Τρίτη 26 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η δράση της φάρος παντοτινός

Ο λαός της Θεσσαλονίκης τίμησε με μεγάλη του εκδήλωση το Σάββατο τα 59 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ. Στη συγκέντρωση τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Παραλία μαζική ήταν η παρουσία των νέων της ΚΝΕ, παλιών ΕΠΟΝιτών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των απογόνων και φίλων της ΕΠΟΝ, καθώς και άλλων προοδευτικών νέων.

Οπως τόνισαν οι ομιλητές, οι παραδόσεις, τα ιδανικά και τα παραδείγματα αυτοθυσίας και ηρωισμού της ΕΠΟΝ παραμένουν επίκαιρα στον αγώνα κατά της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου, κατά του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων, στον αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους της πατρίδας μας για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.

Από μέρους της ΚΝΕ η Κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως η οργάνωση συσπείρωσε πάνω από 600.000 νέους και νέες, για να προσθέσει:

«Με το σύνθημα «πολεμάμε και τραγουδάμε» μπήκε σε δράση δίνοντας καθοριστική βοήθεια για τη ματαίωση της χιτλερικής επιστράτευσης, στις διαδηλώσεις για τη ματαίωση της επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής, με τις 190 ομάδες και τις 35.000 στις γραμμές του ΕΛΑΣ που έδωσαν 430 μάχες στις οποίες έπεσαν ηρωικά πάνω από 1.300 μαχητές. Ενώ με πρωτοβουλία των ΕΠΟΝίτικων οργανώσεων λειτούργησαν τα 80% των σχολείων στη Μακεδονία, 55 παιδικοί σταθμοί, εκατοντάδες λέσχες πολιτισμού, αθλητικές ομάδες, χιλιάδες θεατρικές παραστάσεις, εκατοντάδες έντυπα, εφημερίδες».

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισαν ακόμη ο Κ. Κατσιάβαλος από μέρους του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου απογόνων και φίλων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, καθώς και η Μαρία Γκότζη από την ΠΟΑΟ. Στεφάνια κατατέθηκαν από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, την ΠΟΑΟ, το Σύλλογο φίλων Εθνικής Αντίστασης κ.ά.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση έφθασαν στο χώρο του μνημείου, αφού πρώτα πραγματοποίησαν πορεία από τα σημεία εκκίνησης των προσυγκεντρώσεων την πλατεία της ΧΑΝΘ και την Καμάρα. Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ και τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ