Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Απαιτούν αυξήσεις στις συντάξεις, όλα τα αναδρομικά και απόδοση Δώρων

Κορυφώνονται σήμερα στην Αθήνα οι μεγάλες συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Με την παναττική συγκέντρωση σήμερα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 10.30 π.μ., και την πορεία που θα ακολουθήσει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις κορυφώνουν τον νέο κύκλο των κινητοποιήσεών τους ενάντια στην ακρίβεια και με βασικό αίτημα την αύξηση των συντάξεων, ο οποίος περιλάμβανε κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Χτες το πρόγραμμα των περιφερειακών κινητοποιήσεων συνεχίστηκε στη Δυτική Πελοπόννησο, με συγκέντρωση στην Πάτρα, και σε Ηπειρο - Αιτωλοακαρνανία, με συγκέντρωση στην Πρέβεζα, ενώ ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή στην Κρήτη, με συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Πάτρα

Την απόφασή τους να να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους διατράνωσαν συνταξιούχοι από νομούς της Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση στην Πάτρα, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και των Συλλόγων τους.

Το «παρών» έδωσαν σωματεία από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Κεφαλονιά, με τους τελευταίους να έχουν ξεκινήσει από τις 4 τα ξημερώματα, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο την αποφασιστικότητά τους να μη σταματήσουν την πάλη τους. Κοντά τους, εκφράζοντας αλληλεγγύη και στηρίζοντας τα αιτήματα, βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, με τους προέδρους τους, Δημήτρη Μαρμούτα και Θανάση Βομπίρη, αντίστοιχα.

ΠΡΕΒΕΖΑ

Eurokinissi

ΠΡΕΒΕΖΑ
Στην κεντρική ομιλία ο Γιώργος Σκιαδιώτης, α' αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, στάθηκε στη σημασία ύπαρξης και ενίσχυσης της Συντονιστικής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες και των συνταξιούχων απέναντι στην πολιτική που τους εχθρεύεται, όπως συνολικά τους εργαζόμενους και τον λαό.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας Γιώργος Τσαπάρας, καθώς και εκπρόσωποι σωματείων από όλους τους νομούς.

Στη συγκέντρωση εγκρίθηκε το ψήφισμα αιτημάτων των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτόν. Παράλληλα απαίτησαν, εκτός από τα άμεσα μέτρα ενίσχυσής τους, να σταματήσουν οι απαράδεκτες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, να λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία Θώρακος και 409 στην Πάτρα και να μετατραπεί το «Καραμανδάνειο» σε σύγχρονο Νοσηλευτικό Ιδρυμα Παίδων της Δυτικής Ελλάδας.

Στην δυναμική πορεία που ακολούθησε ακούστηκαν δυνατά συνθήματα όπως «Κάτω τα ξερά σας απ' τις συντάξεις, ο αγώνας του λαού τον δρόμο θα σας φράξει» και «Πληρώσαμε τα κέρδη, πληρώσαμε την κρίση, στον δρόμο του αγώνα βρίσκεται η λύση», με το «ραντεβού» να ανανεώνεται για μαζικά συνταξιουχικά μπλοκ στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς.

Στην Πρέβεζα από όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα

Στην Πρέβεζα, με τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών απάντησαν στον εμπαιγμό της κυβέρνησης οι συνταξιούχοι από όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, διεκδικώντας αυξήσεις στις συντάξεις και μέτρα κατά της ακρίβειας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν συνταξιουχικά σωματεία από την Πρέβεζα, τη Λευκάδα, τα Γιάννενα, την Αρτα, τη Θεσπρωτία και την Αιτωλοακαρνανία.

Μίλησαν ο Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΣ ΟΑΕΕ, και ο Τάσος Κλάδης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ έγιναν χαιρετισμοί συνδικαλιστών συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου απ' όλους τους νομούς. Οι εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Οργανώσεων έκαναν αναφορές στην ακρίβεια, που ήρθε να κάνει ακόμα πιο δυσβάσταχτο το κόστος ζωής για την πλειοψηφία των συνταξιούχων, που λαμβάνει ψίχουλα για συντάξεις, και απαίτησαν να τους επιστραφεί ο πλούτος μιας ζωής τον οποίο τους άρπαξαν όλες οι κυβερνήσεις.

Τέλος, κάλεσαν σε μαζική συμμέτοχη στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση το Σάββατο 16 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. έξω από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου, μαζί με δεκάδες άλλους φορείς της περιοχής, ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας. «Δεν συμβιβαζόμαστε με τις αντιλαϊκές πολιτικές σας», ανέγραφε το πανό των Συνταξιουχικών Σωματείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Πρέβεζας, που τέθηκε επικεφαλής της μαχητικής πορείας η οποία ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στη ΔΕΗ, με διαμαρτυρία για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Δίκαιες και ζωτικές διεκδικήσεις

Στο αγωνιστικό τους κάλεσμα για το μπαράζ κινητοποιήσεων που οργανώνουν, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους, επικεντρώνοντας στα εξής:

-- Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, να αποδοθούν τα πληρωμένα Δώρα, τα αναδρομικά, το 0,5% του ΑΕΠ.

-- Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.

-- Να αποδοθούν τώρα οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

-- Να γίνει άμεσα πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.

-- Να καταργηθούν η αντεργατική - αντιλαϊκή - αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία.

-- Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ