Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Εντείνεται η «αναταραχή» σε Πακιστάν και Σρι Λάνκα

Οι εξελίξεις στο Πακιστάν δείχνουν ότι οι ΗΠΑ «αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον ανυπάκουο Ιμράν Καν», δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις εντεινόμενες διεργασίες στη χώρα (μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις) της Νότιας Ασίας, όπου την περασμένη βδομάδα η αντιπολίτευση υπέβαλε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά τελικά αυτή δεν συζητήθηκε, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η Ζαχάροβα έκανε λόγο για «άλλη μια προσπάθεια αδιάντροπης ανάμειξης των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους, για τους δικούς τους, ιδιοτελείς στόχους. Αυτό βεβαιώνουν τα ίδια τα γεγονότα». Αφού αναφέρθηκε σε καταγγελίες του ίδιου του Καν για «συνωμοσία εναντίον του που χρηματοδοτήθηκε και οργανώθηκε από το εξωτερικό», κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα «οι Πακιστανοί ψηφοφόροι να ενημερωθούν για όλες αυτές τις συνθήκες όταν προσέλθουν στις εκλογές» που, όπως έσπευσε να υπογραμμίσει, «πρέπει να διεξαχθούν σε 90 μέρες μετά τη διάλυση της Βουλής».

Θυμίζουμε ότι μετά από παρέμβαση του Καν αλλά και του αντιπροέδρου της Βουλής (προερχόμενου από το κυβερνών κόμμα του Καν PTI) Κασίμ Σούρι, η Βουλή θεωρήθηκε ότι διαλύεται και ότι η χώρα μπήκε σε τροχιά εκλογών. Ωστόσο, μέχρι και χτες, εκκρεμούσε σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που μετά από προσφυγή της αντιπολίτευσης θα έκρινε για τη συνταγματικότητα των όρων διάλυσης της Βουλής.

Ο ίδιος ο Καν συνέχισε τις κατηγορίες κατά των ΗΠΑ, κατονομάζοντας μάλιστα συγκεκριμένα τον αρμόδιο για τη Νότια Ασία βοηθό ΥΠΕΞ, Ντόναλντ Λου, για τελεσίγραφα που μετέφερε σε συναντήσεις του με τον Πακιστανό πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Ασάντ Μαζίντ, ως προς τη στάση του Ισλαμαμπάντ απέναντι στη Μόσχα.

Τις σχετικές καταγγελίες μνημόνευσε και η Ζαχάροβα, η οποία επέκρινε την «έντονη καταδίκη της ισορροπημένης αντίδρασης της πακιστανικής ηγεσίας στα γεγονότα στην Ουκρανία» (το Πακιστάν δεν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) και τις προειδοποιήσεις ότι «οι συνεργασίες με τις ΗΠΑ θα γίνουν δυνατές μόνο αν ο Ιμράν Καν απομακρυνθεί από την εξουσία».

Στο μεταξύ, οι «τριγμοί» μεγαλώνουν και για τη σημερινή κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, που, σημειωτέον, όπως και η κυβέρνηση Καν τα τελευταία χρόνια, είχε προτάξει την ενίσχυση της συνεργασίας και με την Κίνα.

Παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου της χώρας, Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, για συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο συνασπισμός του Sri Lanka Podujana Party (SLPP, του κόμματος του Ρατζαπάξα) έχασε την πλειοψηφία, μετά την αποχώρηση τουλάχιστον 41 βουλευτών από αυτόν. Επιπλέον, χτες, υπέβαλε την παραίτησή του από υπουργός Οικονομικών ο Αλι Σάμπρι, που είχε διοριστεί σε αυτήν τη θέση μόλις προχτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ