Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συναίνεση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στις παροχές προς επιχειρηματικούς ομίλους

Με τη θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση «πέρασε» χτες στην Ολομέλεια νομοσχέδιο του οποίου οι ρυθμίσεις συνιστούν έναν ακόμα γύρο διευκολύνσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους σε υποδομές και μέσα από το «επιτελικό κράτος».

Το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει το σύστημα «Σύστασης Εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης και του Γενικού Εμπορικού Μητρώου», ενώ ενσωματώνει Οδηγία της ΕΕ «όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου». Φέρει τη σφραγίδα του ΣΕΒ, ο οποίος σε υπόμνημά του προς τη Βουλή αναφέρει ότι «οι υπό ψήφιση διατάξεις συμβάλλουν ουσιαστικά στην προώθηση της εμπιστοσύνης στις επιχειρηματικές συναλλαγές, στον εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην απλοποίηση των διαδικασιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε την πατέντα του νομοσχεδίου, καθώς όπως είπε ο εισηγητής του Κ. Σαρακιώτης, η τροποποίηση της Οδηγίας της ΕΕ «πραγματοποιήθηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης» και «η Υπηρεσία μιας Στάσης σχεδιάστηκε το 2016 και υλοποιήθηκε το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας τότε τη χώρα μας στην πρώτη θέση του δείκτη "Doing Business", μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, στην κατηγορία έναρξης επιχείρησης. Συνεπώς, είναι σαφές ότι τασσόμαστε υπέρ επί της αρχής ενός νομοσχεδίου, το οποίο στηρίζεται στο κεκτημένο μας».

Ο δε υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης χαιρέτισε το συναινετικό κλίμα για την προώθηση των επενδύσεων, ενώ κατά τη συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή αφιέρωσε ένα μέρος της ομιλίας του να απαντήσει στο ΚΚΕ, λέγοντας πως προτείνει μέτρα «χωρίς οποιονδήποτε υπολογισμό» και πως «υπάρχουν άλλες χώρες, που έχουν θέσει στα κοινοβούλια τους πολύ σοβαρούς περιορισμούς στο πώς μπορεί ένα κόμμα να εξαγγείλει οικονομικά μέτρα, εάν προηγουμένως δεν έχει πλήρη τεκμηρίωση για το πόσο κοστίζουν αυτά»! Σε κλίμα ...εποικοδομητικού προβληματισμού εξελίχθηκε και η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια και την Ενέργεια, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Τσακαλώτο να κάνει λόγο για «αποτυχημένα μοντέλα» και να προτείνει ξανά το «κεϊνσιανικό μοντέλο με κοινωνικό πρόσωπο» γιατί «δεν μπορείς να προχωρήσεις μόνο αφαιρώντας εμπόδια στην επιχειρηματικότητα» κ.ά.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι η επίκληση στα αποτυχημένα μοντέλα «θέλει να συγκαλύψει ακριβώς το γεγονός ότι αφενός μεν ευθύνονται» ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ «για τις εξελίξεις που βιώνει με τραγικό τρόπο ο ελληνικός λαός, τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες», με την πολιτική τους «αφετέρου να καλλιεργήσουν αυταπάτες ότι μπορεί με μία άλλη μορφή διαχείρισης να βελτιωθεί η κατάσταση και ταυτόχρονα να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αλλά και ο λαός να μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες του. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί να γίνει». Οπως τόνισε, το τι παραγωγικό μοντέλο θα υπάρξει το καθορίζει αυτός που έχει στα χέρια του μέσα παραγωγής, οι κεφαλαιοκράτες, ενώ οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, δηλαδή οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι ενώσεις τους όπως η ΕΕ, διαμορφώνουν την πολιτική που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών όχι απλά για το κέρδος αλλά για τη μεγιστοποίησή του.

«Ως ΚΚΕ, υπογράμμισε, τονίζουμε ότι ο λαός πρέπει να συγκρουστεί με τον πραγματικό υπεύθυνο. Και πραγματικός υπεύθυνος της ενεργειακής φτώχειας, της ακρίβειας, της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης, των ανατροπών στα εργασιακά του δικαιώματα, της ασφυξίας την οποία αισθάνονται οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι έμποροι, αλλά και οι βιοπαλαιστές αγρότες, είναι η καπιταλιστική ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, το καπιταλιστικό κέρδος και το σύστημα που συσσωρεύει τον πλούτο σε όλο και λιγότερα χέρια και βεβαίως το αστικό κράτος που θωρακίζει τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ