Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Την Κυριακή ο α' γύρος των προεδρικών εκλογών

Copyright 2022 The Associated

Με φόντο την όξυνση των διεργασιών για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της ΕΕ αλλά και των παζαριών στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα (όπως και στο εσωτερικό της Ευρωένωσης) την Κυριακή ανοίγει η κάλπη για τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Στα τέλη της περασμένης βδομάδας, δημοσκόπηση της «Ipsos-Sopra Steria» εμφάνιζε τον - σημερινό Πρόεδρο της χώρας - Εμανουέλ Μακρόν να διατηρεί την πρώτη θέση με 26,5% και ακολουθούσε η Μαρίν Λεπέν με 20%. Τρίτος ερχόταν ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν με 16%, ενώ ο (ακροδεξιός, τηλεπαρουσιαστής) Ερίκ Ζεμούρ συγκέντρωνε 11% και η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων (που τις προηγούμενες δεκαετίες αποτελούσε ένα από τα δύο μεγαλύτερα αστικά κόμματα) Βαλερί Πεκρές 9,5%. Στον β' γύρο (που θα γίνει 24/4) η δημοσκόπηση εμφάνιζε τον Μακρόν να επικρατεί με 54%.

Δημοσκόπηση της «Ifop-Fiducial» εμφάνιζε τον Μακρόν πρώτο με 28% και ακολουθούσαν Λεπέν με 21,5% και Μελανσόν με 15%.

Ζητούμενο για τους υποψηφίους αποτελεί το πώς καλύτερα θα υπερασπιστούν τις ανάγκες και τη θέση του γαλλικού κεφαλαίου. Ενδεικτικές είναι οι προτάσεις τους για τη μείωση του δημόσιου χρέους: Ο Μακρόν προτείνει αποπληρωμή του έως το 2026 και «τιθάσευσή» του στο 3% (με βάση και τις Οδηγίες της ΕΕ), «επενδύοντας» σε «εξοικονόμηση δαπανών» όπως με τη νέα μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης (έχοντας ήδη εξαγγείλει αύξηση - τουλάχιστον στα 65 - στα όρια ηλικίας) αλλά και νέες αλλαγές στην επιδότηση των ανέργων κ.τ.λ.

Από τη μεριά της, η Λεπέν - που κι αυτή προτάσσει τη συμμόρφωση στο όριο του 3% του ΑΕΠ όπως προβλέπουν οι ευρωενωσιακές συμφωνίες - υποστηρίζει ότι αποτελεί λύση η παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους σε Γάλλους επενδυτές, υποσχόμενη για τη στήριξή τους, «επαναπροσανατολισμό της οικονομίας» με ένα «τοπικό» και «πατριωτικό» όραμα.

Ο Μελανσόν επιμένει στην εξίσου επικίνδυνη για τον λαό διαίρεση του χρέους σε «παράνομο» και «νόμιμο» μέρος, τάζοντας «διαπραγματευόμενη αναδιάρθρωση».

Αλλά και η Πεκρές κάνει λόγο για «τολμηρές αποφάσεις που ίσως δεν θα αρέσουν στους Γάλλους», μέσα από μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης αλλά και κατάργηση 200.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή, παρά τις διαφορές μεταξύ των υποψηφίων και των αστικών δυνάμεων της χώρας, η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» εστιάζει στην ανάγκη «ομοψυχίας» για την υπεράσπιση των γαλλικών μονοπωλίων.

Ομόνοια υπέρ του κεφαλαίου

Ενδεικτική είναι ανοικτή επιστολή που επέγραψαν στον κυριακάτικο Τύπο σχεδόν 96 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων με επίκεντρο την εξωτερική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης.

«Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σήμερα οδηγούν φυσικά στην αναζήτηση μιας πλατιάς συναίνεσης προς στήριξη μιας εξωτερικής πολιτικής ικανής να απαντήσει αποφασιστικά στην πρόκληση που θέτουν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επακόλουθες αναταραχές στο διεθνές σύστημα (...) Η εξωτερική πολιτική είναι παραδοσιακά και πρέπει να παραμείνει ένα πεδίο όπου επικρατεί σχετική ομοφωνία μεταξύ των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων.

Αρα, δεν θα πρέπει να υπάρχει θέμα, σε κρίσιμους καιρούς, να υπάρχει απέναντι στη δράση του αρχηγού του κράτους μια οπτική συστηματικά επικριτική. Αλλά, η απαίτηση για ενότητα και διαύγεια στη διεθνή δράση της Γαλλίας δεν πρέπει να σημαίνει ανοχή σε ελλείψεις, ασάφειες και αντιφάσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει σαφή αναντιστοιχία μεταξύ μιας ένδοξης αφήγησης και μιας πραγματικότητας λιγότερο κολακευτικής...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ