Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΒΡΟΣ
Απεγκλωβισμοί και καταγγελίες για νέες επαναπροωθήσεις προσφύγων

Εξήντα τέσσερις πρόσφυγες από τη Συρία απεγκλώβισαν τη Μ. Πέμπτη, 21 Απρίλη οι ελληνικές αρχές από τον ποταμό Εβρο κοντά στο Διδυμότειχο.

Πρόκειται για 46 άνδρες, 8 γυναίκες και 10 παιδάκια που παρέμειναν εγκλωβισμένοι για 2 μέρες σε νησίδα στη συμβολή των ποταμών Εβρου και Ερυθροπόταμου.

Στη μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού τους συμμετείχαν άνδρες της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Διδυμοτείχου και της Συνοριακής Φύλαξης. Το προηγούμενο απόγευμα, συνεργείο της ΕΜΑΚ επιχείρησε να τους απεγκλωβίσει αλλά αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στη βάρκα. Τελικά, απεγκλωβίστηκαν σε νέα επιχείρηση που ξεκίνησε το πρωί της Μ. Πέμπτης.

Οι συριακής καταγωγής, σύμφωνα με δηλώσεις τους, πρόσφυγες ανέφεραν πως έχουν ως προορισμό χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπου βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ σύμφωνα με αναφορές είναι καλά στην υγεία τους. Μετά την επιχείρηση επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία της αστυνομίας με προορισμό το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Ισαάκιο Διδυμοτείχου.

Παράλληλα, δημοσιεύματα μεταφέρουν καταγγελίες μιας άλλης ομάδας Σύρων, ανάμεσά τους και 12 ανήλικοι, πως έπεσαν θύματα παράνομης κράτησης και επαναπροώθησης από τις ελληνικές αρχές.

Η ομάδα αυτή εγκλωβίστηκε την Κυριακή 17 Απρίλη σε νησίδα του Εβρου και καταγγέλλει πως επαναπροωθήθηκε από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία τη Μεγάλη Τετάρτη, 20 Απρίλη. Τα ξημερώματα της ίδιας μέρας, όπως υποστηρίζουν, σε νησίδα του ποταμού έχασε τη ζωή της αβοήθητη η Φατίμα Σέικ Ρασίντ, 55χρονη, μητέρα 7 παιδιών, η οποία είχε σοβαρό πρόβλημα στο νεφρό και χρειαζόταν αιμοκάθαρση.

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, αστυνομικοί και κομάντος ξαναπήγαν στη νησίδα, μετέφεραν σε άλλο σημείο τους πρόσφυγες και τους έκαναν σωματικό έλεγχο. Στη συνέχεια μετέφεραν τις γυναίκες στην τουρκική όχθη και τους άντρες τούς άφησαν στη μέση του ποταμού να γυρίσουν στην Τουρκία κολυμπώντας.

Οι πρόσφυγες, μην έχοντας άλλη διέξοδο, καθώς στην Τουρκία έχουν εκδοθεί σε βάρος τους αποφάσεις απέλασης και είναι άμεσος ο κίνδυνος επαναπροώθησής τους στη Συρία, έφτασαν ξανά σε άλλη νησίδα του Εβρου την Κυριακή του Πάσχα.

Οπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, 25 Απρίλη, συνελήφθησαν από αστυνομικούς και κομάντος στη νησίδα, χτυπήθηκαν βίαια και μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Νέο Χειμώνιο, ενώ τέσσερις κατάφεραν να κρυφτούν από τις ελληνικές αρχές και κολύμπησαν μέχρι την τουρκική όχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ