Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΣΤΙΛΗ ΚΑΙ ΛΕΟΝ
Συγκυβέρνηση ακροδεξιού Vox - Λαϊκού Κόμματος

Η πρώτη κυβέρνηση περιφέρειας της Ισπανίας στην οποία συμμετέχει ως εταίρος του Λαϊκού Κόμματος το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Vox έλαβε τη Δευτέρα «πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο της Καστίλης και Λεόν. Καταρρίφθηκε έτσι και ο μύθος των δήθεν ...μεγάλων διαφορών ανάμεσα στους φιλελεύθερους και τους ακροδεξιούς, που προβάλλεται στη Γαλλία αλλά και στη χώρα μας.

Ο Αλφόνσο Φερνάντεθ Μανιουέκο, του Λαϊκού Κόμματος (PP), θα κυβερνήσει επικεφαλής συμμαχίας με το Vox, σε αυτήν την αγροτική περιφέρεια 2,4 εκατ. κατοίκων βόρεια της Μαδρίτης, το οποίο θα έχει τρεις υπουργούς στην περιφερειακή κυβέρνηση καθώς και την προεδρία του τοπικού Κοινοβουλίου. Τον Φλεβάρη, στις πρόωρες εκλογές που κέρδισε το PP, το Vox κατέλαβε 13 έδρες από τις συνολικά 81, από 1 έδρα που είχε στο απερχόμενο περιφερειακό Κοινοβούλιο.

«Αυτή η κυβέρνηση συμμαχίας (είναι) πιθανή εναλλακτική για όλη την Ισπανία», είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Vox, Σ. Αβασκάλ, που έχει επανειλημμένα δηλώσει τις επιδιώξεις το κόμμα του να συγκυβερνήσει σε περιφέρειες, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Στις εθνικές βουλευτικές εκλογές του 2019, το Vox αναδείχθηκε τρίτη ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη, πίσω από τους Σοσιαλιστές του Π. Σάντσεθ και το Λαϊκό Κόμμα (PP), καταλαμβάνοντας 52 από τις 350 έδρες της ισπανικής Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ