Σάββατο 9 Απρίλη 2022 - Κυριακή 10 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Στόχος μας είναι να μείνουμε στις εργασίες μας και να κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Παναγιώτη Πολίτη, πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας

Να αποτελέσει η επιτυχημένη απεργία στις 6 Απρίλη την αφετηρία για την παραπέρα οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα της εργατικής τάξης, καλεί ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Εχοντας προσθέσει έναν ακόμα μεγάλο σταθμό στον αγώνα που δίνουν πάνω από δύο χρόνια τώρα, και έχοντας εξασφαλίσει την παραμονή στην εργασία τους τουλάχιστον μέχρι σήμερα και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις αρχές Μάη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους σχεδιάζουν τη συνέχιση του αγώνα σε όλα τα μέτωπα. Προετοιμάζουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους, ενώ παράλληλα εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση για να μπουν στο τραπέζι ουσιαστικών διαβουλεύσεων οι προτάσεις των εργαζομένων και να διασφαλιστεί η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, οι θέσεις εργασίας, έτσι ώστε να μη μαραζώσουν ολόκληρες περιοχές.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Π. Πολίτη για τα επόμενα βήματα του αγώνα, αλλά και για την παρακαταθήκη που αφήνει η τελευταία πανελλαδική απεργία στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη.

«Κάθε μέρα που περνά, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βρισκόμαστε σε όλο και καλύτερη θέση. Εχουμε κερδίσει πολλά με τον αγώνα μας 27 μήνες τώρα. Είμαστε ακόμη στις εργασίες μας, κρατάμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, αντικρούσαμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης και αναδείξαμε την τεράστια αξία της ΛΑΡΚΟ. Αποκαλύψαμε τα αβάσιμα επιχειρήματά της, τα εκβιαστικά διλήμματα και τις παρατυπίες μέσα από τις οποίες προσπάθησε να μας απολύσει και να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ. Φτάσαμε μάλιστα να δικαιωθούμε και δικαστικά δύο φορές. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Με ενότητα, συσπειρωμένοι στα Σωματεία και βήμα βήμα θα είμαστε νικητές», σημειώνει.

Να σταματήσει κάθε συζήτηση για πτώχευση και λουκέτο

Συνεχίζοντας, ο Π. Πολίτης επισημαίνει ότι η εκτίναξη της τιμής του νικελίου, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η όξυνση των ανταγωνισμών διαμορφώνουν νέα δεδομένα, που επιβάλλουν και την αλλαγή των σχεδιασμών για τη ΛΑΡΚΟ.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να επισπευστεί η άνοδος της τιμής του νικελίου, κάτι που αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Το διαβάζαμε σε διάφορες εκθέσεις και δημοσιεύματα, το ομολογούσαν και οι ίδιοι ότι το νικέλιο είναι ο "νέος χρυσός". Γι' αυτό θέλουν να αρπάξουν τη ΛΑΡΚΟ και τα μεταλλεία, και γι' αυτό τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι είναι ενάντια στο καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και στους διαγωνισμούς εκποίησης. Ετσι όπως από την αρχή λέγαμε ότι η ΛΑΡΚΟ μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί και να αναπτυχθεί προς όφελος των εργαζομένων και του λαού, έτσι και τώρα λέμε ότι το μέλλον της ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις τύχες των διαγωνισμών εκποίησης. Η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Να σταματήσει κάθε συζήτηση για πτώχευση και λουκέτο. Και σε αυτήν τη φάση, αυτό το διασφαλίζει η πρόταση που έχουν καταθέσει τα Σωματεία στη διαδικασία της διαβούλευσης. Μόνο με αυτά που προτείνει το Σωματείο διασφαλίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ θα παραμείνει ανοιχτή και θα συνεχιστεί η ενιαία λειτουργία της, ότι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις εργασίες τους».

Και προσθέτει: «Στόχος της κυβέρνησης και των συμφερόντων που θέλουν να βάλουν στο χέρι τη ΛΑΡΚΟ είναι να μας "σπάσουν" και να αποδεχτούμε τα σχέδιά τους. Στόχος δικός μας είναι με ασφάλεια στην εργασία να ανέβει η παραγωγή. Να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή».

Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζει, ήταν και η συνάντηση που είχαν τα Σωματεία την Πέμπτη με τον ειδικό εκκαθαριστή, όπου συζητήθηκαν κυρίως ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του εργοστασίου και των μεταλλείων, την αύξηση της παραγωγής. Επίσης, στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε να γίνει συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να τοποθετηθούν επί της πρότασης των εργαζομένων.

Να σημάνει ξεσηκωμός!

Αναφερόμενος στην τελευταία πανελλαδική απεργία, στην εκτίναξη της ακρίβειας, στην επίθεση στους εργαζόμενους και τον λαό, αλλά και στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Π. Πολίτης υπογραμμίζει:

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Από τη μία φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση για τους εργαζόμενους και τον λαό, και από την άλλη δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα, για το ΝΑΤΟ, για πολέμους, για τις επενδύσεις και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Τώρα είναι η ώρα για την οργάνωση και την κλιμάκωση της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης. Σε ταξική κατεύθυνση να οργανώσουμε το κοινό μέτωπο και να συγκρουστούμε με αυτήν την πολιτική. Να προετοιμάσουμε νέες κινητοποιήσεις. Η απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς να αποτελέσει ενιαία, δυναμική και μαζική απάντηση της εργατικής τάξης».

Και καταλήγει: «Η κυβέρνηση, τα υπόλοιπα κόμματα που εκπροσωπούν την ίδια πολιτική, αλλά και η μεγαλοεργοδοσία, βλέπουν ότι το εργατικό κίνημα ανασυντάσσεται. Βλέπουν τις μικρές εστίες αντίστασης και αγώνα που ανάβουν σε διάφορους χώρους δουλειάς, την αυξημένη συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια, και γίνονται ακόμα πιο επιθετικοί. Γι' αυτό επιτέθηκαν στους συναδέλφους μας στη Θεσσαλονίκη, που θέλησαν να διαδηλώσουν ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού της πόλης σε ορμητήριο των φονιάδων.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η αλληλεγγύη. Να οργανωθεί κοινός αγώνας για ουσιαστικά μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια στην Ενέργεια και στα προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης, για ειρήνη, εργασία και προκοπή σε όλο τον κόσμο, για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και την απεμπλοκή της χώρας μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ