Σάββατο 2 Απρίλη 2022 - Κυριακή 3 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΓΓΕΡΗΣ
Η εικονογράφηση δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο, αλλά κομμάτι της μαγείας

Το βιβλίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας. Μια ματιά στη βιβλιοθήκη του πατρικού μου σπιτιού ανακαλεί εικόνες, μυρωδιές, συναισθήματα και αναμνήσεις, στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.

Θυμάμαι ακόμα με κάθε λεπτομέρεια τα εξώφυλλα και την εικονογράφηση των αγαπημένων μου βιβλίων. Αυτές οι εικόνες με έχουν καθορίσει σε μεγάλο βαθμό, έχουν επηρεάσει την αισθητική μου, την απόφασή μου να ασχοληθώ με την Τέχνη, και αποτελούν ακόμα και σήμερα πηγή έμπνευσης για τη δουλειά μου.

Κάτι που προσέχω πολύ όταν εικονογραφώ ένα βιβλίο είναι να υπάρχουν πάντα στις εικόνες μου κάποια στοιχεία που να προσθέτουν ρεαλισμό, να δίνουν στον αναγνώστη την αίσθηση του οικείου. Μικρά καθημερινά αντικείμενα, παλιές φωτογραφίες, όψεις του σπιτιού μου και εκφράσεις δικών μου προσώπων βρίσκουν πάντα μια θέση σε μια εικονογράφηση, ακόμα κι αν η ιστορία είναι εντελώς φανταστική ή διαδραματίζεται σε κάποια άλλη εποχή.

Η εικονογράφηση πρέπει πάντα να υπηρετεί την ιστορία, το περιεχόμενο του βιβλίου. Δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο, αλλά κομμάτι της μαγείας! Ο εικονογράφος μαζί με τον συγγραφέα δίνουν την πρώτη ύλη και αφήνουν τα υπόλοιπα στην ανεξάντλητη παιδική φαντασία. Γι' αυτό και ο εικονογράφος οφείλει να τροφοδοτεί τη φαντασία με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τους χαρακτήρες και τον κόσμο τους, να αναδεικνύει το ύφος και το συναίσθημα της κάθε σκηνής, να δίνει πληροφορίες αλλά και να θέτει ερωτήματα. Να δημιουργεί καινούργιες ιστορίες μέσα στην ιστορία, να καλεί τους αναγνώστες να γεμίσουν με τη φαντασία τους τα κενά.

Το ύφος του σχεδίου και η επιλογή των χρωμάτων μιας εικονογράφησης καθορίζονται πάντα από το περιεχόμενο του βιβλίου, καθώς και από την ηλικία του αναγνωστικού κοινού στο οποίο απευθύνεται.

Ετσι, κάθε φορά που ξεκινάω μια καινούργια εικονογράφηση προσπαθώ να συμβουλεύομαι πάντα τον μικρό αναγνώστη που κάποτε υπήρξα. Τον βρίσκω πάντα σκαρφαλωμένο στην παλιά παιδική μου βιβλιοθήκη, πάντα διψασμένο για άλλη μια αξέχαστη περιπέτεια!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ