, βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αύξηση των συντάξεων, φορολόγηση ανάλογα με τη φορολογική ικανότητα, Δικαιοσύνη ανεξάρτητη, προσιτή σε όλο τον ελληνικό λαό και Δικηγορικό Σύλλογο-φορέα επιστημονικό- συνδικαλιστικό, υπερασπιστή των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Με τη διακήρυξή της κάνει κριτική στην πλειοψηφία των παρατάξεων του απερχόμενου ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου, καταγγέλλοντας ότι με τη συναίνεση και την ανοχή τους σήμερα «επιχειρείται η "απελευθέρωση" των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το επάγγελμα του δικηγόρου, στο όνομα της δήθεν ανταγωνιστικότητας και της απελευθέρωσης της αγοράς των νομικών υπηρεσιών ώστε να δραστηριοποιούνται και στο χώρο μας οι κεφαλαιουχικές εταιρίες. Επίσης προωθείται η αφαίμαξη των φτωχότερων στρωμάτων αλλά και των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων των δικηγόρων. Διαλύεται το δημόσιο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα ενώ αυξάνονται υπέρογκα οι ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να βελτιώνεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή να αυξάνονται οι συντάξεις. Καθυστερεί και είναι γενικά σε άσχημη κατάσταση η απονομή της δικαιοσύνης, αφού υπάρχει έλλειψη πολλών δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων, ενώ είναι ελλιπής η μηχανοργάνωση των γραμματέων των δικαστηρίων και εισαγγελιών».

Τέλος, καταγγέλλεται πως ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα υπερσυγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της δικηγορικής ύλης στα μεγαλογραφεία και επιβάλλονται συγκεκριμένοι μετασχηματισμοί στο χαρακτήρα του δικηγορικού λειτουργήματος και στη σύνθεση του δικηγορικού σώματος που οδηγούν: «Στο βίαιο εξοβελισμό από το επάγγελμα χιλιάδων συναδέλφων μαχόμενων δικηγόρων, στην υποαπασχόληση και στη δημιουργία σημαντικών προβλημάτων επαγγελματικής επιβίωσης πολλών συναδέλφων μας, στην υπαλληλοποίηση με εξευτελιστικούς εργασιακούς όρους πάρα πολλών συναδέλφων, κύρια νέων τόσο στα μεγαλογραφεία που υπάρχουν όσο και σε αυτά που πρόκειται να δημιουργηθούν στα πλαίσια των κατευθύνσεων και των επιταγών της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ