Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η νεολαία έχει επιλογή να συμπορευτεί με ΚΚΕ και ΚΝΕ στον δρόμο της ανατροπής!

Σε μια μαζικότατη εκδήλωση, με τη συμμετοχή πλήθους φοιτητών χτες στο Πολυτεχνείο, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

«

Ναι, αυτοί είμαστε! Αυτό είναι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Η νεολαία έχει επιλογή! Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ σε κάθε χώρο, να βαδίσει τον δρόμο της ανατροπής!», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας χτες το μεσημέρι σε εκδήλωση στο Πολυτεχνείο, και υπογράμμισε: «"Μόνοι τους και όλοι μας", όπως λέει και το σύνθημα της "Πανσπουδαστικής"! Στις 18 Μάη να γεμίσουν οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών με τα ψηφοδέλτια της νίκης και του αγώνα! Ζήτω η ΚΝΕ! "Πανσπουδαστική" πρώτη δύναμη!».

Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων της ΚΟ Αττικής, η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας και οι Τομεακές Οργανώσεις ΠΑΔΑ της ΚΝΕ, πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο στη Βιβλιοθήκη του ΕΜΠ και συμμετείχαν πολλοί φοιτητές του Πολυτεχνείου, εργαζόμενοι στο Ιδρυμα και μέλη ΔΕΠ. Ανάμεσά τους οι: Μιχαήλ Κόκκορης, καθηγητής στο ΣΕΜΦΕ, Ελισάβετ Τελειώνη, λέκτορας της Σχολής Τoπoγράφων, Βασιλική Βαδαλούκα, επίκουρη καθηγήτρια στο ΣΕΜΦΕ, Γεωργακίλας Αλέξανδρος, καθηγητής στο ΣΕΜΦΕ, Ευάγγελος Χριστοφόρου, καθηγητής της Σχολής ΗΜΜΥ, Παναγιώτα Βασιλείου, ομότιμη καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών, Νικόλαος Μαρκάτος, πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Τσακαλάκης, καθηγητής της Σχολής Μεταλλειολόγων, Δημήτριος Καλιαμπάκος, κοσμήτορας της Σχολής Μεταλλειολόγων, Επαμεινώνδας Βουτσάς, καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών, Παναγιώτης Ψαρράκος, καθηγητής στο ΣΕΜΦΕ, Ελεάνα Τσουκάτου, πρόεδρος του Συλλόγου ΕΤΕΠ ΕΜΠ, Παναγιώτης Ηλίας, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.


Την ομιλία ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα από φοιτητικό συγκρότημα, με τραγούδια του αγώνα.

Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν το κάλεσμα προς τη νεολαία: «Μάθε την αλήθεια! Μία σωστή πλευρά έχει η Ιστορία, την πάλη των λαών κόντρα στην αδικία!». Και σε αυτό το κάλεσμα στάθηκε ο Αλέξανδρος Μπουγάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Σπουδάζουσας Αθήνας, που ανοίγοντας την εκδήλωση και καλωσορίζοντας τους συγκεντρωμένους σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Αυτήν την αλήθεια διαδίδουμε καθημερινά και ακούραστα τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Κόντρα στη διαστρέβλωση, στον αντικομμουνισμό, στην αντιστροφή της πραγματικότητας. Αυτήν την αλήθεια δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις να την πιστέψουν ο λαός και η νεολαία, για να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις. Γι' αυτήν την αλήθεια παλεύουν όσοι δεν συμβιβάζονται με τη σημερινή κατάσταση, με τις εικόνες φρίκης των ιμπεριαλιστικών πολέμων, με την εκτίναξη της ακρίβειας, την επίθεση στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Γι' αυτήν την αλήθεια έχουν γραφτεί ηρωικές σελίδες από τους αγώνες των λαών όλου του κόσμου».

Η στάση του ΚΚΕ είναι παρακαταθήκη για τον λαό και τη νέα γενιά της χώρας μας

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εδώ, σ' αυτήν τη μαχητική συγκέντρωση τόσων νέων ανθρώπων, μπορούμε να πούμε πως το ΚΚΕ για άλλη μια φορά στην πολύχρονη, ηρωική Ιστορία του, σε μία κρίσιμη για τον λαό και τη χώρα στιγμή, κράτησε ψηλά τη σημαία που είναι γραμμένη με το δίκιο των λαών.

Αυτή μας η στάση, το να βροντοφωνάζουμε δηλαδή πως οι λαοί δεν πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών, αλλά να βρουν την ελπίδα στην οργάνωση και την πάλη για τα δικά τους συμφέροντα, είναι παρακαταθήκη για τον λαό και τη νέα γενιά της χώρας μας (...)

Πριν 30 χρόνια, όταν κατέβαινε η κόκκινη σημαία από το Κρεμλίνο στη Μόσχα, σηματοδοτώντας την ανατροπή της πρώτης προσπάθειας της ανθρωπότητας για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, οι νικητές τότε υπόσχονταν έναν κόσμο ευημερίας και διαρκούς ανάπτυξης για όλους.

Εναν κόσμο στον οποίο οι αντιπαραθέσεις και οι διενέξεις θα μπορούν να λύνονται με ειρηνικό τρόπο, με τον "δρόμο της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων"!

Και, ξέρετε, στο στρατόπεδο όσων πανηγύριζαν τότε ήταν μαζί τα αστικά κράτη και κόμματα των χώρων της Δύσης, οι παπαγάλοι τους των Μέσων Ενημέρωσης, η ανερχόμενη αστική τάξη της Ρωσίας, που πλιατσικολογούσε πάνω στην περιουσία του λαού, και φυσικά οι άνθρωποί της, όπως ο Πούτιν, που τώρα ξαφνικά μεταμορφώθηκε σε δικτάτορα και ανθρωπόμορφο τέρας.

Τέτοιοι τύποι ακούγαμε ότι θα φέρουν την ελευθερία και την ευημερία στον λαό της Ρωσίας, που δήθεν καταπιεζόταν επί Σοβιετικής Ενωσης.

Να τους χαίρονται λοιπόν τους "απελευθερωτές" τους, είναι όλοι δικοί τους!

Και να πάψουν να τους συνδέουν με τη Σοβιετική Ενωση και τους κομμουνιστές, γιατί αυτοεξευτελίζονται σε όποιον ξέρει δυο γραμμάρια Ιστορία και δεν τρώει κουτόχορτο (...)

Εχουν μεγάλες ευθύνες όσοι επί τόσα χρόνια καλλιεργούσαν αυταπάτες για τον ρόλο της ΕΕ, που είναι δήθεν ένας "πολιτικός οργανισμός", που ασχολείται μόνο με το να δίνει ...συμβουλές για να τηρούνται κάποιοι κανόνες για το περιβάλλον, την οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ.

Ας πάνε να τα πουν αυτά στους λαούς της Συρίας, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και φυσικά της Σερβίας, που έχουν νιώσει για τα καλά στο πετσί τους τι σημαίνει ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Σε όλες αυτές τις επεμβάσεις είχε ενεργή συμμετοχή και η Ελλάδα, για λογαριασμό της άρχουσας τάξης της, που διεκδικούσε μεγαλύτερο κομμάτι από την ιμπεριαλιστική λεία.

Το ίδιο κάνει και σήμερα, μετατρέποντας ολόκληρη τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών».

Μιλάνε για ένα πανεπιστήμιο - σούπερ μάρκετ γνώσης

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος στον επικείμενο νόμο - πλαίσιο, επεσήμανε: «Εδώ, από το Πολυτεχνείο, θέλουμε να δώσουμε και μια ακόμα απάντηση στο καινούργιο παραμύθι της κυβέρνησης, πως με τον νέο νόμο - πλαίσιο "όλα αλλάζουν" δήθεν στα πανεπιστήμια.

Μια ματιά όμως στις βασικές διατάξεις του νόμου μάς φανερώνει ότι ..."όλα τα ίδια μένουν" και μάλιστα γίνονται χειρότερα για τους φοιτητές!

Γιατί όλα αυτά τα χρόνια, με τους νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που υπηρετεί την επιχειρηματική δράση στα ΑΕΙ.

Αυτό το πλαίσιο εμπλουτίζει η ΝΔ, προσθέτοντας νέες πινελιές σε ένα πανεπιστήμιο "πολλαπλών χρήσεων", που αφήνει στο περιθώριο την ανάγκη για ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και ειδίκευση των φοιτητών.

Και έχουν το θράσος να λένε πως είναι και υπέρμαχοι του σύγχρονου πανεπιστημίου!

Για ποιο πανεπιστήμιο όμως μιλάνε, αλήθεια;

- Μιλάνε για ένα πανεπιστήμιο που λειτουργεί ως κέντρο spin off εταιρειών, τζογάροντας τα λεφτά του ελληνικού λαού όντως σε καινοτόμες ιδέες, για να τις εκμεταλλεύονται όμως τελικά τζάμπα οι ιδιώτες επιχειρηματίες.

- Μιλάνε για ένα πανεπιστήμιο που μοιάζει με μεγάλο ιδιωτικό ΙΕΚ, που πουλάει γνώση - κονσέρβα με πανάκριβα δίδακτρα.

- Ενα πανεπιστήμιο που θα είναι και γραφείο real estate, που νοικιάζει την περιουσία του, αντί να την αξιοποιεί για τη διδασκαλία ή τη στέγαση των φοιτητών!

- Αλλά και ένα πανεπιστήμιο που θα θυμίζει περισσότερο τουριστικό γραφείο που προσελκύει αλλοδαπούς φοιτητές, προσφέροντας "λίγο κρασί, λίγο θάλασσα..." και ένα πτυχίο με δίδακτρα ακριβοπληρωμένα, έως και 70.000 ευρώ!

- Ενα σούπερ μάρκετ γνώσης, όπου ο κάθε φοιτητής θα επιλέγει μαθήματα και θα παίρνει ένα είδος υποτίθεται πτυχίου, χωρίς δικαίωμα στην άσκηση του επαγγέλματος, με τον ίδιο να αναλαμβάνει την ευθύνη της τυχόν ανεργίας του, όταν βγει στην εργασιακή ζούγκλα».

Η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα να ακουστεί πιο δυνατά στις φοιτητικές εκλογές

«Σε λίγες βδομάδες, στις 18 του Μάη, θα γίνουν οι φοιτητικές εκλογές», είπε επίσης ο Δ. Κουτσούμπας και επισήμανε:

«Εχουν μιλήσει μέχρι τώρα πολλοί στο όνομα των φοιτητών. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσετε εσείς!

Στις φοιτητικές εκλογές οι φοιτητές έχετε μια ευκαιρία! Η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα να ακουστεί πιο δυνατά!

Να τιμωρήσετε την πολιτική της κυβέρνησης, να δυναμώσετε τη συλλογική διεκδίκηση για τα δικαιώματά σας, που τα στερούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και η ΕΕ με τις Οδηγίες της.

Αυτή η φωνή, που προσπάθησαν να τη φιμώσουν μέσα στην καραντίνα, να την καταστείλουν όταν διαδήλωνε για "να γίνετε φοιτητές ξανά", να την ενοχοποιήσουν για τη διασπορά του ιού...

Αυτήν τη φωνή προσπάθησαν διάφοροι να τη συμβουλέψουν να σιγήσει και να "λογαριαστεί μετά", περιμένοντας δήθεν σωτήρες τύπου ΣΥΡΙΖΑ...

Προσπάθησαν να τη συκοφαντήσουν όταν πάλευε ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας...

Ηρθε όμως η ώρα να ακουστεί αυτή η φωνή δυνατά, καθαρά, μαχητικά: Με την ενίσχυση της "Πανσπουδαστικής".

Αυτό φοβούνται, γι' αυτό έχουν αμολήσει τη ΔΑΠ να διαστρεβλώνει τις θέσεις και τη δράση όσων αγωνίζονται!

Γι' αυτό βάζουν εμπόδια ακόμα και στην ίδια τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών. Για να αποφύγουν να εκφραστεί το κύμα της δυσαρέσκειας και της οργής που νιώθει η πλειοψηφία των φοιτητών, απέναντι σε μια πολιτική που θέλει την Παιδεία εμπόρευμα, τα πτυχία χωρίς αντίκρισμα και τους φοιτητές πελάτες.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!

Ηδη οι φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, του ΔΙΠΑΕ, μίλησαν και έσπασαν το απόστημα της βίας και νοθείας που είχε επιβληθεί για δεκαετίες στο πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης!

Χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα ιδρύουν νέους συλλόγους στα Τμήματα που φτιάχτηκαν πριν λίγα χρόνια, δίνοντας νέα πνοή και δυναμική στο φοιτητικό κίνημα!

Αυτές οι ελπιδοφόρες διεργασίες πρέπει να εκφραστούν και στην κάλπη».

  • Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ