Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλο συλλαλητήριο των φοιτητών του ΔΙΠΑΕ από Σίνδο, Καβάλα και Σέρρες

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια καταργήσεων, συγχωνεύσεων και μετακινήσεων Τμημάτων και Σχολών

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις καταργήσεις, στις συγχωνεύσεις και τις μετακινήσεις Τμημάτων με βάση την εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) του Ιδρύματος προς το υπουργείο Παιδείας για τη λεγόμενη «αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη» οι φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ). Οι φοιτητές βρίσκονται από την πρώτη στιγμή των σχετικών ανακοινώσεων σε αγωνιστικό αναβρασμό και παράλληλα με τις κινητοποιήσεις τους έχουν βάλει μπροστά την ίδρυση φοιτητικών συλλόγων προκειμένου να οργανώσουν την πάλη τους.

Χτες, Τετάρτη, οι υπό ίδρυση φοιτητικοί σύλλογοι στις Σχολές Μηχανικών της Σίνδου και των Σερρών, όπως και στο Τμήμα Φυσικής στην Καβάλα οργάνωσαν από κοινού ένα μεγάλο συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών από Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Σέρρες με σκοπό να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του υπουργείου και της ΔΕ και παράλληλα να διεκδικήσουν την αναβάθμιση των σπουδών τους.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου, και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στη συνέχεια, οι φοιτητές πραγματοποίησαν σύσκεψη των συλλόγων για να συντονίσουν την πάλη τους και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης του αγώνα τους.


Στο πλευρό τους βρέθηκαν καθηγητές και διοικητικό προσωπικό από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, εργατικά σωματεία και εκπαιδευτικοί, όπως και οι Σύλλογοι Φοιτητών ΤΕΦΑΑ, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ιατρικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών και Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης.

«Με την οργάνωση και τον αγώνα μας θα ακυρώσουμε αυτά τα σχέδια»

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Κώστας Τσεχελίδης, μέλος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, ο οποίος καλωσόρισε τους φοιτητές από την Καβάλα και τις Σέρρες, τονίζοντας πως οι φοιτητές «ενώνουμε τις φωνές, παλεύουμε μαζί, διεκδικούμε τα ίδια πράγματα (...) Οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ λέμε σήμερα ένα δυνατό "ως εδώ!". Ως εδώ με όσους παίζουν με τις ζωές μας, με τους κόπους μας και των οικογενειών μας. Ως εδώ με όσους νομίζουν ότι μπορούν υποβαθμίζοντας τα πτυχία μας να μας σέρνουν στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια, στο να μην έχουμε δικαιώματα ως μελλοντικοί εργαζόμενοι. Τώρα τον λόγο τον έχουν οι φοιτητές, και λέμε ότι εμείς θα ακυρώσουμε στην πράξη αυτά τα σχέδια, ότι εμείς παλεύουμε για να αναβαθμιστούν οι σπουδές μας, που βάλανε όλες οι διοικήσεις, τα υπουργεία το λιθαράκι τους κόντρα σε αυτές. Δεν απαιτούμε μόνο να μην καταργηθεί το Τμήμα μας, αλλά τη συνολική αναβάθμιση των σπουδών μας, με χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας».

Ο Αγγελος Μπουτκάρης, πρόεδρος του προσωρινού ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού Καβάλας, μετέφερε από το βήμα της συγκέντρωσης τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς και των άλλων φοιτητικών συλλόγων που είναι υπό ίδρυση στα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα. Μεταξύ άλλων τόνισε πως η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τα νομοσχέδιά τους, υποβαθμίζουν τη δημόσια Παιδεία, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «μόνο δημόσια δεν είναι αφού αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας τις μεταφορές, τα υλικά για τα εργαστήρια».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Κυριακή Αγγελακοπούλου, μέλος της προσωρινής διοίκησης του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Σερρών, η οποία μεταξύ άλλων στάθηκε στην πείρα των φοιτητών, από τη δήθεν «ανωτατοποίηση», όταν «μας λέγανε ότι θα είμαστε δήθεν πανεπιστήμιο και εμείς κάναμε μάθημα σε σάπια εργαστήρια, χωρίς καθηγητές, καλούμασταν και καλούμαστε ακόμα να δώσουμε μαθήματα χωρίς να τα διδασκόμαστε, γιατί έγινε χωρισμός του Πανεπιστημίου από το ΤΕΙ χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση. Εχουμε πείρα, συνάδελφοι, από όταν παλεύαμε να γίνουμε φοιτητές ξανά και τελικά γίναμε (...) και αντικρίσαμε μια κατάσταση διαλυτική, χωρίς μέτρα προστασίας για εμάς και τους καθηγητές μας». Πρόσθεσε πως πλέον υπάρχει και θετική πείρα, από την προσπάθεια οργάνωσης επιτροπών και συλλόγου των φοιτητών για να αποφασίσουν τη δράση τους συντονισμένα, για να εκφραστεί η αγανάκτησή τους σε οργανωμένο αγώνα και διεκδίκηση.

«Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας!»

Ο Μιχάλης Μπέλλας, γραμματέας του ΔΣ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο αγώνας των φοιτητών είναι και αγώνας των εργαζομένων, χαιρετίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες των φοιτητών να ιδρύσουν συλλόγους, «γιατί η πραγματική δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες χρειάζεται οργάνωση παντού για να τους χαλάσουμε τα σχέδια και να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες». Πρόσθεσε πως τα σχέδια της ΔΕ και του υπουργείου «είναι ένα προμελετημένο έγκλημα που συντελείται εδώ και πολλά χρόνια ενάντια στους φοιτητές των πρώην ΤΕΙ, ανεξαρτήτως κυβέρνησης».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα που η επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα γίνεται ακόμα πιο σκληρή, που κυβέρνηση και εργοδοσία μάς θέλουν τον καθένα μόνο του, εμείς δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας γιατί μόνο όταν ενώνουμε τις φωνές μας, μας υπολογίζουν. Κάνουμε πράξη το σύνθημα των σωματείων μας, "Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά!"».

Τη στήριξή τους στον αγώνα των φοιτητών εξέφρασαν από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιάννης Γιοβανάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΙΠΑΕ, ο Αλέξανδρος Κλειδαράς, γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών ΣΕΥ του ΔΙΠΑΕ, και ο Κίμωνας Σιλέος, εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με ιδιαίτερα μαχητικό παλμό, με συνθήματα, όπως «Κεραμέως άκου τους μηχανικούς, όχι Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς», «Στα δικά τους σχέδια καμία αναμονή, οργάνωση και αγώνας για μόρφωση - ζωή» και «Στο Φυσικό περάσαμε με όνειρα μεγάλα, ούτε βήμα πίσω θα μείνουμε Καβάλα», να δίνουν τον τόνο.

Κλιμάκωση με κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Οι φοιτητές, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν σύσκεψη συντονισμού της κοινής δράσης τους στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου αντάλλαξαν την πλούσια πείρα που έχουν αποκομίσει σε Σίνδο, Καβάλα και Σέρρες, από τις προσπάθειες οργάνωσης του αγώνα και των κινητοποιήσεών τους. Παράλληλα, αναδείχθηκε η στάση της διοίκησης του ΔΙΠΑΕ και της κυβέρνησης, που αρνούνται να δεχθούν τα αιτήματα των φοιτητών και να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, πράγμα που οδήγησε τους φοιτητές στο να συζητήσουν το ενδεχόμενο κοινής κινητοποίησης στην Αθήνα, στο υπουργείο Παιδείας. Τις επόμενες μέρες, οι φοιτητές θα καταλήξουν το πρόγραμμα για τις επιμέρους και τις κοινές τους δράσεις, στις Γενικές Συνελεύσεις των υπό ίδρυση συλλόγων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραγικές οι ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας (2022-09-30 00:00:00.0)
Σημαντική νίκη των φοιτητών το «πάγωμα» των σχεδιασμών του υπουργείου και της Διοικούσας Επιτροπής (2022-05-18 00:00:00.0)
Συνεχίζουν στον δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους (2022-05-06 00:00:00.0)
Με οργάνωση και συλλογικό αγώνα απαντούν οι φοιτητές (2022-04-06 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις φοιτητών ενάντια στους σχεδιασμούς υπουργείου και διοίκησης (2022-04-05 00:00:00.0)
Κινητοποίηση φοιτητών για την εξεταστική (2020-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ