Σάββατο 26 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 27 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οι Λογοτεχνικές Φωνές της Θεσσαλονίκης»

Την Κυριακή 27 Φλεβάρη στο κεντρικό αμφιθέατρο της Παλιάς Φιλοσοφικής στο ΑΠΘ

Ημερίδα με θέμα «Οι Λογοτεχνικές Φωνές της Θεσσαλονίκης» διοργανώνει η KO Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Κυριακή 27 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στο κεντρικό αμφιθέατρο της Παλιάς Φιλοσοφικής στο ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση θα γίνουν τρεις εισηγητικές ομιλίες και θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από πολλούς σύγχρονους λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης.

Εισηγητικά θα μιλήσουν οι:

  • Σίσσυ Πολυκάρπου, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Η επίδραση των κοινωνικών συνθηκών στη ζωή και στο έργο του λογοτέχνη».
  • Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας, με θέμα «Η Ιστορία της λογοτεχνίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης».
  • Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής», με θέμα «Η κατάσταση στις εκδόσεις σήμερα».

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι λογοτέχνες της πόλης:

Γιάννης Ατζακάς, Γιάννης Βρεττός, Χριστίνα Γεωργιάδου, Γιώργος Γκόζης (ταμίας της Ενωσης Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης), Κατερίνα Καριζώνη, Θωμάς Κοροβίνης, Ηλίας Κουτσούκος, Χλόη Κουτσουμπέλη (αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης), Σπύρος Λαζαρίδης, Ευτυχία - Αλεξάνδρα Λουκίδου, Δημήτρης Μαργαριτόπουλος, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Δήμητρα Μήττα, Τόλης Νικηφόρου, Μάγδα Παπαδημητρίου - Σαμοθράκη, Χρυσούλα Παπακυριάκου, Μαρία Πολίτου, Βαγγέλης Τασιόπουλος (πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης), Ελένη Τζήκα, Ρία Φελεκίδου.

Μιλώντας για τους σκοπούς και το περιεχόμενο αυτής της πρωτοβουλίας, η Σίσσυ Πολυκάρπου, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Η εκδήλωση - ημερίδα του Τμήματος Πολιτισμού της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ είναι ενταγμένη στην προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια το Κόμμα μας να μελετήσει τη νεοελληνική λογοτεχνία. Ορισμένα συμπεράσματα αυτής της μελέτης έχουν παρουσιαστεί σε μια σειρά από επιστημονικά συνέδρια, με πιο πρόσφατο αυτό με θέμα τη "Συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τον Μεσοπόλεμο". Ανοίγουμε τη συζήτηση για το έργο των λογοτεχνών της πόλης μας, κάνουμε μια απόπειρα να τους γνωρίσουμε, να έρθουμε σε επαφή με το έργο τους, να αναδείξουμε τις κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκε η τοπική λογοτεχνία, ως μέρος της ευρύτερης λογοτεχνικής παραγωγής της Ελλάδας.

Οι ομιλίες του πρώτου μέρους της ημερίδας αφορούν τη σχέση του λογοτεχνικού έργου και του λογοτέχνη με την κοινωνική πραγματικότητα, την παρουσίαση της λογοτεχνικής παραγωγής της πόλης μας στην ιστορική εξελικτική της πορεία και την κατάσταση που επικρατεί στις εκδόσεις. Προβάλλονται διάφοροι προβληματισμοί για τον ρόλο της λογοτεχνίας στη διαμόρφωση ταξικής συνείδησης, για την επίδραση των ιστορικών γεγονότων στη λογοτεχνική δημιουργία, για τη σχέση της λογοτεχνικής έμπνευσης με την πόλη και τη ζωή της.

Η Θεσσαλονίκη της προσφυγιάς, των εργατικών αγώνων, της Αντίστασης, της αντιπολεμικής και αντιφασιστικής δράσης, είναι παρούσα στα λογοτεχνικά έργα. Ακολουθούμε τα ίχνη της λογοτεχνικής δραστηριότητας της πόλης μέσα από τις λογοτεχνικές παρέες, τα περιοδικά, τα έργα και τις μελέτες, με το βλέμμα στο σήμερα, στην ανάγκη για μια λογοτεχνία "χρήσιμη" στην εποχή μας, που αποκαλύπτει τα "συστατικά στοιχεία" της πραγματικότητας και εξοπλίζει με γνώση και πεποίθηση αυτούς που έχουν συμφέρον να την αλλάξουν.

Στο φιλόδοξο έργο μας έχουμε τη σημαντική συνδρομή λογοτεχνών που ζουν και δημιουργούν στην πόλη μας, συζητούν μεταξύ τους και συμμετέχουν στην πνευματική ζωή της. Η ζωντανή τους παρουσία και οι παρεμβάσεις τους, στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, θα συμβάλουν καθοριστικά στην προσπάθειά μας να αποτυπώσουμε το χτες και το σήμερα της λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ