Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΠΑ
Δεκάδες χιλιάδες εργατικά «ατυχήματα» στις γαλέρες της «Amazon»

Τα αστρονομικά κέρδη των μονοπωλίων βγαίνουν πάνω στα κορμιά σακατεμένων εργατών

«Πρωταθλητής» στα εργατικά «ατυχήματα» που σημειώνονται στις αποθήκες των ΗΠΑ αναδεικνύεται ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon», αποδεικνύοντας, με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι τα κέρδη των μονοπωλίων «χτίζονται» με την εκμετάλλευση και το σακάτεμα των εργατών.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει το «Στρατηγικό Οργανωτικό Κέντρο» (Strategic Organizing Center, SOC), βασισμένο στα δεδομένα που παρέδωσε η «Amazon» στην αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ (OSHA).

Η «Amazon», που απασχολεί το ένα τρίτο όλων των αποθηκάριων στις ΗΠΑ, έχει το 49% των εργατικών «ατυχημάτων» στον κλάδο.

Επιπλέον, από τις 38.334 περιπτώσεις τραυματισμού εργατών που σημειώθηκαν το 2021 στις αποθήκες της, οι 34.000 ήταν αρκετά σοβαροί καθώς κατέστησαν τους υπαλλήλους ακατάλληλους για εργασία.

Η έκθεση του SOC επισημαίνει ότι η «Amazon», μετά από μια παροδική «χαλάρωση» στη διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας, επανέφερε τα ασφυκτικά συστήματα ελέγχου και πίεσης στα τέλη του 2020 και στη συνέχεια αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό τραυματισμών.

Χαρακτηριστική είναι και η επέκταση της «Amazon» μέσα στην πανδημία: Το 2020 διέθετε 700 αποθήκες, ενώ το 2021 ο αριθμός τους αυξήθηκε στις 900. Επίσης, το 2017 στην «Amazon» εργάζονταν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, ενώ το 2021 ξεπέρασαν τους 560.000.

Η SOC έχει καταγγείλει και στο παρελθόν τις άθλιες συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της «Amazon». Σημαντικό ρόλο αποκάλυψης έπαιξε και η απόπειρα των εργαζομένων στην αποθήκη της στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα να ιδρύσουν συνδικάτο. Η απόπειρα απέτυχε, αλλά στη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει της ψηφοφορίας αποκαλύφθηκαν οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν πολλοί εργαζόμενοι.

Κατά τ' άλλα, ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της «Amazon», Τζεφ Μπέζος, υπόσχεται ότι τάχα θα κάνει «το καλύτερο για τους εργαζόμενους» ώστε να γίνει «ο καλύτερος εργοδότης και το πιο ασφαλές περιβάλλον εργασίας στη Γη». Την ίδια ώρα, το ποσοστό τραυματισμών στις αποθήκες της «Amazon» αυξήθηκε κατά 20% από το 2020 έως το 2021...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ