Τρίτη 5 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να μη μετατραπούν τα μεγάλα κρατικά μουσεία σε ΝΠΔΔ

Τελικά, από ό,τι όλα δείχνουν, το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά, παρά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί από σωματεία, φορείς και επιστήμονες του χώρου, στη μετατροπή πέντε δημόσιων μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στη βαθύτερη επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των χώρων της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη που θα αναγκάσει τα μουσεία να λειτουργούν με όρους επιχειρηματικούς, για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, που έφερε στο φως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), αποτελεί προγραμματική εξαγγελία της κυβέρνησης και είναι συνέχεια του πρόσφατου νόμου για τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων. Ο σχεδιασμός αυτός είναι ενταγμένος στη γενική πολιτιστική πολιτική που εφαρμόζεται από την παρούσα κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και σε πλήρη αντιστοιχία με την κοινή πολιτική που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Πρόκειται για την πολιτική που παραδίδει τα μουσεία στο έλεος των κάθε είδους χορηγών και επιχειρηματικών ομίλων, που αναλαμβάνουν δήθεν τη στήριξη και την ανάδειξή τους, με το αζημίωτο. Που υποτάσσει την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο στα ιδεολογικά, αλλά και στα άμεσα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, είτε του τουρισμού είτε άλλων οικονομικών κλάδων, όπως η «ψηφιακή οικονομία», η διαφήμιση, η αγορά ακινήτων κ.λπ.

Ακόμα, έκδηλη είναι η ανησυχία ότι ο τεράστιος πλούτος των εκθεμάτων των μουσείων θα γίνει αντικείμενο κερδοφορίας μεγαθηρίων της ψηφιακής οικονομίας και της τεχνολογίας των πληροφοριών στο όνομα της ψηφιοποίησης και της προβολής τους, ενώ οι εγκαταστάσεις τους θα ενοικιάζονται σε εταιρείες διαφήμισης και εκδηλώσεων κάθε είδους. Παράλληλα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, μένει σκόπιμα ανοιχτό το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων των μουσείων, για το οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά. Τα στοιχεία αυτά προβλέπονται και ενθαρρύνονται από το νομοσχέδιο και, βέβαια, τα έχουμε ζήσει στα μουσεία της σύγχρονης τέχνης και σε αρχαιολογικούς χώρους, σε βάρος του επιστημονικού - ερευνητικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα τους.

Ο ΣΕΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η κυβερνητική επιλογή υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οδηγεί στη διάλυσή της, αποδυναμώνει τον επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο των μουσείων, θέτει σε κίνδυνο την επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωσή τους, ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας τους, με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και τη διαφαινόμενη κατάργηση των δωρεάν παροχών στους πολίτες (ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δωρεάν ημέρες, εκδηλώσεις). Ανοίγει τον δρόμο για την ανάθεση κρίσιμων τομέων λειτουργίας τους, που σήμερα εκτελούνται από το προσωπικό των μουσείων, σε ιδιωτικές εταιρείες (...) και απειλεί με οριστικό λουκέτο τα μικρότερα μουσεία ανά την επικράτεια».

Ο Σύλλογος ξεκινά σειρά πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων ζητώντας από την κυβέρνηση να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου. Πρώτος σταθμός είναι η απεργία αύριο, 6 Απρίλη, καλώντας τους συναδέλφους τους να τη μετατρέψουν σε μέρα δράσης για την υπεράσπιση των μουσείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ