Τρίτη 1 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αναζήτηση «πολιτικής απόφασης» συμβιβασμού στα πολύμηνα παζάρια

Εάν οι ΗΠΑ πάρουν την «πολιτική απόφαση» να ικανοποιήσουν τα εναπομείναντα αιτήματα του Ιράν, τότε οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018) ενδέχεται να στεφθούν με επιτυχία, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σ. Χαντιμπζαντέχ.

Ο ίδιος ξεχώρισε ως βασικά εναπομείναντα ζητήματα των παζαριών τα εξής: Τον βαθμό ανάκλησης των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν, την παροχή εγγυήσεων ότι η Ουάσιγκτον δεν θα αποχωρήσει ξανά από τη συμφωνία, καθώς και την επίλυση ερωτημάτων σχετικά με τα ίχνη ουρανίου που έχουν βρεθεί σε παλιές, μη δηλωμένες εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη χτεσινή συνάντηση του Ιρανού επικεφαλής διαπραγματευτή στη Βιέννη, Αλί Μπαγερί Κάνι (βρίσκεται στην αυστριακή πρωτεύουσα από την Κυριακή), με τον Ενρίκε Μόρα, ανώτερο διπλωμάτη της ΕΕ ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις.

Πάντως, δυτικές διπλωματικές πηγές μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» κατηγόρησαν το Ιράν ότι υπέβαλε και νέες απαιτήσεις, όπως άρση του χαρακτηρισμού των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» ως «τρομοκρατικής οργάνωσης» από τις ΗΠΑ, ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι ασκούσαν πιέσεις για κλείσιμο μίας συμφωνίας μέχρι το τέλος της βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ