Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Παρέλαβε πυραυλικό σύστημα αεράμυνας από την Κίνα

Συνολικά 12 μεταγωγικά αεροσκάφη Υ-20 των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων έφτασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι, μεταφέροντας εξοπλισμό που η Σερβία αγόρασε από την Κίνα, ανατροφοδοτώντας τη συζήτηση για τη στοχευμένη προσπάθεια του Πεκίνου να ενισχύσει την παρουσία του στα Βαλκάνια.

Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν δήλωσε ότι «η Κίνα τις τελευταίες μέρες έστειλε μεταγωγικά αεροσκάφη στη Σερβία για να παραδώσει τακτικούς στρατιωτικούς πόρους», ενώ πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες παραδόσεις αποτελούν μέρος της συνεργασίας που οι δύο πλευρές έχουν σχεδιάσει για όλη τη φετινή χρονιά και δεν συνδέονται με τις «σημερινές εξελίξεις», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Δυτικές πηγές μετέδωσαν ότι τα κινεζικά μεταγωγικά μετέφεραν τμήματα του αντιαεροπορικού συστήματος HQ-22 (γνωστού και ως FK-3), στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας από το 2019. Διάφορα ρεπορτάζ σημείωναν ότι η Σερβία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναπτύσσει κινεζικό πυραυλικό σύστημα, ενώ πολλοί σχολίαζαν και τον συμβολικό χαρακτήρα που είχε η πτήση τόσων κινεζικών μεταγωγικών πάνω από τον εναέριο χώρο τουλάχιστον δύο κρατών - μελών του ΝΑΤΟ (Τουρκίας και Βουλγαρίας).

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε ανώνυμα ότι «η συναλλαγή με εταιρείες με βάση την Κίνα αποτελεί κυρίαρχη απόφαση του καθενός, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να γνωρίζουν το ρίσκο και τους κινδύνους που υπάρχουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Στο μεταξύ, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πρόσφατα ότι απέσπασε την υπόσχεση της Αγκυρας να προμηθεύσει το Βελιγράδι με τουρκικά drones τύπου «Bayraktar».

Επίσης, πριν από λίγες μέρες ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι αναζητεί τρόπο να προμηθευτεί 12 νέα γαλλικά μαχητικά τύπου «Rafale» και άλλα 12 μεταχειρισμένα «Rafale».

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε χτες ότι «αν η Σερβία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, τότε είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας η στήριξη της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ σε τέτοιους καιρούς και η υποστήριξη των κατάλληλων κυρώσεων».

  • Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Γκρούεφσκι (πρώην ηγέτη του VMRO και επικριτή διαφόρων όρων συνεργασίας με τη Δύση και της Συμφωνίας των Πρεσπών), χαρακτηρίζοντάς τον υπεύθυνο για σειρά «σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς στη χώρα». Αντίστοιχες κυρώσεις είχε επιβάλει προ μηνών το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε βάρος του ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Μίλοραντ Ντόντικ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ