Σάββατο 23 Απρίλη 2022 - Κυριακή 24 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ
Ανοίγει διαρκώς η «βεντάλια» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

Από την πρώτη εκτόξευση του ρωσικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «Sarmat»

Roscosmos Space Agency Press S

Από την πρώτη εκτόξευση του ρωσικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «Sarmat»
Ανοίγει καθημερινά η «βεντάλια» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, με επίκεντρο την Ουκρανία, καθώς προστίθενται όλο και περισσότερα «μέτωπα» που αυξάνουν τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης.

Τα σχέδια νέας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία, με την πρόθεση που έχουν εκφράσει Φινλανδία και Σουηδία για ένταξη στη λυκοσυμμαχία, έχουν πυροδοτήσει νέες «προειδοποιήσεις» από τη Μόσχα για ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνάμεων στη Βαλτική, στον θύλακα Καλίνινγκραντ, ακόμα και με ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται άλλωστε η επεξεργασία του σχεδίου της Ρωσίας για ενίσχυση των δυτικών συνόρων της με στρατηγικά και άλλα όπλα, μετά από σχετική εντολή του Προέδρου Βλ. Πούτιν προς το υπουργείο Αμυνας, καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις και εξοπλισμοί στην Ανατολική Ευρώπη.

Την Τετάρτη η Ρωσία προχώρησε στην πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «Sarmat» (ICBM). Ο Πούτιν σημείωσε ότι «αυτό το μοναδικό όπλο θα αναγκάσει όλους όσοι επιχειρήσουν απειλές κατά της Ρωσίας να το σκεφτούν δυο φορές».

Οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τον νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο φέτος, μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμή του, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos» στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Βέβαια, η λεγόμενη «στρατιωτική ισορροπία» που επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με απανωτές κινήσεις για στρατιωτική τους ενίσχυση, μόνο «ανισορροπίες» και μεγάλους κινδύνους εγκυμονεί για τους λαούς της περιοχής και όλου του κόσμου. Είναι ενδεικτικό ότι το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών βρίσκεται πλέον καθημερινά στο «τραπέζι» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στην εντεινόμενη γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας που μπορεί να εξελιχθεί σε μια ευρεία σύγκρουση, αναφέρθηκε ο Ντμ. Μεντβέντεφ, πρώην Πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας και σημερινός αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

Οπως είπε, η συσσώρευση του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας «δεν είναι πλέον σχήμα λόγου ή ένα σύνολο τυπικών απειλών». Στις σημερινές συνθήκες οξυμένου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, η Ρωσία «πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τον κίνδυνο επιθετικών ενεργειών». Ο Μεντβέντεφ επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος ικανού να παρέχει στη χώρα στρατιωτικό υλικό αιχμής, «αξιόπιστο εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, τόσο στρατιωτικό όσο και διπλής χρήσης», ζήτημα «επιβίωσης» για τη Ρωσία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο στόχαστρο και η Αρκτική

Στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μπαίνει και η στρατηγικής σημασίας περιοχή της Αρκτικής, όπου τα τελευταία χρόνια «σιγοκαίει» ο ανταγωνισμός πολλών «παικτών» για τον σημαντικό ορυκτό της πλούτο και τις εμπορικές διαδρομές που προκύπτουν με το λιώσιμο των πάγων.

Ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει και τέτοια διάσταση, καθώς θα αυξήσει σημαντικά τη ΝΑΤΟική παρουσία στην Αρκτική, την οποία η Ρωσία ήδη εδώ και μια δεκαετία ιεραρχεί στις στρατηγικές της προτεραιότητες, με ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων, ερευνητικών δραστηριοτήτων, αύξηση του στόλου των παγοθραυστικών, έλεγχο περασμάτων ενόψει και του σχεδίου της για τη «Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή», που θεωρείται «το Σουέζ του 21ου αιώνα».

Την «ανησυχία» της Ρωσίας για την εμπλοκή μη αρκτικών κρατών του ΝΑΤΟ στη στρατιωτική του δραστηριότητα στις βόρειες περιοχές εξέφρασε την περασμένη βδομάδα ο ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Ν. Κορτσούνοφ, υπογραμμίζοντας τον «κίνδυνο ακούσιων συγκρούσεων».

Σχολιάζοντας τις μεγάλης κλίμακας ΝΑΤΟικές ασκήσεις «Cold Response» στη βόρεια Νορβηγία - μέσα μέχρι τέλη Μάρτη - επεσήμανε ότι δεν συμβάλλουν στην «ασφάλεια της περιοχής». Στις ασκήσεις συμμετείχαν περίπου 30.000 στρατιώτες από 27 κράτη, μεταξύ τους και Φινλανδία - Σουηδία.

Εξάλλου, προειδοποίησε, ενδεχόμενη ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα έβλαπτε «την ασφάλεια και την αμοιβαία εμπιστοσύνη» στην Αρκτική.

Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία της Ρωσίας σχετικά με την αναστολή του Αρκτικού Συμβουλίου, που ανακοίνωσαν όλα τα μέλη του λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς επίσης «για πιθανές προσπάθειες δημιουργίας εναλλακτικών δομών συνεργασίας στην Αρκτική».

Μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου είναι η Δανία (μαζί με τη Γροιλανδία και τα Νησιά Φερόες), η Ισλανδία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ρωσία, η οποία επί του παρόντος ασκεί τη διετή προεδρία.

Στο μεταξύ, η Φινλανδία έκανε την περασμένη βδομάδα ένα ακόμα βήμα προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, καθώς οι κοινοβουλευτικές ομάδες των μεγαλύτερων κομμάτων εξέφρασαν στη σχετική συζήτηση την υποστήριξή τους σε «κάποια μορφή στρατιωτικής συμμαχίας» ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ